Το Σαββατοκύριακο το Σχολικό στο σκάκι

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου “Ιππότης” θα πραγματοποιήσει και φέτος το τουρνουά που περιμένουν πώς και πώς όλοι οι μικροί λάτρεις του παιχνιδιού – ο λόγος φυσικά για το Σχολικό Πρωτάθλημα του 2018, από το οποίο οι προκριθέντες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και στο Πανελλήνιο στη συνέχεια, στο Περιστέρι 31 Μαρτίου-1 Απριλίου.

Το Σχολικό Πρωτάθλημα απαρτίζεται από το Ατομικό και το Ομαδικό και αποτελεί ένα τουρνουά που απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις: από Νηπιαγωγείο έως και Γ’ Λυκείου.

Οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για το ατομικό και την Κυριακή 4 Μαρτίου για το ομαδικό.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα ατομικά μπορούν να γίνουν δεκτές έως και μεθαύριο  Παρασκευή στις 20:00, ενώ για τα ομαδικά μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου επίσης ώρα 20:00 ή με φυσική παρουσία στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. 

Πληροφορίες: e-mail cc.ippotis@gmail.com – Γραμματεία. Ομίλου τηλ. 22410-35502 (17:00-20:00) και Βασιλάκης Νίκος τηλ. 6945973959.

Στο Ατομικό, κάθε συμμετέχων αθλητής διαγωνίζεται αποκλειστικά με αγόρια και κορίτσια της ίδιας σχολικής τάξης, σε ένα τουρνουά που αποτελείται από 5 γύρους. Η Β Δημοτικού, καθώς και όλες οι μεγαλύτερες τάξεις, παίζουν με χρόνο σκέψης 10 λεπτά + 5 δευτερόλεπτα ανά κίνηση. Παράλληλα, το Νηπιαγωγείο και η Α’ Δημοτικού παίζουν ελεύθερα, χωρίς χρονικό περιθώριο.

Το Ομαδικό Σχολικό πρωτάθλημα έχει επιπλέον στόχο να ενισχύσει την ενότητα μεταξύ των παιδιών του ιδίου σχολείου, καθώς προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι να σχηματιστούν ομάδες των τεσσάρων και άνω αθλητών (από τα οποία, το 1 τουλάχιστον κορίτσι), οι οποίοι προέρχονται από την ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης (δηλαδή, μόνο Δημοτικό, ή μόνο Γυμνάσιο ή μόνο Λύκειο), ανεξαρτήτου τάξης. 

Κάθε σχολείο μπορεί να σχηματίσει όσες ομάδες επιθυμεί και στο τουρνουά αυτό κάθε ομάδα κληρώνεται για να διαγωνισθεί με μία άλλη. Παράλληλα, το ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστικό καθώς τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ορίσουν αρχηγό ομάδας, ο οποίος , πριν την κλήρωση του εκάστοτε γύρου, μπορεί να αλλάζει την σειρά με την οποία κάθονται οι συμπαίκτες του απέναντι από τους αντιπάλους τους και ως εκ τούτου, να αλλάξει πιθανώς το συνολικό αποτέλεσμα των βαθμών της ομάδας του για κάθε γύρο.