Με στρατιωτικές τιμές θα γίνει  η κηδεία του Α. Μαλανδράκη

Με στρατιωτικές τιμές πρόκειται να γίνει σήμερα η κηδεία του Ροδίτη ιερολοχίτη Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την σχετική πρωτοβουλία είχε η διοίκηση της 95ΑΔΤΕ.

Σχετικά έγινε γνωστό ότι τη σορό του εκλιπόντος θα συνοδεύουν καταδρομείς, ενώ θα μετάσχουν και τα μέλη του Συνδέσμου Ιερολοχιτών της Ρόδου.

Η κηδεία του Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη έχει προσδιοριστεί για σήμερα στις 3 μ.μ. από την εκκλησία του Ευαγγελισμού.
Ο εκλιπών υπήρξε εκ των τελευταίων Δωδεκανησίων ιερολοχιτών που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μάλιστα την ημέρα που οι Γερμανοί παρέδωσαν τα Δωδεκάνησα στις συμμαχικές δυνάμεις και στον Ιερό Λόχο (8 Μαίου 1945) ο Ανδρέας Μαλανδράκης βρίσκονταν στη Σύμη μαζί  και με άλλους Δωδεκανήσιους ιερολοχίτες.
                                   
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στο θλιβερό άκουσμα του θανάτου του Ιερολοχίτη, Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη,  προέβη στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:

"Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη, έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστα  σης έναν άνθρωπο που πολέμησε για την ελευθερία, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια κάνοντας ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές  και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο.
Ο Ανδρέας Χρ. Μαλανδράκης, υπήρξε ένας από τους τελευταίους Δωδεκανήσιους Ιερολοχίτες. Γόνος μιας οικογένειας πατριωτών που υπέστη τα πάνδεινα από τους κατακτητές αλλά μπόρεσαν και κράτησαν το φρόνημα ψηλά. 

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, μη αντέχοντας τον γερμανικό ζυγό, αποφάσισε να δραπετεύσει μαζί με άλλα άτομα στην Τουρκία. Μεσοπέλαγα τους περισυνέλεξε μια βρετανική ακταιωρός και τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο και μαζί με άλλους Δωδεκανήσιους πήραν μέρος στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. 
Συμμετείχε ενεργά στην απελευθέρωση της Σύμης και μάλιστα κάθε χρόνο παρευρίσκονταν στο νησί για να τιμήσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945.

Μετά το τέλος του πολέμου κατετάγη κανονικά στον Ελληνικό Στρατό αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο. Υπηρέτησε συνολικά τέσσερα χρόνια και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, πρόσφατα δε και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού με την  ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου.

Ο Δήμος Ρόδου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε πέρσι, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος της 31ης Μαρτίου 1947, ημέρα κατά την οποία η βρετανική διοίκηση παρέδωσε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Χρ. Μαλανδράκης ήταν μεταξύ των τιμώμενων προσώπων και έκανε την έπαρση της σημαίας στον ιστό του βωμού της Πατρίδας. 

Ο Ανδρέας Χρ. Μαλανδράκης υπήρξε αληθινός ήρωας, πρόσωπο - σύμβολο για την Ελλάδα και θα αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές.
Θα τον τιμούμε πάντα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.