Την συνδρομή της Ασφάλειας θα ζητήσει ο Δήμος Ρόδου για τους κομμένους ευκαλύπτους

Την συνδρομή της Ασφάλειας θα ζητήσει ο Δήμος  Ρόδου για τους κομμένους ευκαλύπτους

Την συνδρομή της Ασφάλειας θα ζητήσει ο Δήμος Ρόδου για τους κομμένους ευκαλύπτους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1313 ΦΟΡΕΣ

Ο ίδιος ο δήμαρχος αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά

Το «πράσινο φως» για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά των αθλίων που πριόνισαν στη ρίζα τους δύο ευκαλύπτους στην περιοχή του Νιοχωριού με στόχο να τους ξεράνουν σταδιακά, αποφάσισε χθες η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ρόδου, εξουσιοδοτώντας το νομικό σύμβουλο κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η υπόθεση που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση δεκάδων κατοίκων της πόλεως Ρόδου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΡΟΔΙΑΚΗ, έπειτα από καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό που απέστειλαν στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος πολλοί συμπολίτες μας. Άμεση ήταν η αντίδραση της Διεύθυνσης Πρασίνου και των γεωπόνων του Δήμου μας καθώς επίσης και της αρμοδίας αντιδημάρχου κας Λίτσας Κρεμαστινού.

Στο σημείο μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, έφθασαν στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου της Ρόδου, οι οποίοι βεβαίωσαν.

Η απόφαση προσφυγής στη δικαιοσύνη
Μιλώντας χθες στη ΡΟΔΙΑΚΗ η αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού, ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ότι θα γίνει όλη η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη με μοναδικό στόχο να εντοπιστούν οι ένοχοι και να τους επιβληθεί παραδειγματική τιμωρία.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, εισήγαγε το θέμα παρουσία των νομικών συμβούλων και μετέφερε την εισήγηση της διεύθυνσης περιβάλλοντος και Πρασίνου με υπεύθυνο χειριστή του θέματος τον αναπληρωτή διευθυντή κο Σπύρο Γεραβέλη, γεωπόνο.

Ο ίδιος, έπειτα από αυτοψία που έκανε στα δέντρα (ευκαλύπτους) διαπίστωσε ότι είχαν γίνει τομές με αλυσοπρίονο σε βάθος άνω των 5 εκατοστών στη βάση του κορμού και σε όλη την περίμετρό τους. ΟΙ τομές στη συνέχεια (μετά την διάσταση που πήρε το θέμα) κλείστηκαν με σιλικόνη, πριονίδι και κομμάτια ξύλου σε μια προσπάθεια απόκρυψής τους. Οι τομές αυτές – σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνο- θα οδηγήσουν στην ξήρανση των δέντρων αφού διακόπτουν την κυκλοφορία των χυμών.

«Είναι προφανές – αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες- ότι πρόκειται για δολιοφθορά από κάποιον προφανώς που ενοχλείται από τα δέντρα κι επιδιώκει την καταστροφή τους.

Μετά από αυτά, γνωμοδοτούμε να υποβληθεί ενώπιον της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Ρόδου μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων, για το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας (άρθο 382 του ΠΚ) κατά αγνώστων με αίτημα παραγγελίας έρευνας δια της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Ρόδου ή άλλο τρόπο που η εισαγγελική αρχή θα προκρίνει, προς διαλεύκανση της υπόθεσης και εξιχνίασή της.

Προτείνεται να κληθούν και να καταθέσουν ενόρκως οι γείτονες για όσα γνωρίζουν λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία κοπής των δύο μεγάλων δέντρων με αλυσιδοπρίονο ασφαλώς και δεν μπορεί να μην υπέπεσε στην αντίληψή τους ή και με την επίταση της έρευνας και προς την κατεύθυνση όσων εικάζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ή υποψίες ότι για κάποιον λόγο θα τους εξυπηρετούσε η κοπή των ευκαλύπτων.»

Την υπόθεση χειρίζεται από νομικής πλευράς ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ροδίων κος Θόδωρος Παπαγεωργίου.

Θα αναζητηθεί υλικό από κάμερες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις δοθεί εισαγγελική εντολή προς τους αρμόδιους αστυνομικούς, αναμένεται να ζητηθεί υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από παρακείμενες κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ, οι αθλιότητες αυτές για να ξεραίνονται τα δέντρα που ενοχλούν ορισμένους ανεγκέφαλους, καταγράφονται σε πολλές περιοχές της πόλεως Ρόδου αλλά και σε πολλά από τα χωριά μας.
Τόσο οι γεωπόνοι του δήμου Ρόδου, όσο και τα στελέχη του δασαρχείου μας, έχουν κατά καιρούς διαπιστώσει «τρυπανιές», «χαρακιές» ακόμα και εναπόθεση καυστικών υγρών στις ρίζες των δέντρων.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες σχηματίζουν δικογραφία κατ αγνώστων, αφού ως συνήθως, κανείς δεν... είδε και δεν έμαθε τίποτα.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή, δεδομένου ότι η προστασία για τα δέντρα αυτά εμπίπτει σε ειδικές διατάξεις του νόμου.

Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να δοθεί εντολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για την διενέργεια εξονυχιστικής έρευνας προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα ζητηθούν μαρτυρίες και στοιχεία από κατοίκους ή διερχόμενους από την περιοχή για να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθεί στη συνέχεια ο δράστης ή οι δράστες.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»