OAEΔ: Θα πληρωθούν άμεσα  οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου

Σε αναμονή βρίσκονται ακόμα χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νησί της Ρόδου οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες να πάρουν το επίδομα της ανεργίας τους.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο φουντώνουν οι διαμαρτυρίες από τους ανέργους, οι οποίοι έκαναν γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς να έχουν πάρει το επίδομα που δικαιούνται, ενώ το ζήτημα έχει φθάσει μέχρι και την βουλή, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς την υπουργό εργασίας κ. Αχτσιόγλου.

Όσοι άνεργοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους μέσα στο Δεκέμβριο και παρ’ όλο που έχουν προγραμματισμένη παρουσία μέσα στον Ιανουάριο, η υπηρεσία του ΟΑΕΔ τους διώχνει και τους λέει να επιστρέψουν τον Φλεβάρη, που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να πληρωθούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων.

Μιλώντας χθες για το θέμα αυτό στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου κος Σάββας Χατζησάββας, επισήμανε ότι  είναι απαράδεκτο να μην έχουν ακόμα πληρωθεί το επίδομα της ανεργίας τόσος μεγάλος αριθμός  ξενοδοχοϋπαλλήλων και σημείωσε ότι απαιτείται να υπάρξει συντονισμός και άμεσες ενέργειες για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι
Σήμερα, τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία Mira Mare, Sheraton και Amilia Mare και Paradise, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί έξως από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Ρόδο.
Οι ίδιοι καλούν  τους ανέργους και τα Σωματεία, ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με την εποχική δουλειά, στην συγκεκριμένη διαμαρτυρία.

Η απάντηση των  αρμοδίων του ΟΑΕΔ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ σχετικά με το ζήτημα αυτό, αναφέρει συγκεκριμένα: «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προβλήματα εξυπηρέτησης των ανέργων ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πόλη της Ρόδου από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διευκρινίζουμε τα εξής:

Οι άνεργοι του κλάδου ξενοδοχοϋπαλλήλων, δυνητικά δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας που έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη νήσο Ρόδο ανέρχονται στους 13.337. 
Εξ αυτών όσοι είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση και πλήρη δικαιολογητικά μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2017, έλαβαν την προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. 

Όσοι κατέθεσαν πλήρη δικαιολογητικά μετά τις 13 Νοεμβρίου και μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2017 θα έχουν λάβει το επίδομα ανεργίας το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2018. Ένας μικρός αριθμός ανέργων που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους στο τέλος Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα ανεργίας εντός του Φεβρουαρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε ασφαλισμένο αιτούντα επιδότησης, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ εξετάζουν -με σειρά προτεραιότητας που ακολουθεί την σειρά υποβολής των αιτήσεων- την αίτηση και τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εκδίδουν «Απόφαση Υπαγωγής» στην τακτική επιδότηση. Σημειώνεται ότι ήδη από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 4% από το σύνολο των ασφαλισμένων που υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις δεν ήταν δικαιούχοι τακτικής επιδότησης (συνέτρεχαν λόγοι απόρριψης των αιτήσεων).

Με δεδομένο ότι σε περιοχές με συγκριτικά αυξημένο αριθμό απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά σημειώνεται αντίστοιχα εποχικά αυξημένη προσέλευση για εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ και για υποβολή αιτήσεων επιδότησης, ο Οργανισμός και φέτος όπως και κάθε χρόνο ενίσχυσε με την αποστολή ενός υπαλλήλου τις υπηρεσίες της Ρόδου, ενώ παράλληλα απέστειλε μεγάλο όγκο αιτήσεων, σε άλλες Υπηρεσίες της χώρας προς έκδοση των σχετικών αποφάσεων (ΚΠΑ Βορείου Ελλάδος). Μέχρι στιγμής έχει διεκπεραιωθεί η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, περίπου 10.000, και απομένει ένα μικρός αριθμός επιδομάτων που θα καταβληθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.  

Ο ΟΑΕΔ κάθε χρόνο προσπαθεί να διεκπεραιώσει – σε μικρό χρονικό διάστημα – ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων δικαιούχων που απασχολούνται αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται στο σύνολό τους μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου, δημιουργώντας υπερβολικό φόρτο εργασίας στις Υπηρεσίες του.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, ο ΟΑΕΔ έχει αποφασίσει να δέχεται – κατ΄ εξαίρεση – στις τουριστικές περιοχές τις αιτήσεις σταδιακά – οποιαδήποτε ημέρα - εντός της προβλεπόμενης 60ημερης προθεσμίας, αρχής γενομένης από την έβδομη ημέρα από την λύση της εργασιακής σχέσης του δικαιούχου. Παράλληλα, το επίδομα καταβάλλεται ωσάν η αίτηση να έχει υποβληθεί την έβδομη ημέρα από την λύση της εργασιακής σχέσης του δικαιούχου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η προσέλευση και ο συνωστισμός όλων των δικαιούχων στις υπηρεσίες του Οργανισμού από τις πρώτες ημέρες ολοκλήρωσης της τουριστικής περιόδου”.