Απορρίφθηκε η έφεση για τις κλοπές από ξενοδοχεία

Απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η έφεση που άσκησαν 27χρονος Σύριος και 38χρονος Γάλλος οι οποίοι εμφανίζονταν ως τουρίστες σε ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω και αφαιρούσαν ότι πολύτιμο έβρισκαν στα χρηματοκιβώτια των δωματίων των επισκεπτών!

Οι δύο αλλοδαποί κατηγορούνται για την διάπραξη 22 κλοπών και διαρρήξεων σε δωμάτια ξενοδοχείων της περιοχής μας σε χρονικό διάστημα είκοσι ημερών τον Ιούνιο του 2015 και φέρονται να είχαν αποκομίσει λεία αξίας 60.000 ευρώ!

Για αυτή τους τη «δραστηριότητα» οι δύο αλλοδαποί το καλοκαίρι του 2016 καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση 12 μηνών ο 27χρονος και κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση ενός μηνός ο 38χρονος με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για κανέναν από τους καταδικασθέντες.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο άνδρες άσκησαν έφεση η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί χθες, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, η οποία και απέδειξε πως οι δύο αλλοδαποί διέπρατταν συστηματικά κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στο νησί της Ρόδου και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι δυο -22- υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια στην Κω.

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τους δύο άνδρες άρχισε την Παρασκευή 19.06.2015 οπότε και συνελήφθησαν ο 27χρονος από την Συρία και ο 38χρονος από τη Γαλλία, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. 

Σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, από την εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργήθηκε και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας. 

Οι δύο αλλοδαποί που διέμεναν στο νησί μας, δεν δίστασαν να προσποιηθούν τους τουρίστες για να πετύχουν το στόχο τους. Έτσι ενοικίαζαν αυτοκίνητα και με αυτά πήγαιναν στα ξενοδοχεία που είχαν επιλέξει για τη «δουλειά» τους.

Εκεί αφού τριγυρνούσαν όσο χρειάζονταν ως παραθεριστές, εντόπιζαν τα δωμάτια από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι τους και αφού τα παραβίαζαν αφαιρούσαν από αυτά μικρά χρηματοκιβώτια ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την αστυνομία η εγκληματική δραστηριότητα των δύο αλλοδαπών περιλαμβάνει 21 κλοπές που διέπραξαν στη Ρόδο και 1 στην Κω, κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρημάτων που αφαίρεσαν εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.

Οι δε περιοχές που δραστηριοποιούνταν στην Ρόδο οι δύο αλλοδαποί ήταν Ιαλυσός, Κολύμπια και Φαληράκι.

Με την υπόθεση ασχολούνταν το τελευταίο διάστημα προ της σύλληψης των δραστών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 εντόπισαν αρχικά τον 27χρονο σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού, όπου είχε γίνει κλοπή χρηματοκιβωτίου από δωμάτιο και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Ο 27χρονος κατά την προσαγωγή του επέδειξε παραποιημένο δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία και προϊόντα κλοπής.

Στην συνέχεια, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας εντοπίσθηκε στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο 38χρονος συνεργός του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν διαφορά χρηματικά ποσά και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Παράλληλα, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν ενοικιάσει δηλώνοντας ψευδή στοιχεία διαμονής και χρησιμοποιούσαν για να προσεγγίζουν τα σημεία των διαρρήξεων, οι αστυνομικοί βρήκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και χρηματικά ποσά προερχόμενα από κλοπές.

Επιπλέον, από την εξέλιξη της υπόθεσης και την εξέταση των συλληφθέντων προέκυψε ότι για την απόκρυψή των κλοπιμαίων φρόντιζαν να τα συγκεντρώνουν σε κτήμα «καβάτζα», όπου τα κάλυπταν επιμελώς με πέτρες.

Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και μέρος των οποίων αναγνωρίστηκε, αποδόθηκε στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα φυλάχθηκαν προκειμένου να ταυτοποιηθεί η προέλευσή τους.