Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την προετοιμασία της Ρόδου

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την προετοιμασία της Ρόδου

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την προετοιμασία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 659 ΦΟΡΕΣ

Τη θέση του για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ξεκαθάρισε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος πλέον, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, έχει επιφορτιστεί και με την ευθύνη συντονισμού δημοτικών ενοτήτων.

Ξεκίνησε, λοιπόν, αναφερόμενος σ’ αυτό, μια και εδώ και ένα μήνα, του έχει ανατεθεί από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, η αρμοδιότητα του συντονισμού των δημοτικών ενοτήτων Αρχαγγέλου, Αφάντου και Καλυθιών.

Όπως είπε, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη χωρική ενότητα, με 24 χιλιάδες κατοίκους στους οποίους προστίθενται γύρω στους πενήντα χιλιάδες επισκέπτες την καλοκαιρινή περίοδο. Είπε, λοιπόν, ότι ήδη έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους Προέδρους, τους δημοτικούς συμβούλους των περιοχών αλλά και συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων όπως και συναντήσεις με το προσωπικό, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει της σεζόν.

Πρωταρχικός στόχος φαίνεται να είναι για τον ίδιο ο συντονισμός προσωπικού και μηχανημάτων, μια και εκεί το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δυσκολίες και είχαν προβλήματα όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα.

Είπε, ακόμη, ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Απρίλιο οπότε και πρέπει να είναι έτοιμοι για τη σεζόν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό και κυρίως για να υπάρξει ένας συντονισμός των μέσων, από τα οποία αρκετά είναι του Δήμου αλλά δεν φαίνεται, για να ρίξουν βάρος ανά περιοχή, όπου υπάρχει ανάγκη, και να τις ετοιμάζουν για τη σεζόν. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο η οποία ωστόσο έχει πάρα πολλές δυσκολίες.

«Συγκέντρωση αρμοδιοτήτων»
Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να σχολιάσει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μία τάση να συγκεντρώνει αρμοδιότητες αντί να αποκεντρώνει και ανέφερε ως παράδειγμα αυτήν για τους βοσκοτόπους που, όπως είπε, έφυγε εν μία νυκτί από το Δήμο που είχε τη δυνατότητα να την ελέγξει καλύτερα και πήγε στην Περιφέρεια.

Το ίδιο έγινε και για τον έλεγχο των φραγμάτων πέρυσι το καλοκαίρι δίχως, όπως είπε, η Περιφέρεια να έχει το προσωπικό ή την υποδομή. Το τελευταίο κρούσμα ήταν όταν πριν από δεκαπέντε μέρες έφυγε άλλη μία αρμοδιότητα που είχε να κάνει με την Επιτροπή φιλικού διακανονισμού καταναλωτή η οποία πάει ξανά στο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. «Αυτή είναι μία διαδικασία που δεν βοηθάει την Αυτοδιοίκηση και την ίδια την κοινωνία», σχολίασε ο κ. Πόκκιας.

Για την ακίνητη περιουσία
Ο κ. Πόκκιας θέλησε, επίσης, να κάνει μία τοποθέτηση σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας επειδή, όπως είπε, γίνεται πολύ κουβέντα για το θέμα αυτό. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι πιστεύει και υιοθετεί αυτό που ήταν από τις βασικές τους δεσμεύσεις, ότι δηλαδή θα προχωρήσουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.

Και είπε: «Αντί να έχουμε κτίρια τα οποία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, τα οποία κοστίζουν στον πολίτη, τα οποία μας δίνουν την εικόνα εγκατάλειψης και προσβάλουν την αισθητική του νησιού μας, προχωράμε με σταθερό ρυθμό και με σχέδιο στην αξιοποίηση της περιουσίας η οποία την αναβαθμίζει, δίνει τη δυνατότητα σε κόσμο να δουλέψει και κυρίως φέρνει έσοδα στο Δήμο».

Όπως είπε, αφότου ξεκίνησε η περίοδος της κρίσης τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί πάνω από 65% και οι Δήμοι της Δωδεκανήσου, με την αρχή αυτής της θητείας, έχασαν και το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και με κάποιο τρόπο πρέπει να αναπληρωθούν αυτά τα έσοδα. Γι’ αυτό, η διαδικασία αξιοποίησης, που μπορεί να φέρει και τετραπλάσια και πενταπλάσια έσοδα από αυτά που υπολογίζονται, είναι μια διαδικασία που πρέπει να στηρίξει όλη η κοινωνία, είναι μονόδρομος και θα δώσει στο Δήμο την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια που πρέπει να έχει.

Στη συνέχεια, είπε ακόμη, ότι είναι αδιανόητο να γίνεται τέτοια προσπάθεια και να υπάρχουν κάποια συμφέροντα, επιχειρηματικά, κάποιων που δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, να μπαίνουμε σε μία μιζέρια και να χανόμαστε. Τόνισε, τέλος, ότι θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, θεωρεί ότι αναβαθμίζουν την εικόνα και στηρίζουμε την ανάπτυξη του νησιού και δίνουν τη δυνατότητα για αύξηση της απασχόλησης και του τοπικού ΑΕΠ.

ΠΕΔ
Τέλος, με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου πριν από δέκα ημέρες στην Αθήνα, ο κ. Πόκκιας σχολίασε ότι η πανηγυρική αυτή συνεδρίαση ήταν σημαντική και λόγω των θεμάτων αλλά και λόγω των παρουσιών και η Ένωση που συμμετέχουν οι 34 Δήμοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έχει αποκτήσει πολύ καλή εικόνα σε όλη την Ελλάδα γι’ αυτό και σε όλες τις συνεδριάσεις παρίστανται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Υπουργικά στελέχη, οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, και οι αποφάσεις που είναι ομόφωνες δείχνουν ότι έχουμε βρει έναν συγχρονισμό στις δύο περιοχές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Ανέφερε, μάλιστα ένα στοιχείο από τον οικονομικό απολογισμό που έγινε το οποίο είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει αύξηση των πόρων της ΠΕΔ. Συγκεκριμένα, από το διάγραμμα των χρηματοδοτήσεων της ΠΕΔ φαίνεται ότι το 2011 ήταν 206 χιλιάδες ευρώ και μέχρι το 2017 με παρεμβάσεις της παρούσας Διοίκησης τα έσοδα από τους ΚΑΠ έχουν φθάσει στα 610 χιλιάδες ευρώ τα έσοδα.

Πρόκειται, όπως είπε, για μία αυξητική τάση παρ’ όλο που μειώνεται η πίτα, δηλαδή μειώνονται τα χρήματα για τις ΠΕΔ. Ωστόσο, οι ίδιοι με κατάλληλους χειρισμούς, τις παρεμβάσεις τους και βάζοντας το κριτήριο της νησιωτικότητας κατόρθωσαν να τριπλασιάσουν σχεδόν τους πόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φέτος να ξεκινούν την αγορά μηχανημάτων αφού θα προμηθευτούν φέτος έξι πυροσβεστικά ελαφριού τύπου όπως αυτά της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η επισκευή και του υπόλοιπου στόλου που είχαν για να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους.

Επίσης, τα 22 ενεργά οχήματα της ΠΕΔ ήδη φτιάχνονται και θα μοιραστούν στους Δήμους για να συνδράμουν τόσο στην πολιτική προστασία όσο και σε άλλες παρεμβάσεις, γι’ αυτό και αναζήτησαν περισσότερους πόρους.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης