Κουραστήκατε να περιμένετε να σας φύγει ο πόνος;

Την Τετάρτη 31/01/2018 και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Best Western Plaza, πραγματοποιήθηκε από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», η έναρξη συναντήσεων που αφορούν σε δεξιότητες αυτοδιαχείρισης και αυτοβελτίωσης με γενικό τίτλο «ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ»,  για τα άτομα με ρευματικές παθήσεις και χρόνια νοσήματα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με εισηγητή τον Φυσικοθεραπευτή κ. Χάρι Ναχνά, και κεντρικό θέμα της ομιλίας του,  «Κουραστήκατε να περιμένετε να φύγει ο πόνος;»

Ο κ.Ναχνάς ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας αρχικά το νεότερο ορισμό του πόνου:
Πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Πραγματική ή αντιληπτή βλάβη, που συνοδεύεται από αισθητικές, συναισθηματικές, γνωσιακές και κοινωνικές πτυχές.

Ο πόνος είναι σαν ένας εσωτερικός συναγερμός που μας προειδοποιεί για τυχόν κίνδυνο στο σώμα μας. Ο πόνος είναι καλός αφού μας δίνει το κίνητρο να παραμείνουμε ασφαλείς και να φροντίσουμε τυχόν προβλήματα στο σώμα μας. Το σύστημα του πόνου είναι ένα από τα πολλά εσωτερικά συστήματα του σώματός μας, που κάποιες φορές μπορεί να δυσλειτουργήσει, είτε με το να μη παράγει αρκετό πόνο, είτε παράγοντας υπερβολικό πόνο.

Ο υπερβολικός πόνος προκαλείται όταν τα νεύρα του σώματος γίνου υπερ-ευαίσθητα. 
Τα νεύρα μέσα μας που παράγουν πόνο είναι ζωντανά κύτταρα. Νεύρα που γίνονται πιο ευαίσθητα μπορεί να «ενεργοποιούνται» πιο εύκολα, ακόμη και στον πιο μικρό τραυματισμό. 

Η υπερ-ευαισθησία νεύρων είναι κάτι σωματικά παρατηρήσιμο και μετρήσιμο. Έτσι ο υπερβολικός πόνος, κάποιες φορές δεν είναι μόνο ¨μέσα στο μυαλό μας¨. Όταν τα νεύρα του σώματος γίνουν πολύ ευαίσθητα, ενεργοποιούνται πιο συχνά δημιουργώντας υπερβολικό πόνο που παρεμβαίνει στην φυσιολογική μας ζωή. Η θεραπεία του επίμονου πόνου έχει ως βασική στρατηγική να βοηθήσουμε τα νεύρα του συστήματος του πόνου να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα.

Για πολλά χρόνια κάποιοι γιατροί είχαν μια απλουστευμένη ιδέα για τον πόνο. Πίστευαν ότι ο σωματικός πόνος ήταν είτε οργανικός, είτε ψυχολογικός. Ευτυχώς η επιστημονική κατανόηση του πόνου έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι όλες οι μορφές πόνου αποτελούνται από 2 μέρη:
1. Τα αισθητήρια νευρικά μηνύματα από το σώμα
2. Την σύνθετη ανάλυση και ερμηνεία από τον εγκέφαλο (π.χ. ψυχολογικοί παράγοντες).

Όταν τα νεύρα στο σώμα ανιχνεύσουν κίνδυνο, στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο και  ο εγκέφαλος (χωρίς εμείς να το συνειδητοποιήσουμε) πρώτα καταναλώνει χρόνο στην ανάλυση των νευρικών μηνυμάτων και με βάση πολλούς παράγοντες μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα λίγου πόνου, έντονου πόνου ή καθόλου πόνου.

Ακόμη και με έναν σωματικό τραυματισμό ή μια ασθένεια, είναι πάντα ο εγκέφαλος που θα αποφασίζει πόσο πόνο θα νιώσουμε. Οπότε η θεραπεία του πόνου πρέπει να συμπεριλάβει και τον ρόλο του εγκεφάλου στον πόνο.
Ο εγκέφαλος μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τον πόνο. Για να μειώσει τον πόνο ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικά που εμποδίζουν τα νευρικά μηνύματα από το τραυματισμένο μέλος. 

Το εσωτερικό αυτό σύστημα ανακούφισης από τον πόνο ονομάζεται κατιούσα αναστολή και είναι πραγματικές χημικές ουσίες ανακούφισης πόνου που ο εγκέφαλος μπορεί να ελευθερώσει. Η κατιούσα αναστολή ενεργοποιείται από τον εγκέφαλο, αλλά τα χημικά αποσιώπησης των νεύρων που απελευθερώνονται, ταξιδεύουν σε όλο το σώμα.

Ο εγκέφαλος όμως μπορεί να απελευθερώσει και χημικά που ενισχύουν τα μηνύματα του πόνου από τα νεύρα, αυξάνοντας τον πόνο. Όταν ο εγκέφαλος ερμηνεύει νευρικά μηνύματα που σχετίζονται με τον πόνο ως απειλητικά, απελευθερώνει χημικά που μειώνουν αυτά τα νευρικά μηνύματα. Το εσωτερικό σύστημα ενίσχυσης του πόνου ονομάζεται κατιούσα διευκόλυνση.
Όταν τα νευρικά μηνύματα εκπροσωπούν μια σοβαρή απειλή, ο εγκέφαλος θέλει όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση για την απειλή αυτή και έτσι απελευθερώνει χημικά για να ενισχύσει αυτά τα νευρικά μηνύματα.
Η μείωση της κατιούσας διευκόλυνσης είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας του πόνου! Τις περισσότερες φορές όταν αρχίσουμε να νιώθουμε πόνο, δεν ξέρουμε τι τον προκαλεί. Μπορεί να σκεφτούμε πιθανές αιτίες… Μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία… Καθώς συγκεντρώνουμε πληροφορίες, η κατανόηση του προβλήματός μας θα αλλάξει. Ο εγκέφαλος θυμάται ότι μαθαίνουμε για την αιτία του προβλήματος, και μπορεί να αποθηκεύσει τις πληροφορίες για πάντα.

Το πως κατανοούμε το πρόβλημα μας, μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους:
- Αποφάσεις ζωής
- Συναισθήματα
- Επιλογή θεραπείας κ.α.
Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικό…. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πόνο μας, μπορεί να επηρεάσει πόσο πόνο αισθανόμαστε!
Τα σεμινάρια αυτοδιαχείρισης και αυτοβελτίωσης θα πραγματοποιούνται από τον  Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους (2018).