...Ζητούν ενοίκιο από την μοναδική κάτοικο της Κινάρου!

Μόνη της ζει στην Κίναρο πλέον η Ρηνιώ Κατσοτούρχη, μετά την αποχώρηση του γιου της από την ακριτική βραχονησίδα του Αιγαίου.

Η γυναίκα που ασχολείται με την κτηνοτροφία είναι απόγονος της οικογένειας που κρατά το νησάκι εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του επιδόματός της και το αίτημα καταβολής από μέρους της ενοικίου.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα", λόγω λάθους που έχει γίνει σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να τους δώσει το επίδομα που δικαιούνται.
Καθώς το βοσκοτόπι το οποίο εκμεταλλεύονται φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, τους ζητείται επιπλέον να καταβάλουν ενοίκιο γι’αυτό.

Το μόνο που ζητεί η γυναίκα –φύλακας της ακριτικής βραχονησίδας είναι το δικαίωμα της ίδιας και της οικογένειάς της να παραμείνουν στο νησί.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του βοσκότοπου στην οικογένεια, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιληφθεί του θέματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στο σεμινάριο που έγινε χτες για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο με τον πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, αναφερόμενος στο θέμα ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής:

«Θα σας μεταφέρω μία συζήτηση που είχα σήμερα το πρωί με την κα Ειρήνη Κατσοτούρχη, που είναι η μοναδική κάτοικος της νησίδας Κίναρος. Με κάλεσε στο τηλέφωνο γιατί κόπηκε ένα επίδομα που ήταν πολύ σημαντικό για τη διαβίωσή της. Μου έκανε την εξής ερώτηση αφού μου περιέγραψε το πρόβλημα: «κύριε περιφερειάρχη όλο και πιο δύσκολο γίνεται. Είναι εύκολο για εμένα να φύγω, γιατί έχω γιο που έχει οικογένεια αλλού και με περιμένει να πάω. Αλλά τι θα γίνει το νησί όταν φύγω εγώ; Ποιος θα προσέχει την Κίναρό μας;» 

Αυτά είναι θέματα που μας τραυματίζουν στη χώρα μας γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως θα έπρεπε η δημόσια διοίκηση σε ζητήματα τα οποία έχουν και μία εθνική διάσταση στη διαχείρισή τους να έχει συμπεριλάβει διαδικασίες τέτοιες που να μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτή».

ΝΤΡΟΠΗ! ΘΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
Στον απίστευτο γραφειοκρατικό «Γολγοθά» της 70χρονης Ειρήνης Κατσοτούρχη, που είναι η μοναδική κάτοικος της βραχονησίδας Κίναρος, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

Ο ίδιος είπε πως το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι είναι κρατική γη και θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο, εκτός και αν προσκομίσει μισθωτήριο ή τίτλους ιδιοκτησίας.
«Ο γιος της κυρίας Ειρήνης έπαιρνε επιδότηση για την κτηνοτροφική του δραστηριότητα και με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που γίνονται πλέον οι καταβολές αυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να αναρτηθεί, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, είτε τίτλος ιδιοκτησίας, είτε μισθωτήριο συμβόλαιο του τόπου στον οποίο βοσκούν τα ζώα τους», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση αυτή, είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, διότι το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με μεγάλη σφοδρότητα στην περιοχή μας και ειδικά στα Δωδεκάνησα, διεκδικώντας όλες τις νησίδες ακόμα και νησιά κατοικημένα και συχνά και εις ολόκληρον».

Και εξήγησε: «Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως όλα αυτά είναι δικά του, οι κάτοικοι αυτών των νησιών οι οποίοι έχουν δικαιώματα πάνω σε αυτά τα νησιά, όπως είναι η οικογένεια της κα Ειρήνης, δυσκολεύονται να αποδείξουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «εμείς αναζητούμε τη νομική οδό, να στηρίξουμε οικονομικά τη διαβίωση της κυρίας Ειρήνης στην Κίναρο με δικούς μας πόρους. Να το πω απλά, να αντικαταστήσουμε την οικονομική απώλεια που έχει υποστεί η κα Ειρήνη και η οικογένειά της, να την αντικαταστήσουμε εμείς».
Ο Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την επίλυση του θέματος εντός δύο – τριών μηνών.