Σημαντικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια σε υγεία και πρόνοια

Αναφορά στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου έγινε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής για τη χρονιά που πέρασε.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης μία ακόμα πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής που αποτελούσε προγραμματική δέσμευση υλοποιήθηκε τη χρονιά που πέρασε και δεν ήταν άλλη από την επέκταση του κοινωνικού παντοπωλείου και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα ενισχύθηκαν από το κοινωνικό παντοπωλείο νησιώτες στα υπόλοιπα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου δηλαδή σε Χάλκη, Τήλο, Σύμη και Καστελλόριζο, καθώς και στα επαρχεία Κω, Καλύμνου και Καρπάθου τα οποία θα εξυπηρετούν τους δικαιούχους των περιφερειακών ενοτήτων.

Πιο αναλυτικά στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 428 αιτήσεις, στην περιφερειακή ενότητα Κω κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 329 αιτήσεις, στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 155 αιτήσεις και στην περιφερειακή ενότητα Καλύμνου κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 1.300 αιτήσεις. Το σύνολο των οικογενειών που εντάχθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο έως το Δεκέμβριο του 2017 αριθμούν τις 2.201.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου από το νέο έτος θα εξυπηρετούνται 8.500 ωφελούμενοι από 830 που εξυπηρετήθηκαν το 2016 σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, με τη βοήθεια και τη συνεργασία τοπικών φορέων και της εκκλησίας. 
Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θεωρεί την επέκταση ζωτικής σημασίας την οποία και οφείλει στους συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες φτώχειας ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας. 
Επίσης το κοινωνικό παντοπωλείο συνεργάστηκε με τους συλλόγους φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης για τη δωρεάν φοίτηση παιδιών των δικαιούχων του, αλλά και με τα σινεμά της πόλης για δωρεάν εισιτήρια σε παιδιά.  

ANAKΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο απολογισμού του έργου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για το 2017, σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας εκδόθηκε από την περιφέρεια η παρακάτω ανακοίνωση: «Η δημιουργία ενός νέου τοπίου για τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα της Υγείας, που αποτελεί και την κύρια πηγή αγωνίας για εκείνους, ήταν ο στόχος που έθεσε η  Περιφερειακή Αρχή, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

Για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2017, χρειάστηκε να ξεπεραστεί κάθε  όριο ευθύνης ή αρμοδιότητας, προκειμένου να σχεδιαστούν πολιτικές και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που με τρόπο δημιουργικό θα λύνουν προβλήματα και θα απεγκλωβίζουν τα νησιά και τους κατοίκους τους από καταστάσεις που για δεκαετίες θεωρούντο δεδομένες, παγιωμένες και μη αναστρέψιμες.
Πάνω σε αυτήν την λογική, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρωτοπόρησε και έκανε την τομή, όσον αφορά την κάλυψη των νησιών από ιατρικό προσωπικό.

Πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησε την οικονομική στήριξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί στα νησιά. Μια δράση που καλύπτεται από ίδιους πόρους,  ωρίμασε και λειτούργησε μέσα στο 2017 και πρόκειται να επεκταθεί και  εντός του 2018.

Από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών οδηγήθηκε  στην υγειονομική θωράκιση των νησιών, μέσω της διάθεσης πόρων για την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας, της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, της απόκτησης νέου στόλου ασθενοφόρων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ και η χρηματοδότηση των νέων δομών υγείας που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε,  τα ΤΟΜΥ, με ποσό που ξεπερνά τα 8 εκ. €.
Επιπλέον των ευρωπαϊκών πόρων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέσμευσε και ίδιους πόρους για παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία της Ρόδου και της Κω, ιδιαίτερα κρίσιμες για το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς που φιλοξενούνται σε αυτά.

Η τομή που το 2017 αποφασίστηκε και οδεύει για υλοποίηση το 2018, είναι αυτή της χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ για τις λειτουργικές του δαπάνες, δηλαδή την αύξηση του προσωπικού που απασχολεί στην περιοχή μας από τους ίδιους πόρους,  με το ποσό των 800.000 ευρώ,  που θα δώσει λύσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα μειονεκτικά χαρακτηριστικά.

Στο Νοσοκομείο της Ρόδου, εξασφαλίστηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η  χρηματοδότηση της δημιουργίας δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ),  στην θέση της παλαιάς Νεφρολογικής Κλινικής που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου και  θα δώσει πολύσημαντική ανακούφιση σε εκατοντάδες νησιώτες που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο.

Προ ημερών εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε την μελέτη για την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, μελέτη για τη οποία εργάστηκαν εθελοντές  μηχανικοί, εξωτερικοί συνεργάτες και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, οι οποίες χρειάστηκε να καλύψουν και κενά του φακέλου του επί δεκαετίες λειτουργούντος Νοσοκομείου της Ρόδου.

Θεμελιώθηκε το Νοσοκομείο Καρπάθου, έργο 6,38 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μέσο του 2018, δίνοντας σημαντικές λύσεις στο ζήτημα των ιατρικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Καρπάθου και της Κάσου
Στ υπηρεσιακό επίπεδο, στην Δημόσια Υγεία. το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πρόληψη, όσον αφορά την υγείας των πολιτών (αφού η προστασία της ατομικής υγείας αφορά τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγειάς με εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Υγείας και της ΔΥΠΕ). 

Στο διάστημα του έτους 2017 από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής έγινε έλεγχος φυματοαντίδρασης (Mantoux) σε Σύρο και Κω 310 παιδιά εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τα 117. Στους εμβολιασμούς συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς και αφορά τον κίτρινο πυρετό τύφο – λύσσα  (εμβολιάστηκαν 238 άτομα). 
Μέσω της εταιρείας  «ΓΑΛΗΝΟΣ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε
οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία σε μαθητές και τον γενικότερο πληθυσμό των νησιών της Δωδεκανήσου. 

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στα νησιά Κάσο, Χάλκη, Ρόδο, Καστελόριζο και Τήλο. Συνολικά  πραγματοποιήθηκαν 312 προληπτικοί έλεγχοι και 299 οδοντιατρικές πράξεις/θεραπείες. Η εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ» της Περιφέρειας,  σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία πραγματοποίησε προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στους κατοίκους της Νισύρου από τις 26.10.2017 έως και τις 30.10.2017.  

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς και τις υπηρεσίες του νησιού, έγινε ενημέρωση και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού για την ανίχνευση των προκλινικών καρκίνων και τον τρόπο προγραμματισμού θεραπείας τους.

Διενεργήθηκε Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» στους μαθητές Δ΄ Τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων Σύρου, καθώς και Πρόγραμμα για την «πρόληψη ατυχημάτων-αδρή οφθαλμολογική εξέταση» σε μαθητές Β’ Τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων Σύρου. 
                                     
Τι κάναμε  για την Υγεία:
Πρωτοπορήσαμε παρέχοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά μας, από ίδιους πόρους
Συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε ενισχύοντας τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στα νησιά, με 800.000 € για τη στελέχωσή του, από ίδιους πόρους

Δημιουργούμε την Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (Ογκολογικό)  στο Νοσοκομείο της Ρόδου, από ίδιους πόρους
Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την κατασκευή του  Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Θεμελιώσαμε και παραδίδουμε το νέο Νοσοκομείο στην Κάρπαθο -  6,4 εκ. €
Χρηματοδοτήσαμε το ΕΚΑΒ για 20 ασθενοφόρα σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Σύρο, Νάξο, Θήρα, Μύκονο, Πάρο και Τήνο -  1,2 εκ. €

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις για:
• ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου - 2,2 εκ. €
• ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε 3 Κέντρα Υγείας και 21 Περιφερειακά Ιατρεία μικρών νησιών -  1,7 εκ. €
• 6 ασθενοφόρα μικρού όγκου για Σέριφο, Ανάφη, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Κάσο και Χάλκη -  1,7 εκ. € 
Διενεργήσαμε στα νησιά μας 
• προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών 
• προληπτικούς ελέγχους και οδοντιατρικές θεραπείες 
• ελέγχους φυματοαντίδρασης (Mantoux) και εμβολιασμούς σε παιδιά