Θα αναδειχθούν με ειδικό φωτισμό τα κτίρια στο Μαντράκι

Στην αισθητική αναβάθμιση του Μαντρακιού, με την τοποθέτηση ειδικού φωτισμού σε διάφορα σημεία του, προχωρά ο δήμος της Ρόδου , ο οποίος σύντομα θα προκηρύξει και σχετικό διαγωνισμό για το έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση λαμπτήρων led που θα αναδεικνύουν τα κτίρια της περιφέρειας, του δήμου και της ιεράς μητρόπολης όπως επίσης και το σιντριβάνι που βρίσκεται απέναντι από το λιμεναρχείο. Το πράσινο φως για το έργο έδωσε χτες η οικονομική επιτροπή στην συνεδρίασή της.

Επίσης τα μέλη της ενέκριναν τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση γεωλογικής μελέτης, η οποία θα αφορά τις δημοτικές κοινότητες Αφάντου και Καλλιθέας ώστε να ενταχθούν στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου σε δηλώσεις του για τις αποφάσεις επεσήμανε τα εξής: «Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής συζητήθηκαν θέματα καθημερινότητας που αφορούν τη διάθεση πιστώσεων την έγκριση πολυετών δαπανών του δήμου Ρόδου και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και κάποια έργα που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες.

Συγκεκριμένα εγκρίναμε τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της γεωλογικής μελέτης καταλληλότητας στο πλαίσιο του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού της δημοτικής ενότητας Αφάντου και Καλλιθέας.

Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον πολύ κοντά και για τις δύο ενότητες που σημαίνει πρακτικά ότι θα μελετηθεί η καταλληλότητα από γεωλογικής άποψης των περιοχών οι οποίες προτείνονται για να μπουν στο σχέδιο πόλεως των δύο αυτών ενοτήτων.

Εγκρίναμε τη διενέργεια από τη διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού ενός συνοπτικού διαγωνισμού για την κάθε μία μελέτη ξεχωριστά προκειμένου να έρθουν εταιρίες να εξετάσουν την καταλληλότητα των εδαφών που προτείνονται ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος, να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να γίνουν ΦΕΚ ώστε αυτές οι δύο περιοχές να ανασάνουν και να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να οικοδομήσουν.
Ακόμα και μέσα στην κρίση είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο η οργάνωση του χώρου.

Είναι δουλειά του δήμου να οργανωθεί ο χώρος ώστε στο μέλλον να δοθεί η δυνατότητα και σωστή ανάπτυξη να υπάρχει και δρόμοι αλλά και φωτισμός, ώστε να μην υπάρχει αναρχία.

Επίσης δόθηκε η έγκριση των όρων ανακήρυξης του έργου «βελτίωση φωτισμού στην οδό 7ης Μαρτίου» από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι και το Εθνικό Θέατρο. Το έργο βγαίνει σε διαγωνισμό, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που είναι εγγεγραμμένο στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2018.

 Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει για να γίνουν οι παρακάτω εργασίες συνοπτικά:
- Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών με την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου led από την εθνική τράπεζα μέχρι και την πλατεία Κουντουριώτη
- Συντήρηση των ιταλικών τσιμεντοϊστών

- Αντικατάσταση φωτισμού με προβολείς στα κτίρια του δημαρχείου και της περιφέρειας
- Τοποθέτηση νέων προβολέων led στις πλάγιες όψεις και φωτισμού ανάδειξης του κτιρίου της ιεράς μητροπόλεως Ρόδου

- Φωτιστικά σώματα στη νησίδα έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος
- Νέος φωτισμός για το σιντριβάνι στην πλατεία της ιεράς μητρόπολης.

Αυτές οι επεμβάσεις στην περιοχή του Μαντρακίου θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του φωτισμού τόσο στην ένταση όσο και στην ποιότητα, ενώ θα υπάρξει λιγότερη κατανάλωση αφού ο νέος φωτισμός θα έχει μικρότερη ισχύ κατανάλωσης.

Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με κάποιες συντηρήσεις και μικροεπεμβάσεις που θα γίνουν σε διάφορα σημεία θα βελτιώσουν αισθητικά την περιοχή. Μόλις το έργο «ανέβει» στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός.

Επίσης έγινε η έγκριση των όρων διακήρυξης του έργου «αποκατάσταση διαμόρφωση για στέγαση δημοτικού ιατρείου στην οδό Βεργίνας». Είναι τα δημοτικά κτίρια του Ροδινιού και γίνεται μία παρέμβαση ώστε να στεγαστεί ένα δημοτικό ιατρείο.

Έχουμε ακόμα την έγκριση των όρων διακήρυξης για τη μίσθωση από το δήμο Ρόδου ενός ακινήτου για τη «λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας δήμου Ρόδου».
Πρόκειται για τον ξενώνα που ενοικιάζουμε κάθε φορά και η σύμβαση έληξε. Θα πάμε λοιπόν σε καινούριο διαγωνισμό».