Συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία

Συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία

Συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 957 ΦΟΡΕΣ

Σαντορινιός: δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Απάντηση στην προκλητικότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία, με νέες δηλώσεις αυτή τη φορά δια του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, έδωσε η Αθήνα.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί. Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της.

Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Ακσόι ότι «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διέσχισε την γραμμή ευθύνης που απαιτεί η πολιτική του θέση», υιοθετώντας θέσεις που δεν είναι ειρηνικές.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χαμί Ακσόι σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», χαρακτήρισε «ανεύθυνη και ανησυχητική» την αναφορά του Νίκου Κοτζιά πως σε ανάλογο περιστατικό η στάση της Ελλάδος δεν θα είναι το ίδιο ειρηνική, και κάλεσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να εναρμονιστεί με τις επιθυμίες των δύο Πρωθυπουργών που συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά το επεισόδιο και συμφώνησαν να εργαστούν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Ωστόσο, με το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στους συμμάχους και τους εταίρους της ΕΕ και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την «Καθημερινή» καταρρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το πρόσφατο περιστατικό έντασης στα Ιμια, καθώς καταγράφεται η στιγμή του εμβολισμού του πλοίου από την τουρκική ακταιωρό, που πραγματοποιούσε επικίνδυνους και παράνομους ελιγμούς.

Δ. Βίτσας: Είμαστε μια ειρηνική δύναμη, αλλά και μια εξαιρετικά ισχυρή στρατιωτική δύναμη
Για τουρκική προκλητικότητα η οποία όμως εμφανίζει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά με ενδεικτικό το περιστατικό των Ιμίων έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επτά».

Στη σύγχρονη περίοδο, όπως είπε, η Τουρκία εμφανίζεται διεθνώς ως αναθεωρητική δύναμη, αμφισβητώντας συνθήκες που την αφορούν. Εάν πρόκειται για διπλωματική κίνηση είναι εν κενώ διότι τη φέρνουν σε αντιπαλότητα με μια σειρά από χώρες που έχουν συμφέρον», εκτίμησε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Άγκυρας για τα Ίμια αναφέρθηκε σε σειρά διεθνών συνθηκών που αποδίδουν καθαρά την ελληνικότητα της περιοχής.

«Από την πρώτη στιγμή με διπλωματικό τρόπο προσπαθήσαμε να επιλύσουμε την ένταση, η οποία θέλουμε να αποκλιμακωθεί, αλλά δεν πρόκειται να κάτσουμε να συζητήσουμε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, για την ελληνικότητα των Ιμίων ή για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε: είμαστε μια ειρηνική δύναμη, αλλά και μια εξαιρετικά ισχυρή στρατιωτική δύναμη (...) Δεν έχουμε ανάγκη να στέλνουμε μηνύματα στη Άγκυρα. Είμαστε εκεί και γνωρίζουν τις δυνατότητές μας. Δεν θα λύσει τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματά της η Τουρκία υπερβαίνοντας τα διεθνή εσκαμμένα», τόνισε.

Ν. Σαντορινιός: Δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Είχε προηγηθεί με τοποθέτησή του μέσω της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας πως η Άγκυρα δυστυχώς συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά και ότι ο ίδιος καλύπτεται απολύτως από τα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Πιστεύουμε στην ειρήνη, στη συνύπαρξη των λαών, αλλά δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητη παραμένει για 9η μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που χαρακτηρίζει το ζήτημα διπλωματικό.

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου