Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε Νομικά, αλλά γρήγορα αφοσιώθηκε στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία. Πνεύμα εξαιρετικά ανήσυχο με μεγάλη αφομοιωτική και δημιουργική ικανότητα, ταξίδεψε παντού, έμαθε πολλές ξένες γλώσσες και άφησε σημαντικό έργο, που απλώνεται σε ποικίλους τομείς. Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ασχολήθηκε με το μυθιστόρημα. Έργα του: Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Καπετάν Μιχάλης. Οι ήρωες των μυθιστορημάτων του συχνά είναι προβολές του ίδιου του, του εαυτού. Το έργο του Καζαντζάκη που διακρίνεται κυρίως για τη μεταφυσική ανησυχία και αναζήτηση, γνώρισε μεγάλη διάδοση σε διεθνές επίπεδο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» (60 χρόνια από τον θάνατό του) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, μαθητές σχολικών μονάδων της Ρόδου, μεταξύ αυτών και 50 μαθητές από το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου με τη συνοδεία καθηγητών τους, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ακόμα περισσότερο το έργο του μεγάλου συγγραφέα, μέσα από μια παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του «Ψηλορείτη», του θαυμάσιου και πρωτότυπου έργου «Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά», το οποίο ήρθε να προσθέσει, ευχάριστα και με μοναδικό τρόπο, τη δική του πολύτιμη ψηφίδα στη συνολική εικόνα των μαθητών για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του «Ψηλορείτη» έκανε τους μαθητές να ταυτιστούν συναισθηματικά με τον ρόλο των ταλαντούχων ηρώων, καθώς με πειστικότητα υποδύθηκαν  οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και οδήγησαν τους μαθητές στη συναισθηματική ταύτιση με τους αυθεντικούς ήρωες του μυθιστορηματικού Ζορμπά.

Σε μια συνολική αποτίμηση, θα θέλαμε να τονίσουμε πως θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι μαθητές κατέγραψαν στο νου και στην καρδιά τους την προσωπικότητα του κάθε ήρωα, όπως συγκινητικά τους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας του «Ψηλορείτη».