Στην «Ροδιακή» οι μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού

Τους μαθητές ενός ακόμη σχολείου υποδέχθηκε χθες το πρωί, το προσωπικό της εφημερίδας "Η Ροδιακή" στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας μιας καθημερινής τοπικής εφημερίδας. 

Περίπου 30 μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού,  συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Κωνσταντίνου Μουσάδη και Χριστίνας Θωμαή Χαραυγής επισκέφθηκαν τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας και αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων. 


Στα γραφεία σύνταξης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας καθώς και τον τρόπο που δουλεύει το κάθε τμήμα προκειμένου αυτή να εκδοθεί. Ακόμη, ενημερώθηκαν για την ιστορία της "Ροδιακής" καθώς και το γεγονός ότι έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια, επί Ιταλοκρατίας που δεχόταν λογοκρισία και εκδιδόταν χωρίς βασικά άρθρα. 

Έπειτα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που δουλεύουν οι δημοσιογράφοι σε μια καθημερινή τοπική εφημερίδα, καθώς και για τη θεματολογία την οποία καλύπτει μια τοπική εφημερίδα. 

Μάλιστα, αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές στον κ. Μαστή, ο οποίος απάντησε στην καθεμιά ξεχωριστά. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι ένας δημοσιογράφος να έχει πάντοτε "ανοιχτό" το μυαλό του, να ακούει, να μαθαίνει, να ψάχνει τι υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα.


Λίγο αργότερα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της εφημερίδας, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνός τους κ. Σεραφείμ Φλώρος. Ο κ. Φλώρος τους ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι σελίδες, την ανάμειξη των χρωμάτων, την μετατροπή του τεράστιου ρολού που τοποθετείται στις μηχανές του πιεστηρίου, σε εφημερίδα στη μορφή που τη βρίσκουμε στα περίπτερα. 

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν. 

Αμέσως μετά την ξενάγηση, οι μαθητές έφυγαν με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι και φυσικά την "καθιερωμένη" φωτογραφία.


Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την εφημερίδα είναι με αλφαβητική σειρά:
ΣΤ1

Αϊντίνι Ερβίς 
Γιάννη Ραφαέλλα 
Ιωάννου Γεώργιος-Εμμανουήλ 
Καραβόλιας Μιχαήλ 
Καφεντζάκη Δήμητρα 
Λυμπερόπουλος Μάριος 
Μαλανδρή Μαρία 
Μενούχου Μιχαέλα-Αγλαΐα 
Μούτσα Ρεχίντε 
Μωραΐτης Αθανάσιος-Ραφαήλ 
Νγκουιέν Θάνκ-Σάνγκ 
Νικολαΐδη Μαρία-Μαρούλα 
Νικολάου Αλέξιος

ΣΤ2
Μετάι Κλαούντια 
Μπαχόγια Μελίνα 
Οικονομίδης Κωνσταντίνος 
Οσμάνι Βαλεντίνο 
Παπαγρηγορίου Εμμανουήλ 
Πολιτίδης Αλέξανδρος 
Πρίφτη Κορίνα 
Ρέκα Λεωνίδας 
Σκυλουράκη Σταματία-Ειρήνη 
Σμυρνής Αλκιβιάδης 
Σφακιανάκης Καλετός-Τσαμπίκος 
Τσιανγκά Παναγιώτης 
Τσιριγωτάκη Ελένη-Τσαμπίκα 
Φαμ Θάη-Νουέν 
Φαμ Νγκοκ Λιέν 
Χριστοδούλου Σοφία 
Ψελλάκη Ηρώ-Τσαμπίκα