Κορυφαίοι ποδηλάτες  στη Ρόδο τον Μάρτιο

Λίγες μέρες απομένουν ώστε στη Ρόδο να φτάσουν κάποιοι από τους κορυφαίους ποδηλάτες διεθνώς και να συμμετάσχουν σε δυο σημαντικές διοργανώσεις από τον Ροδήλιο σε συνεργασία με την Sport Tour Hellas και το Rodos Cycling με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Rhodes Gran Prix θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου, ακολουθώντας ο τριήμερος αγώνας ως Γύρος Ρόδου από την Παρασκευή 9 του μήνα μέχρι και την Κυριακή 11. 

Συνολικά θα συμμετάσχουν 20 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη, συνειδητά λιγότερες από την περασμένη διοργάνωση, μαζί με την αποστολή του Ροδήλιου συν έναν ακόμη σύλλογο από τη βόρειο Ελλάδα, που είναι ο Θράκας Ιππέας Κομοτηνής.

Το σύνολο των ποδηλατών που θα συμμετάσχουν είναι 154, ενώ ο Ροδήλιος για τις ανάγκες του αγώνα αυτού και μόνο, παρήγγειλε ένα κοντέινερ με κάγκελα, τα οποία αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα από τ’ άλλο φτάνουν σε μια απόσταση 2χλμ., προκειμένου να γίνουν όλα με ασφάλεια.  

Το κοντέινερ ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου από το λιμάνι Xingang Tianjin της Κίνας με το πλοίο CSCL MERKURY, στις 24 του μηνός έφτασε στο NINGBO επίσης της Κίνας, και μεταφέρθηκε στο πλοίο COSCO SHIPPING ARIES, αναχωρώντας στις 26, για να φτάσει στις 31 στη Σιγκαπούρη. Από εκεί μεταφέρθηκε στο πλοίο Cosco Denmark στις 5 Φεβρουαρίου με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. 

Το αξιοσημείωτο είναι πως ταξίδεψε  35 ημέρες, προσέγγισε τρία λιμάνια με τρία διαφορετικά πλοία με αρχική πρόβλεψη άφιξης στον Πειραιά την 19η Φεβρουαρίου  και ώρα 07:00, δηλαδή υπήρξε μια απόκλιση μιας ώρας και τριάντα λεπτών… 

Σκοπός των διοργανωτών είναι ν’ αναδειχθεί όχι μόνο η πόλη της Ρόδου απ’ όπου θα δοθούν όλες οι εκκινήσεις, αλλά και οι περιοχές με φυσικό κάλλος στο νησί όπως και άλλα χωριά.

Χαρακτηριστικό είναι πως δύο τερματισμοί θα γίνουν σε Κοσκινού και Μαριτσά ώστε οι κάτοικοί τους να πάρουν μια… γεύση από πραγματικά διεθνείς αγώνες επιπέδου και τα παιδιά το ερέθισμα να πάνε κοντά στην ποδηλασία ή οποία είναι ενταγμένα ήδη σε σύλλογο, να παραμείνουν σ’ αυτήν.

Με την πρωτοβουλία του Ροδήλιου, στο νησί αναβιώνουν στιγμές από το κοντινό παρελθόν και δίνεται η ευκαιρία να το επισκεφτούν όχι μόνο οι ποδηλάτες αλλά και συνοδοί με τις οικογένειές τους, κάνοντας πράξη την κάθε κίνηση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Οι διαδρομές των αγώνων: 
Διεθνές Γκραν Πρι-4 Μαρτίου

Εκκίνηση από Ρόδο με κατεύθυνση προς την Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι κι από κει έξοδος στη Ρόδου-Λίνδου προς Αφάντου-Αρχάγγελο-Χαράκι-Κάλαθο-Λίνδο-Πεύκους-Λάρδο-Κιοτάρι-Γεννάδι-Λαχανιά-Κατταβιά-Απολακκιά-Μονόλιθο-Σιάννα-Κρητηνία-Κάμειρο Σκάλα-Μανδρικό-Καλαβάρδα-Φάνες-Θεολόγο-Ιαλυσό και τερματισμό πάλι στη Ρόδο, απόστασης 195χλμ.

Διεθνής Γύρος Ρόδου
1ο ΕΤΑΠ-9 Μαρτίου

Ρόδος-Νέα Μαρίνα-προς Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι- προς Ρόδου-Λίνδου-Κολύμπια-Αρχίπολη-Ελεούσα-Απόλλωνα-Έμπωνα-Κρητηνία-Πεταλούδες-Μανδρικό-Καλαβάρδα-Φάνες-Σορωνή-Καλαμώνας-Δαματριά-Μαριτσά και μετά από δύο στροφές εκεί, τερματισμός στο χωριό. Απόσταση 150χλμ.

2ο ΕΤΑΠ-10 Μαρτίου
Εκκίνηση από Ρόδο-προς Κρεμαστή-Ψίνθο-Αρχίπολη-Ελεούσα-Διμυλιά-Προφήτη Ηλία-Λάερμα-Λίνδο-Ρόδου-Λίνδου προς Φαληράκι κι από Paradise τερματισμός στα Κοσκινού. Απόσταση 161χλμ.

3ο ΕΤΑΠ-11 Μαρτίου
Εκκίνηση από Ρόδο προς Ρόδου-Καλλιθέας-Φαληράκι παραλιακά-έξοδος προς Ρόδου-Λίνδου-Γεννάδι-Άγιος Ισίδωρος-Έμπωνα-Κρητηνία-Κάμειρος και τερματισμός στην Ρόδο. Απόσταση 157,5χλμ.

Οι ομάδες που έχουν γνωστοποιήσει την παρουσία τους οι διοργανωτές: 
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Φινλανδία (FIN)
PRO CONTINENTAL: Bardiani CSF (ITA) 
CONTINENTAL: ΑΚΡΟS Continental (SUI), JAVA Continental (SRB), LOTTO Continental (GER), Polartec Continental (ESP), SVL Continental (GER) Team Dauner Continental (GER), UNO-X Continental (NOR), 
CLUBS: CMI Club (USA), GLOBAL Club (NED), Mazadaran Club (IRI), NICE DEVO Club (MGL), OsloFjord Club (NOR), FELDBINTER KTM Club (AUT), Thrakas Ippeas Club (GRE), UNION Tirol Club (AUT).

Τι έγινε πέρυσι στη διοργάνωση
Στο International Rhodes Grand Prix, τον σπουδαίο διεθνή αγώνα απόστασης 194 χλμ, το 2017, έλαβαν μέρος 25 ομάδες από όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εθνικές ( Ελβετία, Πολωνία, Φινλανδία και Ελλάδα) και οι υπόλοιπες επαγγελματικές.

Πρόκειται για τις Rodilios Iviskos Cycling Team (Ελλάδα), SP Tableware Cycling Team (Ελλάδα), Team Tre Berg Postnord (Σουηδία),Team Embrae the World (Γερμανία), Torku Team (Τουρκία), Team Dauner AKKON (Γερμανία), Maxxis 4 Racing Cycling Team (Βρετανία), Team Espoirs Fachklinik Dr (Γερμανία), Uno X Hydrogen Development Team (Νορβηγία), Τeam Wiggins (Βρετανία), KC TUFO Prostejov (Τσεχία), Sanner and Partners (Γερμανία), Continental Team Kuota Lotto (Γερμανία), Fechilinik Elog (Γερμανία), ), Pro Cycling Team Leopard (Λουξεμβούργο), , Team velo schils interbike (Βρετανία), Veloconcept (Δανία), Copenhagen Pro Cycling (Δανία), Roth Akros (Ελβετία), Feldbinder Owayo KTM (Αυστρία) και FixIT (Νορβηγία).

Ακολούθησε η αναβίωση, μετά από 14 χρόνια, του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ρόδου  (International Tour of Rhodes), στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 160 ποδηλάτες από 28 εθνικές και επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ αυτών 18 Έλληνες άσοι των πεντάλ,  που εκπροσώπησαν τη χώρα μας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης  δύο σπριντ ευθείας, σε Σορωνή και  Φαληράκι και δύο σπριντ ανάβασης, σε Προφήτη Ηλία και Λάερμα.

Η συμμετοχή επαγγελματικών και εθνικών ομάδων στους αγώνες  ήταν εντυπωσιακή και προσέφερε  υψηλή ποιότητα θεάματος σε όλες τις διαδρομές του νησιού.  Οι αθλητές, με τη συμμετοχή τους σε αγώνες υψηλού επιπέδου,  είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν την προετοιμασία τους για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ευρώπη.

Παράλληλα το νησί μας βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ποδηλατικού ενδιαφέροντος σε περίοδο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, καθιερώνοντας το ως τον ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές. Μέσα από τις ποδηλατικές διαδρομές, σε τοποθεσίες απαράμιλλης ομορφιάς, οι ποδηλάτες από όλο τον κόσμο είχαν  την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του ανοιξιάτικου  τοπίου, την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της Ρόδου.