Ικανοποιημένος από την ΕΞΠΟΤΡΟΦ  ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία που είχε η έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ στην Αθήνα, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, καθώς το περίπτερο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου έκτασης 240 τ.μ. και οι 50 παραγωγοί του , απέσπασε θετικά σχόλια από τους εκατοντάδες  επισκέπτες της διοργάνωσης.

Μάλιστα υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο διαγωνισμός μαγειρικής για την περιοχή μας καθώς οι συμμετέχοντες της σχολής ΑΝΚΟ από Ρόδο και Κω που πήραν μέρος απέσπασαν πλήθος βραβείων για τις δημιουργίες τους, μεταξύ των οποίων ήταν και οχτώ χρυσά μετάλλια.

O διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «ΕΞΠΟΤΡΟΦ» και το Chef Club Κρήτης για τρίτη φορά, ενώ είχε την πολύτιμη βοήθεια της Λέσχης Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, Κέρκυρας, Πελοποννήσου και Αττικής. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν τόσο σε σπουδαστές σχολών μαγειρικής που ήθελαν να αναδείξουν το ταλέντο τους όσο και σε επαγγελματίες σεφ που επιθυμούσαν να κάνουν γνωστή την τέχνη τους στο ευρύ κοινό. Ο μαγειρικός διαγωνισμός που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 του μήνα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι παραγωγοί των νησιών της περιφέρειας μετά το τέλος της έκθεσης συγκέντρωσαν τα προϊόντα τους και τα δώρισαν στα παιδικά χωριά SOS.

«Είχαμε παρουσίες πενήντα παραγωγών από 18 νησιά της περιφέρειας Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, μία παρουσία εξαιρετική, καθώς κατά κοινή ομολογία το περίπτερό μας είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, και οι παραγωγοί μας, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε τα εξής: «Το περίπτερό μας πέρα από τον περιφερειάρχη που το επισκέφθηκε και μίλησε με κάθε έναν από τους παραγωγούς ξεχωριστά, το επισκέφθηκε και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης που είχε και συνομιλία με τους παραγωγούς στον οποίο και έθεσα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο τρέχει.

Κύριο θέμα το οποίο περιλαμβάνεται και σε σχετικό υπόμνημα που έστειλα είναι αυτό που αφορά τη λειτουργία του κτηματολογίου και τη βεβαίωση που απαιτείται να υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης. Δυστυχώς το κτηματολόγιο σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δε λειτουργεί, δεν έχουν γίνει μεταγραφές και δεν μπορεί να δοθεί αυτή η βεβαίωση και έτσι ζητάμε από το υπουργείο και από το πρόγραμμα να επιτρέπει να πάμε με τα παραχωρητήρια. Ο υπουργός είπε ότι θα το δει και ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να έχουμε και την απάντηση».

Μιλώντας για τη συμμετοχή της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και τις διακρίσεις στο διαγωνισμό μαγειρικής ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής: «Στην έκθεση είχαμε μαζί μας την λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων η οποία έδωσε το δικό της παρών με τους διεθνούς φήμης σεφ που έχει στην ομάδα της. Αλλά και οι δικοί μας σεφ από την περιφέρειά μας έχουν αρχίσει να αποκτούν διεθνή φήμη με τα βραβεία που απέσπασαν στους διαγωνισμούς που υπήρχαν και τις τέσσερις μέρες της έκθεσης.

Πήραμε 8 χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα. Θέλω να ευχαριστήσω τους παραγωγούς που συμμετείχαν καθώς την τελευταία μέρα της έκθεσης συγκέντρωσαν μεγάλη ποσότητα τροφίμων και την έδωσαν στα παιδικά χωριά SOS. Η κίνησή τους αυτή ήταν αξιέπαινη και οφείλω να τους ευχαριστήσω».

Παράλληλα ρωτήθηκε και για την εκδήλωση που διοργάνωσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ως  γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης και δήλωσε τα εξής: «Επίσης στην έκθεση έγινε ειδική εκδήλωση για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ως  γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης 2019 μίλησε η κα Λαζάνη για αυτό, εκπρόσωπος από το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο και εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Εκεί αναπτύχθηκε η προσπάθεια της περιφέρειας για την ανάδειξη της Αιγαιακής διατροφής και της τοπικής γαστρονομίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη γενική εικόνα και παρουσία της περιφέρειας και των παραγωγών της, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τοπικές νοστιμιές που ετοίμασαν τα μέλη της λέσχης με τοπικά προϊόντα που έπαιρναν από τους παραγωγούς μας εκείνη την ώρα, αλλά και από αυτά που είχαν φέρει μαζί τους. Η άψογη εικόνα ήταν αποτέλεσμα όλων, αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας».

Η επόμενη παρουσία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου θα είναι στην έκθεση Detrop, στην  ειδική έκθεση με κρασιά και τυριά, στη Foodexpo στην Αθήνα και στο Λονδίνο για την παρουσίαση βιολογικών προϊόντων καθώς και σε άλλες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους όπου η περιφέρεια θα συμμετάσχει, μαζί με τους παραγωγούς και με τη λέσχη αρχιμαγείρων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζαννετίδης θα διοργανωθεί μία σειρά δράσεων σε όλα τα νησιά που θα αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.