Ανοικτό το θέμα των μειωμένων συντελεστών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, τα μέλη της νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Νότιας Δωδεκανήσου ενώ αναφέρθηκαν και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη, με τον Γραμματέα κ. Αντώνη Αποστολίδη να σχολιάζει την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Ρόδο τις προηγούμενες ημέρες, λέγοντας ότι έρχεται…για τουρισμό!

Αναλυτικά:
Για το αναπτυξιακό συνέδριο
Καταρχήν, μιλώντας για την προετοιμασία που κάνουν ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου, ο κ. Αποστολίδης υπενθύμισε ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα γίνουν δύο, ένα για τα Δωδεκάνησα και ένα για τις Κυκλάδες και οι ίδιοι φυσικά εργάζονται για αυτό που θα γίνει στην περιοχή μας.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των επαφών τους αφού, όπως είπε, με όσους φορείς και συλλογικότητες έχουν έρθει σε επικοινωνία, συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά και συνεχίζουν. Μάλιστα, για άλλη μία φορά θέλησαν να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους και και όλες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου να επικοινωνήσουν με τη ν.ε. στο τηλ. 2241078038 ή στο e-mail syriza12 @gmail.com ή ακόμα και στο facebook.

Όσο αφορά στο αναπτυξιακό, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ημερομηνία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προς ανακοίνωση παρά μόνο ότι θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην Άνοιξη και μόλις έχουν νεώτερα θα ενημερώσουν. Σημειώνεται ότι, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας, στο συνέδριο αναμένεται να έρθει ο πρωθυπουργός μαζί με περισσότερο από το μισό Υπουργικό συμβούλιο. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτού του αναπτυξιακού συνεδρίου, επεξεργάζονται, σε συνεργασία και με τους αρμόδιους Υπουργούς και με τους βουλευτές το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ), το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί, και ευελπιστούν  ότι θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ΜΙ σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς ενός προϊόντος στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι ακριβώς το ίδιο και για τη νησιωτική Ελλάδα βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Επίσης, το εισιτήριο για τις μεταφορές των νησιωτών θα έχει ακριβώς το ίδιο κόστος με αυτό των μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και είπε ο Γραμματέας:  «Είναι μία κατάκτηση για τους νησιώτες αυτό, είναι ένα αίτημα δεκαετιών, οι φορείς με τους οποίους συζητάμε και αναπτύσσουμε το σχέδιο αυτό εκφράζουν την ικανοποίησή τους καθώς αυτό ήταν το οποίο προβλημάτιζε και τις επιχειρήσεις του τόπου».

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση που απευθύνει η ν.ε. είναι προς όλους τους φορείς και προσωπικότητες ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Αποστολίδης, όποιος συμπολίτης μας θεωρεί ότι έχει κάποια ιδέα αναπτυξιακού χαρακτήρα την οποία θα μπορούσαν να αξιολογήσουν και να την αναπτύξουν, μπορούν να μιλήσουν μαζί του.
Το μέλος της ν.ε. κ. Τάκης Μιχαηλίδης, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία που έχει ως στόχο να φέρει την κυβέρνηση, το κόμμα και τους αρμόδιους φορείς σε μία συνεχή επικοινωνία προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που δυσκολεύουν την υλοποίηση κάποιων αποφάσεων. Είπε, ακόμη, ότι, το ΜΙ μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη του αθλητισμού στα νησιά αφού θα βοηθήσει να αρθούν τα σοβαρά εμπόδια στη μετακίνηση των ερασιτεχνικών σωματείων στο νομό αλλά και την πρωτεύουσα. Για τη διαδικασία αυτή, λοιπόν, ζητούν στήριξη και από τους αθλητικούς φορείς με τους οποίους θα ανοίξουν και έναν διάλογο.

Το μέλος της ν.ε. κ. Γιώργος Τσαρούχας, τόνισε και εκείνος τη σημασία να καταλάβουν οι πολίτες στην περιφέρεια μας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει  κάτι τέτοιο στο νέο ελληνικό κράτος. Δηλαδή, οι δομές της κυβέρνησης, το Κράτος το ίδιο, κατεβαίνει να αφουγκραστεί τους ίδιους τους πολίτες και αυτό θα συμβεί με το αναπτυξιακό. Θέλουν, επίσης, να καταλάβει ο κόσμος ότι ζητούν από τον ίδιο να καταθέσει ιδέες και προτάσεις για να δουν αν μπορούν να υλοποιηθούν και είπε ότι είναι ένα παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας.

Για το ΦΠΑ
Για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι μπορεί να καταργήθηκαν στο πλαίσιο και της τρίτης αξιολόγησης για τα υπόλοιπα νησιά μας, οι νομαρχιακές επιτροπές, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ όλου του Αιγαίου και οι βουλευτές, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και προς την κυβέρνηση, έχουν ζητήσει το ζήτημα αυτό να επανεξεταστεί μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά. 

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει αυτό που δήλωσε προχθές ο Επίτροπος  Οικονομικών κ. Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ αλλά η Ελλάδα επέλεξε να τους εξομοιώσει, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι η κατάργησή τους ήταν από το μνημόνιο ένα το 2012 και επικαιροποιήθηκε στο μνημόνιο 2. Οπότε το σχόλιο του κ. Μοσκοβισί μάλλον είχε να κάνει με μία προσωπική του εκτίμηση. Και με βάση αυτά που γνωρίζει, είπε ότι τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ήθελαν να τους διατηρήσουν αλλά στη συνολική διαπραγμάτευση που έγινε τον Αύγουστο του 2015 σε κάποια πράγματα έκαναν υποχωρήσεις. Και δήλωσε: «Προφανώς και θα θέλαμε να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, γι’ αυτό και για εμάς παραμένει το ζήτημα ανοιχτό. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε. Όμως, να μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δινόταν στα νησιά ακριβώς επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν το ΜΙ. Από τη στιγμή που σήμερα πηγαίνουμε στην υλοποίηση του ΜΙ, θεωρητικά τουλάχιστον, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ καθίστανται περιττοί. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεσμευόμαστε, στο πλαίσιο του ότι είμαστε νησιώτες και ότι ήταν ένα θετικό μέτρο αυτό, θα δούμε πως θα μπορέσουμε να το επαναφέρουμε σε ισχύ στην πρώτη ευκαιρία. Άποψή μας, δηλαδή, είναι ότι θα πρέπει να επανέλθει κάποια στιγμή και νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς σ’ αυτό. Αθροιστικά φυσικά με το ΜΙ».

Για τον κ. Βαρβιτσιώτη
Ο κ. Αποστολίδης θέλησε να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Βαρβιτσιώτη στη Ρόδο τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ, και είπε χαρακτηριστικά:
«Εμείς χαιρετίζουμε τον κ. Βαρβιτσιώτη στο νησί μας-ούτως ή άλλως το επισκέπτεται τακτικά αλλά το πρόβλημα είναι ότι το επισκέπτεται…για τουρισμό και όχι για πολιτική»!

Και συνέχισε λέγοντας: «Για άλλη μία φορά είδαμε έναν εκπρόσωπο της Ν.Δ. ο οποίος ήρθε εδώ πέρα ανενημέρωτος, αν και είναι και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μας είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ. Αλλά δεν απάντησε στο καίριο ερώτημα: Αυτή η κυβέρνηση, χωρίς να κρύβεται, έχει εφαρμόσει αυτή τη φορολογική πολιτική και όλο αυτό το οποίο γνωρίζουμε. Δεν μας είπαν τι θα έκαναν αυτοί στη θέση που βρισκόμαστε γιατί ήταν ένα γεγονός ότι το ΦΠΑ θα καταργηθεί, καταργήθηκε και εμείς θα το αντικαταστήσουμε με κάτι ευρύτερο και πιο αποτελεσματικό όπως είναι το ΜΙ. Θα θέλαμε, λοιπόν, ν’ ακούσουμε και την άποψη τη δική τους τι ακριβώς θα σχεδιάσουν να κάνουν  και όχι απλά να έρχονται εδώ πέρα και να μας λένε τι κρίμα που καταργήθηκε».

Συνέχισε, ακόμη, λέγοντας ότι αυτό δείχνει και την πολιτική ανεπάρκεια που έχουν ενδεχομένως και οι πολιτικοί οι οποίοι προέρχονται από τα γνωστά τζάκια. «Είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να έρχονται εδώ και ν’ απολαμβάνουν τις χαρές του νησιού μας αλλά ποτέ δεν νοιάστηκαν γι’ αυτά, ακόμα και όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν Υπουργός Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Δεν είδα εγώ να μεταβάλει κάτι προς το καλύτερο επί θητείας του, τουλάχιστον στα δικά μας νησιά», είπε και μάλιστα ρώτησε ρητορικά ρώτησε…αν γνωρίζει ο ίδιος τι είναι το ΜΙ.

Τέλος, συνεχάρη τους Αστυνομικούς Διευθυντές κ.κ. Γιώργο Γεωργακάκο και Μιχάλη Καληωράκη για τα νέα καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνουν καθώς, όπως είπε, είναι δύο εξαιρετικά στελέχη της Αστυνομίας «οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο μας και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχιση του έργου τους και θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε σε οτιδήποτε θα μπορούσαμε ως πολιτικός φορέας».