Α. Πάλλας: Δεν θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες των προέδρων

Για θέματα των αρμοδιοτήτων του που χειρίζεται αυτό το διάστημα, μίλησε χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Ανταπόκρισης του Πολίτη στις δημοτικές ενότητες Καμείρου και Αταβύρου, κ. Αγαπητός Πάλλας.

Καταρχήν, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σορωνή με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην οποία μετείχαν οι εργαζόμενοι του Δήμου στην περιοχή, οι Πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κα Βάσω Ξεπαπαδάκη.

Αντικείμενο της συζήτησης, όπως και προ ημερών σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Κρεμαστή, ήταν η πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου να ορίσει στις δ.ε. συντονιστές. Όπως είπε ο κ. Πάλλας, θέλησαν να εξηγήσουν στους Προέδρους και αυτής της πλευράς πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τη συνεργασία μεταξύ Αντιδημάρχων και Προέδρων. Τους εξήγησε, λοιπόν, ότι οι αρμοδιότητες των Προέδρων δεν θ’ αλλάξουν, θα είναι οι ίδιες, απλώς επικουρικά οι Αντιδήμαρχοι θα είναι οι συντονιστές και του προσωπικού αλλά και των μηχανημάτων που υπάρχουν στις δ.ε.

Όχι, όμως, μόνο αυτό αφού θα υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ των Αντιδημάρχων ώστε να μπορούν να μετακινούνται και μηχανήματα από τη μία δ.ε. στην άλλη. Τους τόνισαν, ακόμη, οι Αντιδήμαρχοι ότι αυτό που προέχει είναι η καθημερινότητα του πολίτη και θα πρέπει όλοι μαζί να εστιάσουν εκεί επειδή υπήρχαν κάποια προβλήματα όσο αφορά στα αιτήματα των δημοτών.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι, ο ίδιος, το 2017, είχε την αρμοδιότητα της καθημερινότητας για όλο το νησί και πιστεύει ότι ό,τι ήταν δυνατόν να κάνει το έκανε, και όσο αφορά στη συνεργασία που είχε με όλους τους Προέδρους, και θεωρεί ότι μπόρεσε να ανταποκριθεί στο μέτρο του δυνατού. Για την αλλαγή είπε: «Θεωρώ ότι, τώρα, με τη νέα αρμοδιότητα, η περιοχή είναι γνωστή αφού είχα την αρμοδιότητα και στην πρώτη χρονιά του Καλλικράτη και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να μπορέσουμε να μαζέψουμε τα προβλήματα».

Για τη ΔΕΥΑΡ
Επειδή, λοιπόν, γνωρίζει αρκετά καλά την περιοχή, όσο αφορά στα θέματα της ΔΕΥΑΡ, με την ιδιότητά του ως μέλος της Διοίκησής της, επειδή πέρυσι υπήρξαν αρκετά θέματα με το νερό σε Φάνες, Καλαβάρδα, Σορωνή,  σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ θα γίνουν κάποια έργα ώστε να λύσουν το πρόβλημα, όπως και μία ενημέρωση στους δημότες που θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι πρέπει να περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση νερού για να έχουμε επάρκεια, τουλάχιστον σε πόσιμο νερό.

Είναι, βέβαια, κατανοητό ότι η περιοχή έχει έντονη αγροτική καλλιέργεια και επειδή τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης είναι κοινά, υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Έτσι, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή στις 10:00 το πρωί, θα μπει ένα θέμα ενημέρωσης των δημοτών σε όλο το νησί.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Πάλλας για τις ενέργειες που γίνονται ενόψει του καλοκαιριού, είπε ότι πριν λίγες ημέρες είχαν μία σύσκεψη κατά την οποία συζήτησαν τις ανάγκες του νησιού όσο αφορά στην ύδρευση των δ.ε. Έτσι, στις περιοχές που δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή νερό από το φράγμα θα γίνουν κάποιες γεωτρήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τις οποίες και ιεράρχησαν.

Μάλιστα, θα ξεκινήσουν από τη δ.ε. Λινδίων αφού πιστεύουν ότι εκεί θα πρέπει να ρίξουν το βάρος αυτή τη στιγμή. Οι διαγωνισμοί θα γίνονται για την ανόρυξη γεωτρήσεων ανά δ.ε. και ευελπιστούν ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις δ.ε. αφού θα γίνονται δύο την εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν το έργο. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν γεωτρήσεις που είναι πάρα πολύ παλιές και όταν μία γεώτρηση είναι πενήντα χρόνων θα πρέπει να αντικαθίσταται και τότε θα είναι πάρα πολύ εύκολη η σύνδεσή τους κατευθείαν στη δεξαμενή.

Το πρόβλημα εστιάζεται στις νέες γεωτρήσεις που θα γίνουν αφού μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα έργα που απαιτούνται για να πάει το νερό στις δεξαμενές. Ήδη, περιμένουν να υπογράψει σύμβαση ο ανάδοχος του έργου για τις γεωτρήσεις στη Νότια Ρόδο πολύ σύντομα για να δουν τα στοιχεία των γεωτρήσεων αυτών ώστε να προχωρήσουν και στην αξιοποίησή τους γιατί σ’ εκείνες τις περιοχές γίνονται πολύ μεγάλες γεωτρήσεις λόγω της υφαλμύρωσης που είχαμε πέρυσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού.

Για την Πολιτική Προστασία
Καταρχήν, προχθές παρέλαβαν μία προμήθεια με εργαλεία που θα χορηγήσουν στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες με τα οποία θα ξεκινήσουν οι καθαρισμοί τους ενόψει του Πάσχα. Έχουν προμηθευτεί και αναλώσιμα υλικά για τα μηχανήματα αυτά και έτσι, όπως είπε, δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν ότι δεν θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τους καθαρισμούς.

Επίσης, σχετικά με την εργολαβία για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, έχει υπογραφεί η σύμβαση και ήδη ξεκίνησαν στο ρέμα του Ροδινιού από τον παλιό Ίκαρο με μία εργολαβία που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εργολαβία που έβγαλε “στον αέρα” η Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για τρεις εργολαβίες: Στις δ.ε. Ρόδου-Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Αταβύρου. Μάλιστα, από τις δύο τελευταίες δ.ε. θα μαζέψουν τα σκουπίδια από όλες τις χωματερές και θα φωτογραφήσουν τους χώρους πριν και μετά, ωστόσο…δεν τρέφουν πολλές ελπίδες ότι οι χώροι θα παραμείνουν καθαροί.

ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Πάλλα θα έχουμε το ίδιο μοντέλο, δηλαδή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου, Περιφέρειας και της Εταιρίας, η χρηματοδότηση, απ’ ό,τι τον ενημέρωσε και ο Περιφερειάρχης θα είναι 499 χιλιάδες ευρώ-αφού δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 500 χιλιάδες ευρώ-και μ’ αυτά τα χρήματα και την παραχώρηση των αυτοκινήτων από την ΠΕΔ στο Δήμο θα λειτουργήσει. Στο σημείο αυτό μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο το περιφερειακό όσο και το δημοτικό συμβούλιο που στηρίζουν αυτή τη δράση και όπως είπε έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι και η διαχείριση των χρημάτων και η δουλειά που γίνεται είναι ικανοποιητική για το νησί.