Συμμαχία με την TUI  για την ανάπτυξη του τουρισμού της Ρόδου

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη Ρόδο και το ροδιακό τουρισμό αποτελεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο τουριστικός Κολοσσός του Ομίλου της TUI για το νησί μας, όπως αναδείχθηκε κατά το workshop που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και κατά το οποίο οι εκπρόσωποί της παρουσίασαν στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των παραγόντων του τουρισμού για τη θετική πορεία της σεζόν του 2018.

Εκείνο που τονίστηκε χθες, τόσο από το Δήμο Ρόδου όσο και από την TUI, είναι ότι πρόκειται για μία «συμμαχία» που έχει κοινό στόχο την αύξηση του αριθμού των επιβατών στο νησί μας στα 2,5 εκατομμύρια για το 2018 καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση εργασίας ήταν από πλευράς της TUIfly  o γενικός διευθυντής κ. Μatthias Bansa, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ.  Michael Rokahr και ο συντονιστής διαχείρισης του στόλου και Ρόδιος κ. Στέφανο Raabe. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων: Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου  κ. Γιάννης Πάππου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ.σ. κ. Γιωργος Υψηλάντης,

ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ο Β΄ αντιπρόεδρος  του ΣΕΤΕ και μέλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι αρκετών τουριστικών φορέων όπως των ενοικιαζομένων δωματίων, των rent a car, του Συλλόγου των ξενοδοχείων της πόλης της Ρόδου, της Ομοσπονδίας των επαγγελματιοβιοτεχνών και εμπόρων Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Διευθυντών ξενοδοχείων, του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων, του Συλλόγου των εστιατόρων, ακόμα εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων του τουρισμού κ.α.

Καλωσορίζοντας όλους ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε ότι τα στοιχεία και τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού το 2018 είναι αισιόδοξα ενώ εξίσου ικανοποιητικά είναι και τα στοιχεία των προκρατήσεων. Ειδικότερα για την TUIfly (σ.σ. τα στελέχη της οποίας άλλωστε έκαναν χθες την παρουσίαση), είπε ότι μεταφέρει τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών στο νησί μας με περισσότερους από 500 χιλιάδες επισκέπτες το 2017 ενώ η Ρόδος και το Ηράκλειο συγκεντρώνουν το 50% των επιβατών που διακινεί!

Για το παγκόσμιο Συνέδριο της TUIfly το οποίο, ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον ερχόμενο Απρίλιο και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του, είπε ότι κοινός στόχος τους είναι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και η επιμήκυνση της σεζόν. Αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης-τόνισε-ήταν το τι μπορεί να κάνει η TUI και πως μπορούν να συνεργαστούν. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε γνωστή και τη σκέψη του για τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των Δήμων Ρόδου-Ηρακλείου-Ρεθύμνου αλλά και της Σάμου από το Βόρειο Αιγαίο, που οι τοπικοί φορείς να συνεργάζονται με την TUI.

Από πλευράς της TUI, πήρε το λόγο ο κ. Bansa ο οποίος έκανε και την παρουσίαση, και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τουριστικός Κολοσσός έχει πολλά σχέδια για την Ελλάδα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι χτίζει δέκα νέα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά και στόχος της είναι να επεκταθεί ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Είπε, ακόμη, ότι η ποιότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα όπως και η παροχή υπηρεσιών ποτέ δεν ήταν καλύτερη.

Μάλιστα, στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Bansa παρέθεσε τα στοιχεία της TUIfly από το 2015 μέχρι και το 2017 όπως και τις προοπτικές για το 2018 που προδιαγράφονται πολύ καλές.


Οι φορείς
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης είπε, καταρχήν, ότι ο Όμιλος TUI είναι ένας στρατηγικός συνεργάτης μας που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά και ότι η επιλογή της TUI στο νησί μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο και το ροδιακό τουρισμό. Είπε, ακόμη, ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για την επιμήκυνση της σεζόν και την προβολή της Ρόδου και από τη συμμαχία αυτή έχουμε να κερδίσουμε πολλές ακόμα νίκες.

Ο κ. Πάππου είπε και εκείνος ότι η TUI είναι από τους στρατηγικούς συμμάχους της τουριστικής μας βιομηχανίας και μπορούμε να κάνουμε ένα τουριστικό σχέδιο που να είναι πρωτοπόρο για τη χώρα μας ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τον ιστορικό πολιτισμό χιλιάδων ετών που έχει η Ελλάδα.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι ο Όμιλος παρακολουθεί τη σημαντική βελτίωση που έχουμε τα τελευταία χρόνια στις τουριστικές υποδομές και όχι μόνο του νησιού. Ο κ. Υψηλάντης  επεσήμανε ότι, όντως, η Ρόδος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Τοκούζης ανέφερε με τη σειρά του ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια το νησί της Ρόδου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικότερα τουριστικά νησιά στη Μεσόγειο ενώ τόνισε ότι και τα ξενοδοχεία και τα μικρά τουριστικά καταλύματα έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξάνθης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Κράτος βλέπει θετικά τη συνεργασία με την TUI για μεταφορές και επενδύσεις και ότι γνωρίζουν ότι το νησί της Ρόδου είναι κομβικό σημείο για τον Όμιλο όπως και για τις επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και ότι υπάρχουν μελέτες και σχέδια από την TUI στην περιοχή του γκολφ.


Ο ίδιος σχολίασε την απουσία εκπροσώπου της Fraport και δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι είχε υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις θέσεις των προσγειώσεων ώστε το αεροδρόμιο της Ρόδου να ξεκουραστεί από τις πολλές πτήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μάλιστα, είπε ότι η Fraport πρέπει να κάνει μελέτη για το αεροδρόμιο της Ρόδου μια και αποτελεί την κύρια πύλη της TUI και των υπόλοιπων μεταφορικών εταιριών. Πάντως, ο Δήμαρχος είπε ότι κλήθηκε στη συνάντηση η Fraport αλλά δεν ήρθε από μία αστοχία με την πρόσκληση.

Τέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής διαβεβαίωσε ότι, και φέτος, η Αστυνομία θα συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των επισκεπτών μας.

Κλειστή συνάντηση εργασίας
Μετά το πέρας του workshop ακολούθησε κλειστή συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Δημάρχου με τη συμμετοχή των στελεχών της TUI, του κ. Καμπουράκη, του κ. Πάππου, της κας Χατζηλαζάρου του κ. Τοκούζη και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Ευγένιου Κορναρόπουλου.

Πέραν της συζήτησης θεμάτων προγραμματισμού  του συνεδρίου, κυρίως συζητήθηκαν θέματα ουσίας που αφορούν στη λειτουργία και τη βελτίωση του αεροδρομίου προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η σταθερή αύξηση του αριθμού των τουριστών καθώς και οποιαδήποτε στρατηγική για επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρεται, ακόμη, στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

«Η Δημοτική Αρχή με σοβαρότητα, συνέπεια, και υπευθυνότητα εδώ και τρία χρόνια σταθερά στηρίζει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού. Σήμερα ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει συνδιοργανωτής του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ομίλου Αεροπορικών Εταιριών της TUI, τον Απρίλιο του 2018 στη Ρόδο.

Η ένωση των δυνάμεων και η σταθερή συνεργασία με τον Όμιλο ο οποίος διακινεί το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών στη Ρόδο με πάνω από 500.000 τουρίστες το 2017 ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, χθες Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της TUI, τοπικών αρχών, παραγόντων και εκπροσώπων φορέων τουρισμού συζητήθηκαν οι προοπτικές για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της Ρόδου για το 2018 στα 2.500.000 επισκέπτες, και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι: «η δημοτική αρχή με προσοχή και μεθοδικότητα, προσεγγίζει το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους της τουριστικής βιομηχανίας όπως ο Όμιλος TUI και το σύνολο των τοπικών φορέων».