Ακτοπλοϊκή απομόνωση  των κατοίκων του Αγαθονησίου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου μέσα στο χειμώνα. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει πώς θα λύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα την απομόνωση των κατοίκων και την παρεμπόδιση βασικών λειτουργιών του νησιού.

Τονίζει δε την αντίφαση να αποκαλούνται "ήρωες" οι κάτοικοί του και ταυτόχρονα να εγκαταλείπονται από το Κράτος, μέσα σε όλες τις αντιξοότητες που βιώνουν καθημερινά.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, έχει ως εξής:

«Οι 150 κάτοικοι του ακριτικού Αγαθονησίου ανακηρύσσονται «ήρωες» με την πρώτη ευκαιρία δημόσιας ομιλίας αλλά βιώνουν την εγκατάλειψη.

Εκτός από την ανασφάλεια που αισθάνονται λόγω της αμφισβήτησής τους από την Τουρκία, την δριμεία φορολογική πολιτική και την αύξηση του ΦΠΑ των νησιών που καθιστούν τη ζωή των κατοίκων τους πλέον ακριβή, στο Αγαθονήσι βιώνουν και την απομόνωση καθώς περνούν το χειμώνα χωρίς επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Όπως διαμαρτύρεται δημόσια ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Κόττορος, μετά την απόσυρση για την ετήσια συντήρηση του πλοίου «Νήσος Κάλυμνος», το Αγαθονήσι συνδέεται μόνο με ένα μικρότερο πλοίο το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί επαρκώς καθώς δεν φορτώνει οχήματα ούτε πολλά εμπορεύματα και, το κυριότερο, δεν αποπλέει με περισσότερα από 5 μποφόρ αέρα. Το μικρό πλοίο πηγαίνει στο Αγαθονήσι το πολύ 2 φορές την εβδομάδα αντί για 4 που πηγαίνει το τακτικό πλοίο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να δυσχεραίνονται οι μετακινήσεις και οι δουλειές των κατοίκων στα πλησιέστερα διοικητικά κέντρα, τα έργα που γίνονται στο νησί να καθυστερούν σημαντικά και να μην γίνεται ασφαλώς η διακίνηση των ευπαθών προϊόντων τοπικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Όπως επίσης αναφέρει ο Δήμαρχος το τακτικό πλοίο δεν θα επιστρέψει στην υπηρεσία οπωσδήποτε πριν το τέλος του Φεβρουαρίου και πιθανόν ακόμα και του Μαρτίου. Συνεπώς η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει μια επαρκή και ασφαλή εναλλακτική λύση στο πρόβλημα, για λόγους τόσο κοινωνικούς όσο και εθνικούς.

Για τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα εξασφαλίσει άμεσα την επαρκή και συχνότερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του Αγαθονησίου έως ότου επιστρέψει σε υπηρεσία το πλοίο που το καλύπτει σε τακτική βάση; Ή οι καταγγελίες του Δημάρχου Αγαθονησίου θα συνεχίζονται στο διηνεκές;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κρεμαστινός».