Ζωντανή η παράδοση στην Ρόδο

Της Μαίρης Παπανδρέου

Η Ρόδος, αντιστέκεται σθεναρά και με επιτυχία, στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης. Η «Καθαρή Δευτέρα», έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε την Παραδοσιακή Ρόδο, όπως ακριβώς ήταν και πριν από 50 χρόνια.

Μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη περίμενε φιλική συντροφιά κατά την ολοήμερη εκδρομή στο γύρο της Ρόδου, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν με την ίδια πάντα συγκίνηση, τις εκπληκτικές εναλλαγές του τοπίου, όπως είναι τα γυμνά ή καταπράσινα βουνά της, τις γοητευτικές παραλίες της, τους αμμόλοφούς της με θέα τις βραχονησίδες της, με κορωνίδα το εντυπωσιακό «Πετροκάραβο», το μοναδικής ομορφιάς «Πρασονήσι», τα γραφικά χωριά με τους προστατευμένους από καταπράσινους λόφους κάμπους, τα πανέμορφα λιμανάκια, τα έρημα Μεσαιωνικά κτίσματα-βιγλάτορες χτισμένα πάνω σε αρχαία προϊστορικά, κλασικά ή Βυζαντινά ερείπια, παμπάλαιες ιστορικές θαυματουργές Εκκλησιές και Ιερές Μονές, όπως της Παναγιάς Σκιαδενής,  ακόμα και τα εντυπωσιακά μοντέρνα συγκροτήματα – πολιτείες ολόκληρες – στη Νότια Ρόδο.

Ήθη και Έθιμα πανάρχαια, όπως του «μουτζουρώματος» στον Αρχάγγελο, εντυπωσιάζουν που περνούν από γενιά σε γενιά και το συγκινητικά γραφικό «ταβερνάκι», το «Πετροκάραβο», στη μέση του πουθενά, απέναντι στην ομώνυμη βραχονησίδα. Παραδίπλα στην γραφική και καταπράσινη παραλία, με τα βράχια να ξεπηδούν μέσα από τα καταγάλανα νερά της και την αμμώδη παραλία, δίπλα στο δρόμο, ευχάριστη έκπληξη, το μικρό, ταπεινό και καλαίσθητο, Ροδίτικο ταβερνάκι, που αντιστέκεται στο ισοπεδωτικό μοντερνισμό και παραμένει ολοζώντανο, απλό, μεταξύ Κατταβιάς και Απολακκιάς, λειτουργώντας καθημερινά και αδιάκοπα από πέρσι τον Ιούλιο.

Οικογενειακή επιχείρηση του Σκεύου, του Μανώλη, της Βάσως, άλλοι στο παραδοσιακό μαγείρεμα, άλλοι στο σερβίρισμα με τα ροδίτικα εδέσματα, που δεν βρίσκεις πλέον, όπως το «κρίταμο», που φυτρώνει πάνω στους βράχους που ξεπροβάλουν απ’ την  καταγάλανη θάλασσα, τα ζαρζαβατικά από τα δικά τους παραδιπλανά μποστάνια, τα θαλασσινά που ψαρεύονται στις κοντινές παραλίες, τη σπιτική ταραμοσαλάτα, τη θαλπωρή της φιλικής ατμόσφαιρας, που φωτίζεται απ’ το πλατύ χαμόγελο των εργαζόμενων ιδιοκτητών.

Γοητεία εκπέμπει η Ρόδος, σε πολλά επίπεδα, στο γεγονός π.χ. που  όχι μόνον δεν υποτάχθηκε στους εκάστοτε κατακτητές - μοναδικό παράδειγμα στην παγκόσμια Ιστορία που διατήρησε την ελληνικότητά της και την Ορθοδοξίας της για περισσότερα από 660 χρόνια δουλείας - αλλά απεναντίας, αφομοίωσε τους «ξένους» που ήρθαν στο νησί και έδωσε μάθημα παραδειγματικής ενότητας.

Έγινε παγκόσμιο παράδειγμα Χριστιανικής Ενότητας, διατηρώντας την μοναδική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην περιοχή της Νότιας Ρόδου «Άγιος Παύλος», που ήταν Καθολική Εκκλησία και σήμερα προωθείται η πρόταση να έχει διττή υπόσταση Ορθόδοξη και Καθολική, σαν ζωντανό παράδειγμα Χριστιανικής Ενότητας, και να υπογραμμίσομε ότι σήμερα ιδιαίτερα, έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτής της «ενότητας» με τους διωγμούς των Χριστιανών στη Συρία, όπως και σε άλλες πιο «κοντινές» μας χώρες. 

Παράδειγμα ενότητας η Ρόδος, που έχει με σεβασμό διατηρήσει και το παρεκκλήσι μέσα στο Ορφανοτροφείο, με την αρμόζουσα Χριστιανική Ευλάβεια (από Καθολικό Ιερό Ναό σε Ορθόδοξο), καθώς εκφράζουν την έννοια των «Αδελφών Εκκλησιών», κι ακόμα σημαντικότερο παγκόσμιο παράδειγμα αποτελεί η παρουσία μιναρέδων, δίπλα σε Χριστιανικές Εκκλησίες, όπως και των «Συναγωγών», σαν την Ιερουσαλήμ των Αγίων Τόπων. Αρμονία εκπέμπει η Ρόδος, τόσο στο «Φυσικό» όσο και στο «Πνευματικό» επίπεδο, που εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.