Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι δημοπρασίες των παραλιών στη Ρόδο

Μέχρι τις 24 του μήνα εκτός απροόπτου, θα έχουν γίνει από το δήμο της Ρόδου οι δημοπρασίες των παραλιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, καθώς έχουν σταλεί στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου οι χάρτες με τις εγκεκριμένες θέσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα, παρουσίασε το περιεχόμενο του νόμου που ισχύει, ενώ τόνισε ότι οι δημοπρασίες θα γίνονται πλέον κάθε δύο χρόνια. Παράλληλα στάθηκε στο ότι τα ποσά που θα προκύπτουν από τις δημοπρασίες θα καταβάλλονται εφάπαξ και όχι σε δόσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε τα εξής: «Η εγκύκλιος για όλη τη χώρα είναι ίδια. Όμως δεν έχουν καταλάβει ότι δεν μπορείς να εξομοιώνεις μία παραλία όπως αυτή της πόλης της Ρόδου με μία άλλη παραλία σε άλλη περιοχή της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και καμία ανάπτυξη. 
Τα έχω πει χιλιάδες φορές. Πρέπει μεταξύ των δημοπρατούμενων θέσεων να έχουμε απόσταση 100 μέτρα. Επιμένουν σε αυτό. Εμείς αναγκαστικά δημοπρατούμε με αυτό τον κανόνα. 

Στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου πρέπει να καλύψουμε την ανάγκη ζήτησης κάποιων χιλιάδων επισκεπτών. Και στη Ρόδο από τη στιγμή που ζούμε από τον τουρισμό πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι εργαλείο δουλειάς ο χώρος αυτός και όχι ικανοποίησης «του θέλω» του καθενός ανθρώπου.
Εμείς έχουμε στείλει τους χάρτες έχουμε στείλει τις εγκεκριμένες θέσεις, περιμένουμε την έγκριση από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και πιστεύω μέχρι τις 24 του μήνα να έχουμε κάνει τους διαγωνισμούς.

Αυτό το κράτος δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται. Εμείς σαν υπηρεσία μπορούμε να κάνουμε τους διαγωνισμούς σύμφωνα με όσα λέει ο νόμος. Προσπαθήσαμε να δουλέψει όλο το τουριστικό προϊόν και όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Βάζω μία πολύ σοβαρή παράμετρο την οποία πρέπει να αντιληφθούν αυτοί που θα έρθουν να πλειστηριάσουν.

Οι δημοπρασίες γίνονται για δύο χρόνια αλλά τα ποσά που θα προκύψουν είναι εφάπαξ για κάθε χρόνο. Δεν υπάρχουν δηλαδή δόσεις όπως το παρελθόν. Δεν είναι πλέον στη διακριτική μας ευχέρεια να κάνουμε δόσεις. Αν χτυπήσεις το πόστο και βγει το ποσό θα πρέπει να το προκαταβάλεις για το 2018. Και μέχρι το Μάρτιο του 2019 να έχεις καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό που αφορά το έτος 2019.

Οι παραλίες τις οποίες θα δημοπρατήσουμε ως δήμος είναι: τα πόστα στην παραλία της πόλης Ρόδου από το ΝΟΡ μέχρι και τις Κάτω Πέτρες, η παραλία Ιαλυσού μέχρι και τον Βράχο, οι παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή του Sun Wing, ελάχιστες παραλίες σε Φαληράκι, στη Λίνδο καμία, στη νότια Ρόδο, στη Τσαμπίκα και όλες τις παραλίες που υπάρχουν στη δυτική πλευρά, ενώ τις υπόλοιπες θα τις δημοπρατήσει ηλεκτρονικά το κράτος. Εμείς θα δημοπρατήσουμε και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής».