Έπεσαν “καμπανιές” για την υπόθεση με τα 36 κιλά χασίς

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στους τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση διακίνησης 36 κιλών χασίς και 630 γραμ. κοκαΐνης, που εξιχνιάστηκε στην Κω πριν από ενάμιση χρόνο. 

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ στον 64χρονο και στον 62χρονο οι οποίοι φέρονται να έχουν «αρχηγικό» ρόλο στην υπόθεση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη μόνο για τον πρώτο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει (διαθέτει ποσοστό αναπηρίας), υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3.000 ευρώ.
Επίσης με την ίδια απόφαση το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 34χρονο και σε 28χρονη, ενώ έκρινε αθώα λόγω αμφιβολιών την 29χρονη Γεωργιανή.

Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το πρωί στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου μετά από διακοπή της συνεδρίασης της 7ης Φεβρουαρίου, και μέχρι αργά το απόγευμα είχαν εξεταστεί οι μάρτυρες και αγόρευσε και η εισαγγελέας της έδρας η οποία πρότεινε στο δικαστήριο οι εμπλεκόμενοι να κριθούν ένοχοι όπως κατηγορούνται.

Το δικαστήριο διέκοψε για χθες (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου) το πρωί οπότε και οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Παναγιώτης Αβρίθης, Μαρία Κρικοπούλου, Κώστας Ασλάνης, Μανώλης Κουτσούκος  και Ανθούλα Καραολάνη, αγόρευσαν για τους πελάτες τους αντίστοιχα και αργά το μεσημέρι εκδόθηκε η απόφαση για τους εμπλεκόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται επιπλέον τρία (3) άτομα, από τα οποία δυο ημεδαποί ηλικίας 49 και 37 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 25 ετών, όμως σε δίκη στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου παραπέμφθηκαν τελικά μόνο οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι.

Στην κατοχή των δραστών είχαν εντοπιστεί και κατασχέθηκαν περίπου 36 κιλά χασίς και περισσότερα από 600 γραμμάρια κοκαΐνης, χρήματα και ζυγαριές ακριβείας!

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται περίπου δυόμιση μήνες πριν από τη σύλληψη των δραστών (δηλαδή μέσα καλοκαιριού 2016), οπότε και στο Τμήμα Ασφαλείας Κω περιήλθε η πληροφορία ότι, «κύκλωμα» στο νησί παραλάμβανε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, πιθανώς από την Αλβανία τις οποίες στην συνέχεια διοχέτευε σε τοξικομανείς της περιοχής μας.

Άμεσα στήθηκε «επιχείρηση» στην οποία συμμετείχαν επίλεκτα μέλη των υπηρεσιών της αστυνομίας στην Κω αλλά και αστυνομικοί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί για το σκοπό αυτό. 

Παράλληλα άρχισε η αξιοποίηση όλων των στοιχείων που είχαν στην διάθεσή τους, ενώ τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση και ορισμένοι από τους συλληφθέντες.

Έτσι στις 31 Αυγούστου 2016 το απόγευμα ο 64χρονος πήγε με το ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο και συνάντησε τον 34χρονο προκειμένου να του πουλήσει ποσότητα 120 γραμμαρίων χασίς. Κατά την αγοραπωλησία οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» και συνέλαβαν τους δύο άνδρες και μετέπειτα, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών και σκύλου ειδικά εκπαιδευμένου ανίχνευσης, έγιναν οι συλλήψεις και των λοιπών εμπλεκομένων, ενώ διενεργήθηκαν και έλεγχοι στους χώρους όπου οι δράστες είχαν κρυμμένα τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν τρεις έρευνες σε ισάριθμες κατοικίες –διαμερίσματα και άλλες τρεις σε επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού-εμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν και προσήχθησαν οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Από τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 35 κιλών και 921 γραμμαρίων
• Ποσότητα κοκαΐνης 631,5 γραμμαρίων
• Ζυγαριά ακριβείας
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσυκλέτα
• Το χρηματικό ποσό των 3.050 ευρώ
• Κινητά τηλέφωνα
• Ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις συναλλαγής ναρκωτικών και αντίστοιχων χρηματικών ποσών

Στο μεταξύ από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών, οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά τις συλλήψεις των εμπλεκομένων, εντοπίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στη μία το μεσημέρι ένας ακόμη χώρος «καβάτζα», στον οποίο ο 64χρονος κατηγορείται ότι έκρυβε ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, σε αγρόκτημα στην περιοχή Τιγκάκι της Κω οι αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση, εντόπισαν θαμμένο κοντά σε δέντρο βάζο το οποίο περιείχε 5 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 80 γραμμαρίων!
Και αυτή η ποσότητα των ναρκωτικών κατασχέθηκε.

Είχαν συγκεκριμένους  «ρόλους»
Μετά από  μεθοδική έρευνα, που έκαναν οι αστυνομικοί και την ανάλυση των στοιχείων και των πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους, κατάφεραν να εξακριβώσουν την ιεραρχική δομή και μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ταυτότητα των μελών, τις μεταξύ τους διασυνδέσεις και τις επιμέρους συνεργασίες με αλλά άτομα. 

Αναλυτικότερα όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την αστυνομία, από την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι τουλάχιστον κατά το τελευταίο ενάμιση έτος προ της σύλληψής του, ο 64χρονος, κατέχοντας αρχηγικό ρόλο, είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στο «ξέπλυμα χρημάτων» που αποκόμιζαν, μέσω επιχειρήσεων που λειτουργούσαν τα μέλη της. Στην εγκληματική ομάδα είχαν ενταχθεί και συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση του 64χρονου, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες (αποθηκάριος-διακινητής).
Έτσι σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία ο 62χρονος είχε το ρόλο «αποθηκάριου» και ήταν αυτός που είχε τοποθετήσει τις 54 συσκευασίες με χασίς σε δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο δεν λειτουργούσε και ήταν κλειστό καθώς είχε κατασχεθεί. 

Στο σπίτι δε που διέμενε βρίσκονταν μαζί του και η 29χρονη από την Γεωργία η οποία εργαζόταν και στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί ο 62χρονος. 
Στο ίδιο κατάστημα εργαζόταν και η 28χρονη ημεδαπή που συνελήφθη, ως υπάλληλος.