Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 169 ΦΟΡΕΣ

Κλιμακώνεται η κόντρα Μελανσόν με Τσίπρα

Του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Στο μακρινό πολιτικό παρελθόν ανήκει η περίοδος κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβαινε στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας υπέρ του υποψηφίου της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κ. Μελανσόν. Σήμερα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Μελανσόν και Τσίπρα και η κλιμάκωσή του αναμένεται να οδηγήσει στη διάσπαση της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολιτική διαμάχη
Το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο συμμετέχει στην Ανυπότακτη Γαλλία του κ. Μελανσόν ζήτησε τον αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το σκεπτικό των στελεχών του πολιτικού σχηματισμού του κ. Μελανσόν είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχοντας στις τάξεις της τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σαν κυβέρνηση κλιμακώνει τη λιτότητα, περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και «εφαρμόζει με δουλοπρέπεια» τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι κατά του αποκλεισμού του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γκίζι, ο οποίος από στέλεχος του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της Γερμανικής Αριστεράς, κάλυψε με δηλώσεις του τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας «νομιμοποιείται η κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται έχει σημαδευτεί σε μεγάλο βαθμό από τον εκβιασμό της τρόικα και της γερμανικής κυβέρνησης». Και συμπλήρωσε: «Είναι εύκολο να δίνεις συμβουλές απ’ έξω όταν δεν είσαι υπεύθυνος για μια χώρα και ολόκληρο τον πληθυσμό της».

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό, που δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι στα αριστερά του Μελανσόν και τόνισε με νόημα: «Είμαστε αριστεροί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια».

Σκληρός ανταγωνισμός
Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κριτική Μελανσόν στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τρεις στόχους.

Πρώτον, τη διάσπαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της πολιτικής ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Μελανσόν γνωρίζει ότι δεν έχει τις δυνάμεις για να επιβάλλει τη διαγραφή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί όμως ότι μπορεί να κινηθεί σχετικά άνετα έχοντας μεγαλύτερη απήχηση στη Γαλλία από ότι έχει η Αριστερά σε άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. όπως είναι η Γερμανία και η Ιταλία.

Θα προσπαθήσει να πείσει ορισμένα κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως για παράδειγμα τους Δανούς της Συμμαχίας Κόκκινων και Πράσινων ή τους Πορτογάλους του Μπλόκου να τον ακολουθήσουν σε έναν νέο ευρωπαϊκό σχηματισμό στον οποίο θα συμμετέχουν δυνάμεις της Ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς ενδεχομένως και οι Podemos της Ισπανίας.

Δεύτερον, φαίνεται ότι ο κ. Μελανσόν αξιοποιεί τη ρήξη με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει το πολιτικό, εκλογικό διαζύγιο με το ΚΚ Γαλλίας το οποίο δείχνει κατανόηση στις κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε ελεύθερη πολιτική πτώση. Ο κ. Μελανσόν δεν θέλει να ανανεώσει την εκλογική συνεργασία με το ΚΚ Γαλλίας που είχε στις ευρωεκλογές του 2014 θεωρώντας ότι οι Γάλλοι κομμουνιστές έχουν περιθωριοποιηθεί.

Το τελευταίο διάστημα η κρίση στο ΚΚ Γαλλίας κλιμακώθηκε με τα νεότερα στελέχη να αμφισβητούν τις επιδόσεις του γενικού γραμματέα κ. Λοράν, ο οποίος θέλει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο επόμενο κομματικό συνέδριο.

Τρίτον, η αντιπαλότητα Μελανσόν - Τσίπρα έχει και ελληνική διάσταση εφόσον ο ηγέτης της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς συνεργάζεται στενά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το δικό της κόμμα Πλεύση Ελευθερίας. Ουσιαστικά ο κ. Μελανσόν υποστηρίζει, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τις θέσεις που υποστήριζαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησαν στην πολιτική τους το καλοκαίρι του 2015.

Την κατάσταση περιπλέκει, σε ό,τι αφορά την ελληνική διάσταση της αντιπαλότητας η συνεργασία του πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και προεδρικού υποψηφίου κ. Αμόν - ο οποίος πλέον ηγείται του δικού του κινήματος - με το ευρωπαϊκό κίνημα του κ. Βαρουφάκη DiEM25.

Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης θα επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στις ευρωεκλογές του 2019 επενδύοντας σε διαφορετικές συμμαχίες με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμβάλλοντας στην πολυδιάσπαση ενδεχομένως και στην περιθωριοποίηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ο Τσίπρας συνεννοείται πλήρως, για προφανείς λόγους, με τον Καμμένο και καθόλου με τον Μελανσόν.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B