Μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση  για το «Ημερολόγιο της Οικογένειας 2018»

O Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε την εκδήλωση για το «Ημερολόγιο της Οικογένειας 2018» στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Οργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και την Praxis Plus (στρατηγική επικοινωνία & μάρκετινγκ).

Ο θαυμάσιος εκθεσιακός χώρος γέμισε από μικρά παιδιά και τους γονείς τους που παρακολούθησαν τους ομιλητές και ψυχαγωγήθηκαν τόσο από την παιδαγωγική ομάδα των προσχολικών κέντρων «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» με διαδραστικό πρόγραμμα βασισμένο πάνω στα θέματα του κάθε μήνα στο Ημερολόγιο, όσο και από το χαρούμενο σύνολο «Σεργιάνι στην παράδοση»  με παραδοσιακά όργανα και τραγούδι από το Ωδείο Corelli με καθηγήτρια την κ. Σμάρω Ντουμάνη. 

Η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο πατέρας Νεκτάριος συνδέοντας το μήνυμα της ημέρας των Τριών Ιεραρχών με τα θέματα και το σκοπό του Ημερολογίου της Οικογένειας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία.


Σημαντική ήταν η συμβολή των ομιλητών που έδωσαν τις δικές τους απόψεις και πρακτικές εφαρμογές του Ημερολογίου.
Η κ. Ελένη Κανδυλάκη, Ψυχολόγος - Δ/ντρια Διεπιστημονικού Κέντρου Συμβουλευτικής «Ροδίων Ανάδρασις», αναφέρθηκε στα μηνύματα του Ημερολογίου,  όπως: νοιάζομαι και δρω, αλληλεγγύη, εθελοντική προσφορά, να ασχολούμαστε με αυτά που αγαπάμε, να εστιάσουμε στις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας, ενώ πρόσθεσε ότι μας θυμίζει να κρατήσουμε χρόνο για εμάς!
 

• Ο κ. Δημήτρης Κόκκινος, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσέγγισε το Ημερολόγιο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, γιατί δίνει θέματα και ερεθίσματα, π.χ. οι παγκόσμιες ημέρες, τα θεματικά κάθε μήνα, δίνει ευκαιρίες για βιωματικές δράσεις, δραστηριότητες, οργανώνει και προγραμματίζει projects και τις ομάδες παιδιών που θα τα σχεδιάσουν και θα τα υλοποιήσουν, έδωσε δε και τα αντίστοιχα παραδείγματα.
 

• Η κ. Βάσω Αρφαρά, Νηπιαγωγός, Συγγραφέας, Εμψυχώτρια, έδωσε παραστατικά τα οφέλη για τα παιδιά και την οικογένεια και τόνισε ότι το Ημερολόγιο της Οικογένειας μας συνδέει με το παρελθόν με τις παροιμίες σε κάθε μήνα, η πεταλούδα σύμβολο ταξιδεύει από σπίτι σε σπίτι, καθοδηγεί τα παιδιά να γράψουν στο organizer τι θα ήθελαν να κάνουν αλλά και τις ιδέες τους για το πώς θα άλλαζαν το πρόγραμμα του μήνα. Θυμίζει στα παιδιά τι έκαναν τους μήνες που πέρασαν και δημιουργικά τους καθοδηγεί στο δικό τους μηνιαίο πρόγραμμα.
 


• Η κ. Άντα Καραγιάννη αναφέρθηκε στην ιστορία του Ημερολογίου από τα χρόνια της μαιευτικής γυναικολογικής κλινικής Καραγιάννη, «ο Άγιος Ελευθέριος», στην ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του Ημερολογίου της Οικογένειας, στο στόχο να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, στο σπίτι και στο σχολείο, στους πιστούς φίλους του στα 12 χρόνια που κυκλοφορεί, στους ανθρώπους που συνέβαλαν στο εικαστικό αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους ομιλητές για την ουσιαστική τιμητική συμβολή τους στην παρουσίαση και ανάδειξη του έργου. 
Πολύ ενδιαφέρον είχαν οι σύντομες τοποθετήσεις από εκπροσώπους των θεμάτων που αναφέρονται στο Ημερολόγιο της Οικογένειας. 

• Στο Ενυδρείο-Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (Ιούλιος) αναφέρθηκε η κ. Σοφία Μαστραγγελοπούλου, η οποία κάλεσε τους γονείς και τα παιδιά να καθιερώσουν τη βόλτα στο μαγευτικό κόσμο της θάλασσας, αφού έχει κάθε φορά να δώσει διαφορετικά πράγματα. 

• Στη «Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019», Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, (Αύγουστος) αναφέρθηκε η υπεύθυνη κ. Χάιντι Λαζάνη, στις δράσεις στο πλαίσιο του “taste the seasons” project, πολλές από τις οποίες απευθύνονται στις οικογένειες και ειδικά στις μητέρες, αφού “Aegean mamas know best”, με έμφαση στον υγιεινό τρόπο διατροφής, τα τοπικά προϊόντα, την εξοικείωση των παιδιών με τη γαστρονομία, την εκπαίδευση στο θέμα.

• Στη «ΡΟΔΑΥΓΗ», Δωδεκανησιακό Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, (Σεπτέμβριος) αναφέρθηκε η κ. Ντίνα Μαχαιρίδη, παρουσιάζοντας το σκοπό του συλλόγου και το πολύτιμο έργο που επιτελεί στηρίζοντας δεκάδες παιδιά που πάσχουν και τις οικογένειές τους. Ήδη πέτυχαν 3 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και με τη βοήθεια του κόσμου συνεχίζουν τον αγώνα τους.

• Το σύλλογο «ΦΑΕΘΩΝ» (Οκτώβριος)  για την προστασία του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου και το στόχο για τη διάσωση της μοναδικής ράτσας που βρίσκεται στον Αρχάγγελο παρουσίασε η κ. Σταματία Αργυρού. Πρόκειται για τα τελευταία αλογάκια πανάρχαιας μικρόσωμης φυλής της Ρόδου που παλεύουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν το αυτόχθονο γενετικό υλικό τους.


• Τους γονείς και τα παιδιά παρότρυνε η κ. Μαρία Μιχαλάκη Κόλλια να γνωρίσουν τον τόπο μας και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και ξεναγήσεις του Συλλόγου Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Νοέμβριος). Περπατάω, ψάχνω, ανακαλύπτω, μαθαίνω, είμαι ενεργός/η και χαρούμενος/η.

• Στη Δωδεκανησιακή Μέλισσα (Δεκέμβριος) αναφέρθηκε η κ. Άντα Καραγιάννη, ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε πριν από την Ενσωμάτωση με σταθερό σκοπό τη στήριξη άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης το έργο και οι προσπάθειες είναι μεγαλύτερες καθώς οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έγινε κάλεσμα στα παιδιά να γίνουν αρωγοί να στηρίξουν τα μεγάλα παιδιά να σπουδάσουν. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η πρώην βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, το μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΡ κ. Βασίλης Καϋμενάκης καθώς και στρατιώτες από μονάδες που έχουν την έδρα τους στη Ρόδο ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού. 
Οι διοργανωτές και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής ευχαριστούν όλους τους υποστηρικτές, τα Προσχολικά Κέντρα «Δημιουργία», το Ωδείο Corelli και τα Cream Donuts και Moka Bakery που πρόσφεραν γλυκές λιχουδιές στα παιδιά.