Προβολή ντοκιμαντέρ για το Καστελλόριζο

Tην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο» πραγματοποίησε προχθές το ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) σε συνεργασία με τη φυσιολατρική κίνηση Βριλησσού στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης-αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος.

Το ντοκιμαντέρ που υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ, κάνει μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν η Ειρήνη Σαρίογλου και ο Άγγελος Κοβότσος. Μουσική έχει γράψει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και στίχους η Ελένη Φωτάκη, τραγουδάει ο Γιώργος Νταλάρας, αφηγούνται η Νένα Μεντή και ο Γιώργος Κέντρος, ενώ την εικαστική επιμέλεια έχει ο Παύλος Χαμπίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο Στην άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο/1890-1948 των Ν. Γ. Παπαναστασίου και Ν. Κ. Βογιατζή.