Στο εδώλιο δύο νεαροί για ζημιές σε αυτοκίνητα

Στις αρχές Μαρτίου θα εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η υπόθεση δύο νεαρών ηλικίας 23 και 24 ετών οι οποίοι κατηγορούνται για τις ζημιές που φέρονται να προκάλεσαν τον Ιούνιο του 2010 σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε ένα εστιατόριο στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, ενώ εξύβρισαν και χτύπησαν τον ιδιοκτήτη και τον υπάλληλο του καταστήματος με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του τελευταίου.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος των δύο ανδρών είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω.

Η δίκη έγινε πράγματι τον Ιανουάριο 2015 και το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σταύρου Παναγιωτακόπουλου, έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον 24χρονο αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και του επέβαλε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά και ένοχο  ομόφωνα για την διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (με το ίδιο ελαφρυντικό) για την οποία και τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους. Συνολική ποινή φυλάκισης για τον 24χρονο, 3 χρόνια και έξι μήνες την οποία ανέστειλε επί τριετία.

Το ίδιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης τον 23χρονο και ένοχο με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για την κατηγορίας της διακεκριμένης φθοράς για την οποία τον καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Οι εφέσεις και για τους δύο κατηγορούμενους έχουν αναστέλλουσα δύναμη, τις άσκησαν και πλέον η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί στις 12 Μαρτίου 2018 σε δεύτερο βαθμό, σε μία προσπάθεια να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα.

Συνολικά για την υπόθεση είχαν συλληφθεί εννέα άτομα, όμως οι επτά ήταν ανήλικοι και ως προς αυτούς διαχωρίστηκε η δικογραφία η οποία και εκδικάστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015 από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, το οποίο και έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους νεαρούς κατηγορούμενους.

Το επεισόδιο στην Παλιά Πόλη
Όλα ξεκίνησαν στη μία και μισή τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Ιουνίου 2010 όταν στη πλατεία Χαρίτου στην Παλιά Πόλη έκανε την εμφάνισή της ομάδα περίπου 30 νεαρών, οι οποίοι πιθανώς (όπως ανέφερε και το δελτίο της αστυνομίας) βρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης, προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα αλλά και σε πινακίδες ρύθμισης Τροχαίας πετώντας γλάστρες και άλλα αντικείμενα.

Η «πομπή» των νεαρών, τα οποία στη πορεία έμειναν περίπου 10, προχωρώντας έφθασε έξω από το κατάστημα «ΦΩΤΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» όπου και ο ιδιοκτήτης του βγήκε έξω και ζήτησε από τους νεαρούς να σταματήσουν να προκαλούν φθορές. Τότε οι νεαροί αντέδρασαν, και άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν τον ιδιοκτήτη.

Βλέποντας το περιστατικό ο 55χρονος υπάλληλος του καταστήματος έτρεξε προς βοήθεια του αφεντικού του με αποτέλεσμα και ο ίδιος να δεχτεί χτυπήματα από τους νεαρούς, από τα οποία του προκλήθηκε συντριπτικό κάταγμα στο αριστερό του χέρι! Μάλιστα ο 55χρονος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση!

Στην συνέχεια οι νεαροί μπήκαν μέσα στο κατάστημα όπου και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σπάζοντας καρέκλες, τραπέζια και διάφορα γυάλινα αντικείμενα, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδιοκτήτη!

Στη περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Ρόδου οι οποίοι συνέλαβαν 8 νεαρά άτομα ηλικίας, και συγκεκριμένα τρεις 16χρονους, τέσσερις 17χρονους και έναν 18χρονο, ενώ την επόμενη μέρα το πρωί εμφανίστηκε αυτοβούλως και ένας 19χρονος ο οποίος επίσης φερόταν να εμπλέκεται στην υπόθεση. Εξαιτίας του ότι πέντε από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι, μαζί τους στα κρατητήρια οδηγήθηκαν και οι κηδεμόνες αυτών για παραμέληση εποπτείας τους. Πρόκειται για 38χρονη κάτοικο Ρόδου, 43χρονη κάτοικο Ρόδου, έναν 36χρονο, μία 37χρονη και έναν 53χρονο.

Σε βάρος των νεαρών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, εξύβριση, απειλή και διακεκριμένη φθορά, ενώ σε βάρος των γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι κατηγορούμενοι από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όπως και οι γονείς τους, ενώ μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι.