Με διαφορετικές διαδρομές στον Προφήτη Ηλία

Κάθε χρόνο η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου θέλει να προσθέτει την …πινελιά της στον αγώνα ορεινού δρόμου του Προφήτη Ηλία που φέτος θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου. 

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης, Σάββας Διακονικόλας έχει ήδη επισκεφτεί προσφάτως την περιοχή για την χάραξη νέων διαδρομών με σκοπό να επεκταθεί η βασική του αρχικού αγώνα. Αυτό θα δώσει μια ευκαιρία για περισσότερες συμμετοχές ώστε οι δρομείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, να το δουν περισσότερο ως μια περιπέτεια και να περάσουν υπέροχα εκείνη την ημέρα.

Πάντα με βάση το πλάνο του ΣΕΓΑΣ, η ΕΑΣ θέλει να δημιουργήσει νέα ενδιαφέροντα σε όλους όσοι ασχολούνται με τις αποστάσεις κι έχουν ενταχθεί στο δρομικό κίνημα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο τις εγκαταστάσεις στη Ρόδο, αλλά και τις περιοχές με σπάνιο φυσικό κάλλος. Στον αγώνα του Προφήτη Ηλία σκοπός δεν είναι να συμμετάσχουν μόνο αθλητές-μέλη των συλλόγων μας αλλά και ελεύθεροι ασκούμενοι και μέλη κοινωνικών ομάδων. 

Η βασική περσινή διαδρομή ήταν η παρακάτω:
«Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία. Οι δρομείς θα τρέξουν μία ίσια διαδρομή 100μ. σε άσφαλτο και στην συνέχεια θα στρίψουν δεξιά σε χωματόδρομο με ελαφριά κατωφέρεια, από όπου θα συνεχίσουν για άλλα 160μ. περνώντας πίσω από το ξενοδοχείο Έλαφος, μέχρι να μπούνε στο μονοπάτι.

Το μονοπάτι είναι δασικό και αποτελείται από χώμα, πέτρες και κυρίως είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες φύλλα και κλαδιά. Είναι κατηφορικό και περνά δίπλα από παλαιά ιταλικά κτήρια τα οποία χρησιμοποιόντουσαν ως φυτώρια.

Αυτό το δασικό μονοπάτι συνεχίζεται για σχεδόν (1) ένα χιλιόμετρο χωρίς πολλές στροφές και με ήπια κλίση και στην συνέχεια τέμνει με χωμάτινο δρόμο όπου ακριβώς εκεί πάνω η διαδρομή στρίβει αριστερά από όπου και συνεχίσει να είναι πιο ομαλή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα είναι και ο σταθμός ανεφοδιασμού.

Οι δρομείς θα περάσουν από τον σταθμό ανεφοδιασμού και έπειτα περνώντας το (2) δεύτερο χιλιόμετρο φτάνουν στις “Aχλαδιές”, όπου η διαδρομή είναι ίσια. Στην συνέχεια κατευθύνονται δεξιά  όπου αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι πίσω από τον λόφο που βρίσκεται το Εξωκκλήσιον του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ακολουθώντας το ζικ-ζακ μονοπάτι φθάνουμε στο εξωκκλήσιον και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά.

Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο φθάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει το μονοπάτι που μπήκαμε προηγουμένως, μόνο που αυτήν την φορά κατευθυνόμαστε δεξιά για να περάσουμε πίσω από το Ξενοδοχείο Έλαφος και αφού διανύσουμε περίπου 160μ στρίβουμε αριστερά για να μπούμε στην άσφαλτο και να κατευθυνθούμε στον τερματισμό ή στην 1η ή και στην 2η στροφή μπροστά στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία! 

Η διαδρομή που περιγράφτηκε είναι κυκλική κλειστή -2,7- Χιλιομέτρων. Για αυτούς που θα τρέξουν ή περπατήσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις των -5,4- και των -8,1- θα την επαναλάβουν 2 και 3 φορές αντίστοιχα.

Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση είναι στα 635 μέτρα και στην διαδρομή κατεβαίνει στα 510 μέτρα. Στην συνέχεια ανεβαίνει πάλι στα 635 μέτρα. Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή με αρνητική υψομετρική 125μ. αρχικά και με θετική υψομετρική 125μ. στο τέλος».