Ξεκινούν έλεγχοι από τον δήμο για τα δεσποζόμενα ζώα

Ξεκινούν έλεγχοι από τον δήμο για τα δεσποζόμενα ζώα

Ξεκινούν έλεγχοι από τον δήμο για τα δεσποζόμενα ζώα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3327 ΦΟΡΕΣ

Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι τσουχτερά

…Σουηδία αναμένεται να γίνει η Ρόδος όσο αφορά στην εφαρμογή του νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα αφού από την ερχόμενη εβδομάδα συνεργείο του Δήμου θα διενεργεί ελέγχους και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι τσουχτερά!

Στις αλλαγές που επίκεινται αναφέρθηκε, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας ο οποίος μίλησε τόσο για τη λειτουργία του κυνοκομείου όσο και για τη δουλειά που έχει γίνει για τον περιορισμό του φαινομένου των ανεπιτήρητων ζώων. Αναλυτικά:

Καταρχήν, είπε ότι γίνεται πράξη κάτι που προσπαθούν εδώ και καιρό αφού, από την ερχόμενη εβδομάδα, συνεργείο με την κτηνίατρο του Δήμου και με δημοτικό αστυνόμο θα διενεργεί ελέγχους σε όσους έχουν δεσποζόμενα ζώα τα οποία τα κυκλοφορούν στους δρόμους ή σε κοινόχρηστους χώρους, το οποίο θα ελέγχει τα βασικά, που είναι: Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, το βιβλιάριο και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μη ρυπαίνει το δεσποζόμενο ζώο δημόσιους χώρους όταν κάνει τη βόλτα του.

Αυτό ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι τσουχτερά, αφού ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 5000 ευρώ, ενώ για την κακοποίηση ζώων φθάνουν και τα 30 χιλιάδες ευρώ.

Όπως επεσήμανε, λοιπόν, ο κ. Πόκκιας, οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους γιατί πλέον θα υπάρχει έλεγχος-θα προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση το προσεχές διάστημα. Και είπε: «Θεωρώ ότι είναι η ώρα η Ρόδος να μπει σε μία άλλη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη ζωοφιλία, σε ένα άλλο επίπεδο. Πέρα από τους συμπατριώτες μας, έχουμε και πολλά εκατομμύρια επισκέπτες και αυτό αποτελεί ουσιαστικό διαβατήριο όσο αφορά στον πολιτισμό και τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα».

Για το κυνοκομείο
Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση για υιοθεσίες, προώθηση υιοθεσιών και χορηγίες για το δημοτικό κυνοκομείο. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι οι δυνατότητές του είναι η φιλοξενία 60-80 σκυλιών και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 350-400 ενώ οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται! Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι ο Δήμος έχει συνδράμει αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα στειρώσεων πάνω από 50% αλλά είναι τέτοιες οι ανάγκες που ούτε αυτά επαρκούν. Έτσι, η λύση είναι οι στειρώσεις, οι υιοθεσίες και οι χορηγίες απ’ όσους θέλουν και μπορούν να συνδράμουν.

Έκανε, ακόμη, γνωστό ότι ετοιμάζουν μία προκήρυξη για την πρόσληψη ενός εξωτερικού συνεργάτη που θα μεριμνά για την περισυλλογή των νεκρών ζώων από τους δρόμους, κάτι που, όπως είπε, μας προσβάλει ως τουριστικό τόπο και ήδη βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν πως θα γίνει αυτή η συνεργασία, με αδειοδοτημένη συνεργασία, ώστε να εκλείψει ή να περιοριστεί σημαντικά αυτό το αρνητικό φαινόμενο.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι, στο κυνοκομείο, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία μελέτη για συντηρήσεις του αποχετευτικού, του κτιριακού κτλ. ενώ έχουν βρει έναν τρόπο να διευκολύνουν την περισυλλογή των απορριμμάτων αφού υπήρχε ένα ζήτημα εκεί. Στόχος είναι την Άνοιξη να μπορέσει το κυνοκομείο να είναι περισσότερο επισκέψιμο και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συμφωνήσει ήδη για δύο συμβάσεις για στειρώσεις στο δημοτικό κυνοκομείο. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί από 1η Μαρτίου έως 20 Απριλίου από την ευρωπαϊκή εθελοντική εταιρία φιλόζωων, τους «flying cats», και η δεύτερη από μία άλλη το διάστημα από 28 Απριλίου μέχρι 14 Μαΐου. Δηλαδή, για δύο-δυόμιση μήνες στο κυνοκομείο θα υπάρχει δυνατότητα στειρώσεων γατιών και σκυλιών, τόνισε όμως μόνο αδέσποτων μια και «δεν υπάρχει περίπτωση να μπει δεσποζόμενο για στειρώσεις αφού είναι ευθύνη των ιδιοκτητών τους και μάλιστα θα γίνεται έλεγχος γι’ αυτό», όπως είπε.

Μάλιστα, ο κ. Πόκκιας απεύθυνε έκκληση στους εθελοντές μπορούν ενώ ήδη έχει ζητήσει από τους Προέδρους των κοινοτήτων, όσοι μπορούν να περισυλλέγουν αδέσποτα στο νησί για να προχωρήσουν σε στειρώσεις, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να μην αυξάνεται γεωμετρικά ο πληθυσμός των αδέσποτων.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο Αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα δεύτερο κυνοκομείο στη δυτική πλευρά του νησιού, ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο αφού δεν έχει βρεθεί χώρος.
Κάθε χρόνο υλοποιούν δύο με τρία προγράμματα στειρώσεων σε συνεργασία με διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις. Ενδεικτικό της ανάγκης που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των στειρώσεων τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι πάνω από 6-7 χιλιάδες σκυλιά και γύρω στις 3-4 χιλιάδες γατιά, αριθμός σημαντικός αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα και γι’ αυτό συνεχίζουν αυτές τις διαδικασίες. Βρίσκονται, επίσης, σε καλό σημείο να ξεκινήσουν προγράμματα, έστω τα Σαββατοκύριακα, με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας.

Για τα ανεπιτήρητα
Για τα ανεπιτήρητα ζώα είπε ότι υπάρχει καθημερινά συνεργείο στους δρόμους και έχουν τοποθετήσει πάνω από πενήντα παγίδες στο νησί, κάτι που έχει επιφέρει ένα σημαντικό χτύπημα σ’ αυτό το φαινόμενο το οποίο, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται. Μάλιστα, παρουσίασε και απολογιστικά στοιχεία που δείχνουν τα αποτελέσματα, την αύξηση των επιχειρήσεων, των ζώων που συλλαμβάνονται και των κιλών κρέατος που προωθούνται στα ιδρύματα και κάθε χρόνο αυτή η τάση είναι αυξητική.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 ενεργές παγίδες στο νησί, κάθε μέρα βγαίνει έξω το συνεργείο αν και αυτή την περίοδο υπάρχει μία κάμψη αφού είναι περίοδος αναπαραγωγής για αυτά τα ζώα αλλά από τώρα μέχρι το Μάιο θα αυξήσουν την ταχύτητα. Όπως είπε ο κ. Πόκκιας, γνωρίζουν τις περιοχές, όπως στο εθνικό δίκτυο, τις αγροτικές καλλιέργειες, τους αρχαιολογικούς χώρους κτλ. Επανέλαβε ότι δεν τσουβαλιάζει όλους όσους ασχολούνται με τη κτηνοτροφία στο νησί αφού από τους 900 οι 280-300 έχουν άδεια για να έχουν ζώα ελεύθερης βοσκής. Από αυτούς το πρόβλημα το δημιουργούν μερικές δεκάδες.

Για τα πανηγύρια
Στη συνέχεια, ενημέρωσε για το νέο νόμο, τον 4497 του 2017, ο οποίος περιγράφει όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, δηλαδή τις αδειοδοτήσεις σε υπαίθριους χώρους (σ.σ. λαϊκές, περίπτερα, μικροπωλητές, εμποροπανήγυρεις κτλ.). Είπε, λοιπόν, ότι από τον απολογισμό και εδώ φαίνεται η βελτίωση αφού όταν παρέλαβαν το 70% των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές δεν είχαν άδεια ενώ σήμερα όλοι έχουν άδεια.

Συγκεκριμένα, έχουν δοθεί 130 άδειες σε λαϊκές για παραγωγούς και 44 για επαγγελματίες που είναι σημαντικός αριθμός και όλοι ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία. Υπάρχουν κάποια ζητήματα όσο αφορά στη λειτουργία τους, όπως π.χ. στις λαϊκές με τις υποδομές και ήδη εκπονείται μελέτη για την αναμόρφωση των υποδομών τους, όπως επίσης η πολύ κακή εικόνα όσο αφορά στις τουαλέτες στον Άγιο Δημήτριο, γι’ αυτό ζήτησε και έκλεισαν μέχρι να επισκευαστούν.

Για τους μικροπωλητές είπε ότι, πέρα των αδειών στάσιμου εμπορίου που είχε ο Δήμος με τον καινούργιο νόμο, έχει και την ευθύνη για τις άδειες πλανόδιου εμπορίου, που είναι άλλοι 167 φάκελοι που ήρθαν από την Περιφέρεια για να προχωρήσει ο Δήμος τις ανανεώσεις.

Επίσης, τακτοποίηση υπάρχει και όσο αφορά στα περίπτερα. Ειδικότερα, από τα 110 χωροθετημένα τα 65 είναι ενεργά και τα υπόλοιπα 45 έχουν προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουν. Τέλος, βγήκε το καλεντάρι με τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της σεζόν, όπου φέτος θα αδειοδοτηθούν σχεδόν όλα. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι έχουν αποφασίσει ότι όσα πανηγύρια δεν ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία θα έχουν κυρώσεις. Πέρυσι αδειοδοτήθηκαν δύο και φέτος θέλουν να μπουν όλα. Γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση τόσο στα τοπικά συμβούλια που ξεκινούν τις χωροθετήσεις, όσο και στην πολεοδομία που πρέπει να τις εγκρίνει να επιταχύνουν αφού για όσα πανηγύρια στήνονται χωρίς αδειοδοτήσεις θα υπάρξουν κυρώσεις.

Για τους ανελκυστήρες
Για ένα τεράστιο θέμα έκανε λόγο, τέλος, ο κ. Πόκκιας, ο οποίος ανέφερε ότι η υποχρέωση καταχώρησης, επανακαταχώρησης και ελέγχου των ανελκυστήρων είναι αναγκαία για την ασφάλεια των χρηστών τους. Μάλιστα, στη Διεύθυνση Εμπορίου έχουν γύρω στους 976 φάκελους με ανελκυστήρες και 300 που έδωσαν πέρυσι που έχουν αυτή την υποχρέωση. Τόνισε, λοιπόν, ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνουν αυτή τη διαδικασία και θα ξεκινήσουν να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από φέτος. Αυτά ξεκινούν από 1500 ευρώ για πλημμελή συντήρηση, για μη καταχώρηση, για παράνομη ηλεκτροδότηση 6 με 9 χιλιάδες ευρώ ενώ για παραβίαση διακοπής το πρόστιμο φθάνει μέχρι τις 60 χιλιάδες ευρώ. Επιστολές έχουν στείλει σε δημόσια κτίρια, στα ξενοδοχεία, σουπερμάρκετ, μαζικούς χώρους αλλά υποχρέωση καταχώρησης υπάρχει ακόμα και για έναν απλό ανελκυστήρα σε σπίτι, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι