Ανεφάρμοστος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στη Ρόδο και τα γύρω νησιά

Ανεφάρμοστο θεωρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου τον νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, παρά το γεγονός ότι θεωρεί σωστό το θεσμό. Εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά το πλαίσιο που χαρακτηρίζεται, όπως αναφέρει, «από μεγάλη προχειρότητα και εξευτελιστικές αντιμισθίες».

Σε συγκέντρωση μάλιστα που έγινε και στην οποία συμμετείχαν ιατροί ειδικοτήτων όπως Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, αποφασίστηκε, να μη συνάψουν οι γιατροί του νησιού σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τον οικογενειακό γιατρό.

«Για μια ακόμα φορά επιχειρούν να ξεγελάσουν τους ιατρούς ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα υποσχόμενοι δήθεν αποκλειστικά προνόμια, ενώ στην ουσία, οδηγούν σε κρατικοποίηση τα ιδιωτικά ιατρεία. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας και για το λόγο αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να οπλιστούν με περίσσια υπομονή λόγω των ισχυρών ανακατατάξεων που θα προκύψουν στην περίθαλψή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου που καταγγέλλει επίσης τις τακτικές αυτές χαρακτηρίζοντας απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό το νέο σύστημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου επισημαίνει επίσης «ότι τέτοιου είδους τυχοδιωκτικές πολιτικές θα επιδεινώσουν το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών στον κάθε πολίτη της χώρας, με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός για το νησί της Ρόδου και τα γειτονικά νησιά είναι ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες βάσει πληθυσμιακών δεδομένων, κάτι που καθιστά ανεφάρμοστο το νέο θεσμό στη πράξη».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
«Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στη στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση ιατρών ειδικότητας  Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες συμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και για τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού ιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρεί σωστό τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, το νέο πλαίσιο όμως, χαρακτηρίζεται από μεγάλη προχειρότητα και εξευτελιστικές αντιμισθίες. Για μια ακόμα φορά επιχειρούν να ξεγελάσουν τους ιατρούς ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα υποσχόμενοι δήθεν αποκλειστικά προνόμια,  ενώ στην ουσία, οδηγούν σε κρατικοποίηση τα ιδιωτικά ιατρεία.

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες  στο σύστημα υγείας και για το λόγο αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να οπλιστούν με περίσσια υπομονή λόγω των ισχυρών ανακατατάξεων που θα προκύψουν στην περίθαλψή τους.  

Συγκεκριμένα:
Κάθε  συμπολίτης μας  (ασφαλισμένος & ανασφάλιστος) θα δηλώνει τον οικογενειακό του ιατρό από τα δημόσια κέντρα υγείας και από όσους ιδιώτες ιατρούς συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Κάθε οικογενειακός ιατρός μπορεί να δηλωθεί το μέγιστο από 2.250 συμπολίτες μας.  

Η μέση μηνιαία αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ κυμαίνεται από 0,50 € μέχρι 1 € ανάλογα την ηλικία των δηλωθέντων ατόμων. Τα σχόλια δικά σας!

Προβλέπεται ελάχιστη 4ωρη ημερήσια απασχόληση και εικοσιτετράωρη ελάχιστη εργασία ανά εβδομάδα.
Ενδεχόμενη απουσία του Ιατρού θα πρέπει να τυγχάνει εγκρίσεως από τον προϊστάμενο της τοπικής μονάδας υγείας στην οποία θα υπάγεται το ιδιωτικό ιατρείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου,  καταδικάζει κατάφορα αυτές τις τακτικές και εναντιώνεται στο απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό νέο σύστημα, που προσπαθεί να φτωχοποιήσει τους ιατρούς και να ταλαιπωρήσει επιπλέον τους συμπολίτες μας.

Ο θεσμός των ΤΟ.Μ.Υ. που επένδυσε προ μηνών η κυβέρνηση ναυάγησε, αφού οι ιατροί αρνήθηκαν μαζικά να υποβάλουν αίτηση-ένταξης, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Οι νέοι ιατροί αρνήθηκαν την ένταξη τους στο δημόσιο σύστημα των ΤΟ.Μ.Υ. με μηνιαία αμοιβή 1.722 € και χωρίς να επιβαρύνονται με τα λειτουργικά έξοδα και τις εισφορές που βαραίνουν έναν ελευθεροεπαγγελματία ιατρό. Η κυβέρνηση αναζητά νέο δεκανίκι στους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς προκειμένου να σηκώσουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ασαφείς όρους και υποδεέστερη αμοιβή.

Μετά την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και την σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο νέος θεσμός συνιστά ακόμα ένα ισχυρό ράπισμα προς τους ήδη εξαθλιωμένους ιατρούς και μάλιστα με τις υπογραφές δύο υπουργών-ιατρών των κυρίων Ξάνθου και Πολάκη!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου επισημαίνει ότι τέτοιου είδους τυχοδιωκτικές πολιτικές θα επιδεινώσουν το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών στον κάθε πολίτη της χώρας, με φυσικό επακόλουθο την μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού.

Ο σχεδιασμός για το νησί της Ρόδου και τα γειτονικά νησιά είναι ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες βάσει πληθυσμιακών δεδομένων, κάτι που καθιστά ανεφάρμοστο το νέο θεσμό στην πράξη.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εναντιώνεται στο νέο θεσμό και δεν θα συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Ι.Σ.Ρ. ζητά την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των συμπολιτών μας.

Για τον Ι.Σ.Ρ
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς
Ο Γενικός Γραμματέας

Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης».