Γ. Χατζημάρκος: Ανιστόρητοι όσοι ισχυρίζονται  ότι τα Ίμια δεν είναι ελληνικά

«Τα Ίμια σε πείσμα όλων των ανιστόρητων είναι και θα παραμείνουν φυσικά νησιά του επαρχείου Καλύμνου και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή τις τελευταίες προκλήσεις των τούρκων στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, αφού υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι μία δύναμη που απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη, κάτι το οποίο ειδικά οι νησιώτες βιώνουν κάθε μέρα, στάθηκε στην ωριμότητα του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου να εκδώσει προ ημερών ομόφωνο ψήφισμα για την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι τώρα κατάλαβαν όλοι γιατί έγινε αυτό.

Πάντως ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, καθώς υπάρχει συνεννόηση και σε κεντρικό επίπεδο για τη διαχείριση της κατάστασης σε ότι αφορά το επικοινωνιακό επίπεδο.

Μιλώντας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες είχαμε μία ακόμα έκρηξη επιθετικότητας από πλευράς της Τουρκίας. Για εμάς τους κατοίκους των νησιών αυτών ο κίνδυνος από την Τουρκία δεν είναι ένας κίνδυνος θεωρητικός. Για εμάς που ζούμε εδώ η Τουρκία είναι μία δύναμη ενάντια στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Είναι μία δύναμη που με πολύ προκλητικό τρόπο περιφρονεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Είναι μία δύναμη που με ξεκάθαρο και προκλητικό τρόπο, διακηρύσσει τις αναθεωρητικές της βλέψεις ακόμα και για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Είναι η δύναμη που είναι ταυτόχρονα εισβολέας και δύναμη κατοχής στην Κύπρο. Για εμάς που ζούμε στα νησιά αυτά και είναι μέσα στο βίωμά μας το καθημερινό περιστατικό ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάσει κανείς αυτές τις εκρήξεις προκλητικότητας και επιθετικότητας η Τουρκία είναι μία δύναμη ενάντια στην ειρήνη και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Τα Ίμια σε πείσμα όλων των ανιστόρητων είναι και θα παραμείνουν φυσικά νησιά του επαρχείου Καλύμνου και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ιστορικών ευθυνών και από το πολιτικό μας σύστημα, οι νησιώτες ζητούμε να αποβάλλουν ο καθείς κάθε σκέψη αλλά και οι επικεφαλής όλων των πολιτικών φορέων να απαγορεύσουν κάθε μικροπολιτική ή σκοπιμότητα στη διαχείριση αυτού του τεράστιου εθνικού θέματος.

Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο πήραμε μία απόφαση για ομόφωνο ψήφισμα, για το άλλο μεγάλο εθνικό θέμα που έχει κινητοποιήσει σήμερα έναν πολύ σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας, το θέμα της ονομασίας της FYROM και εντυπωσίασε τους αποδέκτες και την κοινή γνώμη, το γεγονός ότι αυτό το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν ομόφωνο. Για ένα θέμα δύσκολο και ακανθώδες στο οποίο πολύ διαφορετικές δυνάμεις που συναντώνται μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο πέτυχαν αυτό που ήταν ακατόρθωτο σε ένα τέτοιο ζήτημα.

Σήμερα κατάλαβαν όλοι ποιός ήταν ο λόγος για τον οποίο το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου έδειξε αυτή την ωριμότητα σε αυτό το θέμα, αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση της «Ρ» αν τον ανησυχεί το άμεσο μέλλον και η πιθανότητα να έχουμε επιπτώσεις στον τουρισμό ο κ. Χατζημάρκος απάντησε: «Όχι, δεν έχω καμία αγωνία σε ότι αφορά την τουριστική μας βιομηχανία, καμία αγωνία. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές και αντιληπτό και σε όλη την Ευρώπη και τους οικονομικούς φορείς. Εμείς και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο τουρισμού, φροντίζουμε να υπάρχει η ροή της ενημέρωσης προς όλους τους συντελεστές του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας, η οποία θα είναι αληθής αντικειμενική και απαλλαγμένη από κάθε άλλου είδους προσθήκες που μπορεί να έχουν άλλο σκοπό.

Θεωρούμε συνεργάτες μας όλους όσοι εμπλέκονται στο τουριστικό κύκλωμα και στα δίκτυα διανομής και δεν έχουμε κανένα σημάδι ούτε αγωνίας ούτε ανησυχίας γιατί νομίζω ότι είναι αντιληπτό και σε αυτούς ότι η ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί επ’ ουδενί να θέσει σε οποιοδήποτε κίνδυνο επισκέπτες στα νησιά μας».