Εγκαινιάζεται το κέντρο για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών

Εγκαινιάζεται το κέντρο για τη διαχείριση  ανακυκλώσιμων υλικών

Εγκαινιάζεται το κέντρο για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 484 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για σημαντικό έργο δήλωσε χθες ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Ως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, το οποίο σηματοδοτεί και την απαρχή μίας νέας εποχής για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, παρουσίασε το ΚΔΑΥ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες πλαισιωμένος από συνεργάτες του, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ρόδου, ο Δήμαρχος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μιχάλη Παλαιολόγου, την Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κα Βάσω Ξεπαπαδάκη και παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο όταν πολλοί δεν το πίστευαν, αλλά και στα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό-κάτι που αναμένεται να κάνει πιο αναλυτικά στα εγκαίνια σήμερα.

Ο κ. Χατζηδιάκος, λοιπόν, αφού είπε ότι υπάρχει υστέρηση στο θέμα ενημέρωσης του κόσμου, έκανε γνωστό ότι σήμερα, στα εγκαίνια, έχουν κληθεί όλοι όσοι συνέβαλαν στο να ξεκινήσει αυτή η ιδέα και να γίνει πραγματικότητα. Είπε, λοιπόν, ότι όσο αφορά στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και της εμφάνισης της πόλης, θεωρούν ότι οι συνδυασμένες ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων τους μέχρι και σήμερα, είναι από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα.

Μάλιστα, έκανε και μία μικρή αναδρομή λέγοντας ότι μόλις ανέλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2014 αμέσως είδε το φως δημοσιότητα ένας προβληματισμός συμπολιτών μας ευαίσθητων με το περιβάλλον οι οποίοι έθεταν μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της κατασκευής του ΚΔΑΥ, τα προβλήματα στον Βιολογικό Καθαρισμό, ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την κομποστοποίηση, για τις καθυστερήσεις στην ανακύκλωση, το ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου κ.α.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, όλα αυτά συνδέονται με τη λειτουργία του ΚΔΑΥ, το οποίο ξεκίνησε από το 2011 με Δήμαρχο τον κ. Στάθη Κουσουρνά και Περιφερειάρχη τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, οπότε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Το ΚΔΑΥ προηγουμένως είχε ανατεθεί στην Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και με συμφωνία επανήλθε στο Δήμο. Δεν παρέλειψε, όμως, να θυμίσει ο Δήμαρχος και τη δυσπιστία που υπήρξε καθώς όλοι πίστευαν ότι ο Δήμος είτε δεν θα προχωρήσει το έργο είτε θα καθυστερήσει ή θα ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα. Όμως, με το που ανέλαβαν το 2014 στόχος ήταν να ολοκληρωθεί το Κέντρο. Πρόκειται κυρίως για τρεις εργολαβίες ενώ υπάρχουν δέκα υποέργα. Το κτιριακό με έναν ανάδοχο, ο εξοπλισμός μέσα στο κτίριο και ο κινητός εξοπλισμός και το επόμενο βήμα που είναι η λειτουργία του.

Παρά τα προβλήματα, λοιπόν-συνέχισε-κατάφεραν, μέσα σε δύο χρόνια να το ολοκληρώσουν. Εκτός από τα προβλήματα που είχε στην τοποθέτηση της κατασκευής, τα οποία ξεπεράστηκαν, υπήρχαν θέματα στους διαγωνισμούς αφού υπήρχε ο κίνδυνος να πάνε πολύ πίσω.

Μάλιστα, ο διαγωνισμός ήταν μεγάλος αφού για τη μία εργολαβία ανήλθε στο 1,2 εκατ. ευρώ η συμβατική δαπάνη για να φτιαχτεί και το κτίριο των 1400 μέτρων, το δεύτερο που είχε να κάνει με τον πάγιο εξοπλισμό, η συνολική συμβατική δαπάνη ήταν 1 εκατ. 436 χιλιάδες ευρώ και υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα ηλεκτρολογικά που τους πήγαν τρεις-τέσσερις μήνες πίσω. Μάλιστα, στόχευαν το Κέντρο να ξεκινούσε τη λειτουργία του με την έναρξη της περυσινής σεζόν, δηλαδή την 1η Απριλίου του 2017, αλλά λειτούργησε τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, επειδή έμπαινε το ερώτημα ποιος θα το λειτουργήσει, όταν διενήργησαν τον διαγωνισμό για την καθαριότητα έβαλαν ως συμβατική υποχρέωση να αναλάβει ο ιδιώτης και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ αφού είναι μία Κοινοπραξία και το τμήμα της που το λειτουργεί έχει αντίστοιχη εμπειρία με άλλα σύγχρονα ΚΔΑΥ στη χώρα. Αυτό, όπως είπε, τους δίνει τη δυνατότητα να πουν ότι το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και από εδώ και πέρα θέλουν να περάσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στην κοινωνία, τα σχολεία, τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και παντού.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η δράση του Δήμου δεν σταμάτησε εκεί αφού ο προμηθευτής που εκδίδει κάθε χρόνο ένα βιβλίο με τα οχήματα που έχει διαθέσει μέσα στο 2017, στα είκοσι έχει τέσσερα της Ρόδου (σ.σ. τα τρία από την ΕΕΑΑ, τα άλλα πέντε που αγόρασε ο Δήμος με το leasing, το σάρωθρο και το δεύτερο όχημα που ήρθε). Όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα χρόνο σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ και με ίδιους πόρους του Δήμου, με σωστό σχεδιασμό που έκαναν οι υπηρεσίες, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, πρέπει από σήμερα να ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια όσο αφορά στη λειτουργία του ΚΔΑΥ, τα ανακυκλώσιμα υλικά, την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που ξεκινάει από το σπίτι στα χωριά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει 1500 μπλε κάδους που θα τοποθετηθούν σε όλο το νησί, 180 καμπάνες για το γυαλί, 1200 πράσινους κάδους για τα υπόλοιπα απορρίμματα, επίσης ένα νέο στόλο οχημάτων που έφερε ο ιδιώτης και ένα στόλο που συντηρεί και εμπλουτίζει ο Δήμος, ώστε η Ρόδος να πρωτοστατεί πλέον στην εμφάνιση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως είπε, όμως, ο Δήμαρχος, τα παραπάνω έχουν ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας και θύμισε ότι ο Δήμος έχει υποβάλει μία μεγάλη πρόταση στα ΣΔΙΤ, ύψους 37 εκατ. ευρώ, για να γίνει μία μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο νησί που πιστεύουν ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν με τα Υπουργεία, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου αυτού.

Έτσι, προσδοκούν στα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας τους και μέσα στην επόμενη πενταετία να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΚΔΑΥ και της εμπέδωσης της ανακύκλωσης στους πολίτες και ταυτόχρονα να προχωρήσουν μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και να δώσουν ένα έργο πνοής για την επόμενη πεντηκονταετία.

Από την πλευρά της, η κα Ξεπαπαδάκη, ανέφερε ότι μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους το 2014 το ΚΔΑΥ ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο ήταν «προβληματικό» και μάλιστα διακυβεύονταν η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από το πρόγραμμα του ΕΠΕΡΡΑ που είχε ενταχθεί.

Στις αρχές του 2015 σε μία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη για ένα άλλο πρόγραμμα, ο ίδιος της είχε εκφράσει τις ανησυχίες τους και μάλιστα τη ρώτησε αν θα τα καταφέρουν αφού το Κέντρο κινδύνευε να απενταχθεί ενώ το έργο από κάποια στιγμή και μετά είχε περάσει στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και η απάντησή της τότε ήταν κατηγορηματική, ότι δηλαδή ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πετύχουν τη χρηματοδότηση αλλά και την ολοκλήρωσή του.

Στη συνέχεια, ο κ. Παλαιολόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο που του εμπιστεύθηκε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης, όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους που συνέβαλαν στο να γίνει μία τόσο καλή δουλειά.

Είπε, λοιπόν, στη συνέχεια, ότι δεν είναι μόνο τα εγκαίνια του ΚΔΑΥ αλλά το πως αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε ποια κατάσταση το βρήκαν στον τομέα αυτό και που το έφθασαν. Όπως είπε, έγιναν πολλές συσκέψεις και οι ίδιοι ακόμα δεν ήταν σίγουροι ότι θα τα κατάφερναν με τόσα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αφού ακόμα έψαχναν το οικόπεδο. Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν πολύ οι υπηρεσιακοί, όπως είπε, που του έδιναν ώθηση και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό έγινε μία πραγματικότητα.

Επίσης, κακή ήταν η εικόνα στην αποκομιδή, τη σάρωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου και στόχος τους ήταν μακροπρόθεσμα να δώσουν μία άλλη ώθηση στο νησί. Γι’ αυτό, στο διαγωνισμό ενσωμάτωσαν και τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όσο αφορά στη λειτουργία του ΚΔΑΥ, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ξεκίνησαν με την Κοινοπραξία τον διαγωνισμό, δειλά-δειλά, αφού πίστευαν ότι είναι καλύτερο να κάνουν αργά αλλά σταθερά βήματα και σήμερα μετά από επτά μήνες λειτουργίας, υπάρχει σε καθημερινή βάση είσοδος ανακυκλώσιμου υλικού στο ΚΔΑΥ γύρω στους 8 τόνους ημερησίως ενώ στόχος είναι για το 2018, που το έχουν βαφτίσει έτος ανακύκλωσης, να φθάσουν τους 20 τόνους ημερησίως.

Τόνισε, όμως, ο Αντιδήμαρχος ότι αν σ’ αυτό δεν συνεισφέρουν οι πολίτες, το 2018 μπορεί να πάει ακόμα πιο κάτω. Πάντως, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών αφού γίνεται διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, κάτι που φαίνεται από τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Το μήνυμα, τέλος, που θέλουν να στείλουν είναι της συμμετοχής των πολιτών τους οποίους και καλούν στα σημερινά εγκαίνια του ΚΔΑΥ.

Διαβάστε ακόμη

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις

Περιοδεία και ομιλίες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα σε Ρόδο και Κω στις 29 & 30 Απριλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι