Έτσι θα διεξαχθεί  το σχολικό στο σκάκι στη Ρόδο

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου, της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου, διοργανώνει την προκριματική φάση για το σχολικό πρωτάθλημα Δωδεκανήσου, έχοντας συνδιοργανωτή το Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι αγώνες της διοργάνωσης με σκοπό τη συμμετοχή των καλύτερων στην πανελλήνια φάση στο Περιστέρι, θα γίνουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου 24-25 Φεβρουαρίου για το ατομικό και 4 Μαρτίου για το ομαδικό.

Περισσότερα για τους αγώνες:
ΔΙΕΥΘΥΝTΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Ορίζεται ο Καράβας Σταμάτιος.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ορίζεται ο Βασιλάκης Νίκος με βοηθούς τους Ρηγόπουλο Κώστα, Μενίκο Δημήτρη, Φρόντζο Ιωάννης, Διαμάντη Κωνσταντίνο, Παπαδόπουλο Εύθυμη, Καραμποΐκη Σπυρίδωνα, Παπαδάκη Σταυρούλα, Ρούσο Ιωάννη, Μιχελάκη Ευάγγελο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό και ομαδικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της Δωδεκανήσου οι οποίοι θα δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Το ατομικό και ομαδικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι ατομικοί αγώνες θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων εκτός και αν κατά τάξη οι συμμετοχές είναι λιγότερες των 7, οπότε θα διεξαχθούν αγώνες με σύστημα Round - Robin (όλοι με όλους). Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων και αν οι ομάδες είναι λιγότερες από 6 θα γίνει με σύστημα Round Robin ενώ αν ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν συνιστούν ξεχωριστές κατηγορίες θα ομαδοποιηθούν κοινά με ξεχωριστή τελική κατάταξη.
 
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, προστίθενται ακόμη 10 δευτερόλεπτα στο συνολικό του χρόνο σκέψης.

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

ΠΑΡΑΒΟΛΟ: Το παράβολο θα είναι 10 € (το συνολικό ποσό των παραβόλων θα καταβληθεί στο Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης»). Από το δεύτερο παιδί και πάνω, για τα αδέλφια, θα γίνεται έκπτωση 50%, οπότε και το παράβολο θα διαμορφώνεται στα 5 ευρώ για κάθε επιπλέον συμμετοχή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Οι κατηγορίες είναι: για τα ατομικά Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Α’, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και ενιαία κατηγορία για το Λύκειο. Για τα ομαδικά ενιαία Δημοτικά ξεχωριστά ενιαία Γυμνάσια και ξεχωριστά ενιαία Λύκεια. Η σύνθεση του ομαδικού για τα σχολεία απαιτεί 4μελή ομάδα με συμμετοχή υποχρεωτικά 1 κοριτσιού τουλάχιστον ως 4η σκακιέρα. Επιπλέον προαιρετικά μπορεί η ομάδα να έχει 6μελή σύνθεση με 2 μαθητές/τριες ως αλλαγές.

ΕΠΑΘΛΑ – ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ: Αναμνηστικά μετάλλια θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος ανά κατηγορία . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι ανά κατηγορία. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.

Το ΔΣ του ομίλου αποφάσισε το 80% των καθαρών εσόδων από τα παράβολα του τουρνουά να διανεμηθεί ίσα, και μόνο στους πρωταθλητές μαθητές Νηπιαγωγείου, Α μέχρι και ΣΤ δημοτικού, Γυμνάσιο – Λύκειο (8 κατηγορίες), εφόσον αυτοί θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Σχολικού Πρωταθλήματος Ελλάδας.
Προκρίσεις για την τελική φάση των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων θα κερδίσουν άμεσα οι πρώτοι σε βαθμολογία από τις παραπάνω κατηγορίες (8), καθώς και τα τρία (3) πρώτα κορίτσια σε βαθμολογία από τις κατηγορίες του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που δεν κέρδισαν πρώτη θέση σε καμιά κατηγορία, ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης (συνολικά 8 αγόρια ή / και κορίτσια συν 3 κορίτσια), καθώς και η πρώτη ομάδα του ομαδικού από Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, εφόσον οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 3 ανά κατηγορία.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ: Ένσταση θα γίνεται γραπτώς μετά από κατάθεση παράβολου 30 € (το οποίο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση και το σύνολο τους θα καταβληθεί στο Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης») στην επιτροπή ενστάσεων, προ της διεξαγωγής του επόμενου γύρου και εντός 30 λεπτών από την στιγμή του συμβάντος. Η Επιτροπή ενστάσεων θα αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος Μιχελάκης Βαγγέλης και μέλη Ρηγόπουλος Κώστας και Φρόντζος Ιωάννης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής για τα ατομικά έως την Παρασκευή 23 Φεβ 20:00 2018, ενώ για τα ομαδικά μέχρι την Παρασκευή 02 Μαρ 20:00 2018 και με φυσική παρουσία στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Πληροφορίες: e-mail cc.ippotis@gmail.com – Γραμματεία. Ομίλου τηλ. 22410-35502 (17:00-20:00) και Βασιλάκης Νίκος τηλ. 6945973959.

ΓΕΝΙΚΑ: Για ότι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και τις FIDE.