Ευκαιρίες για «περιπέτεια» στον Προφήτη Ηλία

Σε όσο γίνεται περισσότερες συμμετοχές στοχεύουν οι διοργανωτές και φέτος όσον αφορά τον αγώνα ορεινού δρόμου «Προφήτης Ηλίας 2018». Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου ακολουθώντας το πλάνο της ομοσπονδίας για την ανάδειξη διοργανώσεων αυτού του επιπέδου, δίνει και πάλι τις ευκαιρίες για παρουσία σε όλους όσοι θέλουν να περάσουν μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες.

Έτσι, στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με εκκίνηση εκεί κοντά στο ξενοδοχείο  Έλαφος η συγκεκριμένη διοργάνωση, που πέρσι είχε τεράστια επιτυχία με παρουσίες αθλητών κάθε ηλικίας. Μάλιστα στον αγώνα του Μαρτίου θα υπάρξουν και νέες επιπλέον διαδρομές για όλους όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους μέσα σε μονοπάτια σπάνιου φυσικού κάλλους. 

Οι διοργανωτές, εκτός από τους αθλητές και τις αθλήτριες των σωματείων μας και το οικογενειακό τους περιβάλλον, προσβλέπουν και στους  ανεξάρτητους δρομείς, ελευθέρους ασκούμενους ή περιπατητές, καθώς και άλλων αθλημάτων και κοινωνικών ομάδων, που καλούνται τα μέλη τους να συμμετάσχουν. Άλλωστε είναι μια ευκαιρία χαλάρωμα και συνδυασμός με εκδρομή ώστε ν’ αλλάξει ο καθένας περιβάλλον και να ζήσει κάτι το διαφορετικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα αλλά και την προκήρυξη θα δοθούν στο προσεχές διάστημα ώστε όλοι να γνωρίζουν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η αθλητική αυτή συνάντηση. 

Οι συμμετοχές με βάση το τι ίσχυε στην περασμένη διοργάνωση, χωρίς ν’ αναμένεται ν’ αλλάξει κάτι σημαντικά: 
«Δικαίωμα συμμετοχής στον Αγώνα  -2,7- Χιλιομέτρων, -5,4- Χιλιομέτρων, & -8,1- Χιλιομέτρων έχουν όλοι οι δρομείς. 
Οι δρομείς που είναι γεννημένοι τo 2002 και μετά (μέχρι 16 ετών) δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα -8,1- Χιλιομέτρων. 
Οι δρομείς που είναι γεννημένοι το 2007 και μετά (μέχρι 11 ετών) δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα -5,4- Χιλιομέτρων.
Για όσες-όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση του γονέα τους μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 (πιστοποίηση υγείας) * ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΒΟΥ.
Εάν είναι αθλήτριες-αθλητές σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. τότε υπεύθυνο για την συμμετοχή είναι το σωματείο και το δελτίο τους θα πρέπει να είναι σφραγισμένο και θεωρημένο τον τελευταίο χρόνο. Η ισχύς του είναι για έναν (1) χρόνο).»
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Ανεξάρτητοι Δρομείς, τα αθλητικά σωματεία άλλων αθλημάτων και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες που θα συμμετέχουν,  συμμετέχουν με δική τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

Η περιγραφή της βασικής διαδρομής: 
Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία. Οι δρομείς θα τρέξουν μία ίσια διαδρομή 100μ. σε άσφαλτο και στην συνέχεια θα στρίψουν δεξιά σε χωματόδρομο με ελαφριά κατωφέρεια, από όπου θα συνεχίσουν για άλλα 160μ. περνώντας πίσω από το ξενοδοχείο Έλαφος, μέχρι να μπούνε στο μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι δασικό και  αποτελείται από χώμα, πέτρες και κυρίως είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες φύλλα και κλαδιά.

Είναι κατηφορικό και περνά δίπλα από παλαιά ιταλικά κτήρια τα οποία χρησιμοποιόντουσαν ως φυτώρια. Αυτό το δασικό μονοπάτι συνεχίζεται για σχεδόν (1) ένα χιλιόμετρο χωρίς πολλές στροφές και με ήπια κλίση και στην συνέχεια τέμνει με χωμάτινο δρόμο όπου ακριβώς εκεί πάνω η διαδρομή στρίβει αριστερά από όπου και συνεχίσει να είναι πιο ομαλή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα είναι και ο σταθμός ανεφοδιασμού. Οι δρομείς θα περάσουν από τον σταθμό ανεφοδιασμού και έπειτα περνώντας το (2)δεύτερο χιλιόμετρο φτάνουν στις ‘’ Aχλαδιές΄΄, όπου η διαδρομή είναι ίσια.

Στην συνέχεια κατευθύνονται δεξιά  όπου αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι πίσω από τον λόφο που βρίσκεται το Εξωκκλήσιον του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ακολουθώντας το ζικ-ζακ μονοπάτι φθάνουμε στο εξωκκλήσιον και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά. Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο φθάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει το μονοπάτι που μπήκαμε προηγουμένος, μόνο που αυτήν την φορά κατευθυνόμαστε δεξιά για να περάσουμε πίσω από το Ξενοδοχείο Έλαφος και αφού διανύσουμε περίπου 160μ στρίβουμε αριστερά για να μπούμε στην άσφαλτο και να κατευθυνθούμε στον τερματισμό ή στην 1η ή και στην 2η στροφή μπροστά στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία! 

Η διαδρομή που περιγράφτηκε είναι κυκλική κλειστή -2,7- Χιλιομέτρων. Για αυτούς που θα τρέξουν ή περπατήσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις των -5,4- και των -8,1- θα την επαναλάβουν 2 και 3 φορές αντίστοιχα.

Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση είναι στα 635μέτρα και στην διαδρομή κατεβαίνει στα 510 μέτρα. Στην συνέχεια ανεβαίνει πάλι στα 635μέτρα. Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή με αρνητική υψομετρική 125μ. αρχικά και με θετική υψομετρική 125μ. στο τέλος.