Υπεραμύνθηκε του έργου του ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος

Του έργου της Δημοτικής Αρχής την προηγούμενη διετία υπεραμύνθηκε, όπως είναι φυσικό, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατά την ειδική τακτική συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και ήταν εκείνος που μίλησε για πάνω από δύο ώρες ενώ αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που επεφύλαξε, στην αρχή της συνεδρίασης, κατά της πλειοψηφίας των παρατάξεων της μειοψηφίας που απουσίαζαν, κάνοντας λόγο για «κατάντια» και απαξίωση, εκφράζοντας έτσι την ενόχλησή του για τα άδεια έδρανα.

Συγκεκριμένα, στην έναρξη της συνεδρίασης, η οποία διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι προτιμάει να επικοινωνήσει προς τους πολίτες τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και θεωρεί ήσσονος σημασίας το αν θα πάρουν την έγκριση του απολογισμού από το σύνολο του δ.σ.  Και είπε, στη συνέχεια, χαρακτηριστικά:

«Με θλίβει, με θλίβει αυτή τη στιγμή,  το ότι στα έδρανα της μειοψηφίας, πλην λαμπρών, φωτεινών, εξαιρέσεων, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι συνάδελφοι της μειοψηφίας απαξίωσαν ή δεν έχουν τη δύναμη να είναι εδώ στα έδρανα…». Και συμπλήρωσε: «Είναι θέμα υπευθυνότητας, είναι θέμα αυτοσυνειδησίας. Υπευθυνότητα αντικειμενικό κριτήριο , αυτοσυνειδησία υποκειμενικό κριτήριο. Όμως, είναι χρέος, είναι υποχρέωση με βάσει τον όρκο που όλοι οι αιρετοί δώσαμε πριν από την έναρξη της θητείας μας, έναν όρκο να τηρούμε το Σύνταγμα, τους νόμους και να υπηρετούμε τον πολίτη και τον τόπο.
 

Λυπάμαι πραγματικά, λυπάμαι πολύ για την κατάντια της μειοψηφίας… Θλίβομαι για την ανευθυνότητα. Θλίβομαι γιατί δεν τήρησαν τον όρκο τους. Τι να περιμένει κανείς από επικεφαλής και μέλη παρατάξεων οι οποίοι απαξίωσαν στις 24 Αυγούστου του 2014 την πανηγυρική ορκωμοσία του νέου δ.σ., απαξίωσαν οι απολειπόμενοι να ορκιστούν και να υπηρετήσουν τον τόπο. Και αφού βγήκε μία απόφαση 13 Σεπτεμβρίου, λάθρα, εν κρυπτώ και παραβύστω, ήρθαν εδώ και ορκίστηκαν. Εάν, λοιπόν, αυτοί οι συνάδελφοι θέλουν να λένε ότι υπηρετούν  το κοινωνικό σύνολο και αυτό τον τόπο, ας τους κρίνει η κοινωνία».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι τον ενόχλησε πολύ η εικόνα των άδειων εδράνων όχι γι’ αυτούς που απολείπονται αλλά επειδή, όπως είπε, υποτιμούν το ροδιακό λαό.

Σημειώνεται ότι στην κορυφαία αυτή συνεδρίαση λογοδοσίας του δ.σ. παρόντες ήταν εκπρόσωποι Αρχών και φορέων, στην πλειοψηφία τους όχι πάντως από τους επικεφαλής τους ενώ υπήρξαν και φορείς που δεν εκπροσωπήθηκαν. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Στρατηγού και του Λιμεναρχείου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσοπανάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, ο πρώην Πρόεδρος του δ.σ. Ρόδου και μακροβιότερος δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Γλυνός, ο πρώην χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, εκπρόσωπος του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ. Γλεντής, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, Πρόεδροι δημοτικών και τοπικών ενοτήτων κ.α. Από πλευράς μειοψηφίας του δ.σ. παρέστησαν μόνο ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου κ. Γιάννης Γιαννακάκης και το μέλος της κα Ελπίδα Ατσίδη καθώς και η ανεξάρτητη δ.σ. κα Αικατερίνη Μπιλιά.
 

Ο απολογισμός
Μετά την παραπάνω καυστική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος προχώρησε στον απολογισμό. Σημειώνεται ότι ήταν ο μόνος από τη Δημοτική Αρχή που μίλησε και προσπάθησε να συμπτύξει όλους τους τομείς δράσης και έργου του Δήμου, δηλαδή μία απολογιστική έκθεση 170 σελίδων!

Καταρχήν, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος αυτά τα χρόνια, με τη συνέχεια της κρίσης, την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., την περικοπή των ΚΑΠ κατά 60% αλλά και το νόμο 4412 που τον Αύγουστο του 2016 ξαφνικά άλλαξε τα δεδομένα για τους διαγωνισμούς.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για έναν προς έναν τους τομείς του Δήμου και μεταξύ άλλων μίλησε για τα παρακάτω:

Κοινωνική πολιτική: Ο Δήμαρχος θέλησε να ξεκινήσει από τον παράγοντα άνθρωπο, όπως είπε, απαριθμώντας τους νέους παιδικούς σταθμούς, το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και το πρώτο Κέντρο Κοινότητας που λειτούργησε στη χώρα, επίσης το συσσίτιο ενώ δεν θα μπορούσε να παραλείψει τις ενέργειες του Δήμου για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες.

Για την Καθημερινότητα: Ξεκίνησε από την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος με την καθαριότητα, τονίζοντας ότι η Ρόδος πάει σε μία άλλη εποχή και ότι στόχος είναι το νησί να χαρακτηριστεί πράσινο.

Αναφέρθηκε και στο ξεσκαρτάρισμα που έγινε στο στόλο του Δήμου από το Τροχαίο Υλικό ενώ για τη ΡΟΔΑ είπε ότι χρειάζεται ανανέωση και ότι την προηγούμενη διετία μετακίνησε 4 εκατομμύρια επιβάτες.

Έργα-υποδομές:  Το 2016 ο Δήμος δημοπράτησε 17 νέα έργα και το 2017 ανήλθαν στα 21. Ειδική αναφορά έκανε για τη Ροδιακή Έπαυλη , το καρνάγιο αλλά και το στόχο για την αναβάθμιση της πρώην υποβαθμισμένης βιομηχανικής περιοχής.
 

Επίσης στα τρία έργα για τα οποία υπέβαλαν προτάσεις στα ΣΔΙΤ: Τους 32 χιλιάδες λαμπτήρες LED, τα 11 σχολεία και τη μονάδα κομποστοποίησης απορριμμάτων.

Ακόμη, για τη ΔΕΥΑΡ είπε ευτυχώς που δεν έκλεισαν τις γεωτρήσεις και υπάρχουν 369 ενώ εκπονείται και το masterplan του αποχετευτικού του νησιού. Ειδική αναφορά έκανε και για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και για τα σχέδιά τους για τη δημιουργία πάρκινγκ.

Ακίνητη περιουσία: Στα 783 ανέρχονται τα ακίνητα του Δήμου έτσι όπως τα κατέγραψε το αρμόδιο Τμήμα. Στάθηκε στην αξιοποίηση του «Ακταίον» και του «Ιαλύσιου», είπε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία για το συγκρότημα του Προφήτη Ηλία, ενώ θα γίνουν διαγωνισμοί για την Όαση και τα Λουτρά στην παλιά Πόλη. Για τη Νέα Αγορά, ο κ. Χατζηδιάκος αφού είπε ότι δέχεται πυρά, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα να ξεπουλήσουν το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα στο ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτό και ζήτησαν συναξιοποίησή του με τη μαρίνα Μανδρακίου. «Δεν ξεπουλάμε, αξιοποιούμε. Όλα γίνονται με καθαρότητα και διαύγεια», τόνισε.

Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός:  Όπως είπε, ο Δήμος μέσα από εκδηλώσεις έδειξε εξωστρέφεια και η Ρόδος είναι εξίσου προβεβλημένη με την Αθήνα και άλλους προορισμούς.

Οικονομικά: Για ακόμα μία φορά ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι…με το καλημέρα όταν ανέλαβαν διαγράφησαν 10 εκατ. ευρώ από τα τρέχοντα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. συν 37 εκατ. ευρώ παλιές οφειλές του αλλά κατάφεραν να κάνουν νοικοκυριό. Πρώτιστος στόχος τους είναι να συνεχιστούν οι κοινωνικές δομές και μάλιστα έκανε γνωστό ότι κατά την παρουσία του εδώ στο αναπτυξιακό συνέδριο τέλη Μαρτίου, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Κέντρο Κοινότητας και τις προνοιακές δομές.

Κλείνοντας, είπε ο Δήμαρχος: «Δουλεύουμε ασταμάτητα γιατί δουλεύουμε για τον τόπο μας και βλέπουμε τον πολίτη στα μάτια και δεν κρυβόμαστε, δεν φοβόμαστε, γιατί είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς προσβλέπουμε στη Ρόδο του αύριο αλλά βλέπουμε και τη Ρόδο του σήμερα. Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική. Ειλικρινά, θα ήθελα να μην είχε φυγομαχήσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι εδώ γιατί αν δεν τα μάθει μια ζωή στην αντιπολίτευση θα είναι»!

Οι τοποθετήσεις
Η συνεδρίαση έκλεισε με τις τοποθετήσεις του κ. Γιαννακάκη και εκπροσώπων των φορέων. Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ.  είπε και εκείνος ότι οι δυσκολίες που περιέγραψε ο Δήμαρχος εμπόδισαν το έργο που ονειρεύεται η Δημοτική Αρχή αλλά ότι όλοι όσοι αναλαμβάνουν θέλουν να πετύχουν και δίνουν μάχες. Στάθηκε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αναφέρθηκε στην τουριστική έρευνα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων που κατέγραψε παράπονα για την καθαριότητα και τις συγκοινωνίες. Επίσης, μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα λέγοντας ότι διέξοδος μπορεί να δοθεί με περιμετρικές οδούς, τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και την αστυνόμευση. Εξέφρασε και τη λύπη του για την καθαίρεση των προβολών στα Κρητικά που έγιναν επί Δημαρχίας του κ. Χατζηευθυμίου και ζήτησε να αναθεωρήσει η Δημοτική Αρχή.