Ρόδος: Έλεγχοι για τα μπάζα  που ρίχνονται ...όπου βολεύει

Ελέγχους για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι παραβάτες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ρίχνουν χώματα και μπάζα κατά μήκος του δρόμου από το Κιοτάρι μέχρι το Γεννάδι, διενεργούν κλιμάκια της αστυνομίας και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Όπως έγινε χτες γνωστό, οι τοπικές κοινότητες των περιοχών αυτών προχώρησαν σε καταγγελίες και ζήτησαν τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών για να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης σε λίγες μέρες της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, οι αρμόδιες αρχές έχουν τον τρόπο να διαπιστώσουν τους υπαίτιους αυτής της ρύπανσης στους οποίους θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Πάντως όπως τόνισε τα μπάζα και τα χώματα προέρχονται σύμφωνα με τις καταγγελίες από τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που κατασκευάζονται στην περιοχή και σύντομα θα λειτουργήσουν.

«Έχουμε καταγγελίες στη νότια Ρόδο ότι νέες μονάδες που δημιουργούνται και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν προβαίνουν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και δώσαμε ήδη εντολή στον αστυνομικό σταθμό Γενναδίου να προχωρήσει σε ελέγχους και να διαπιστώσει τις παραβάσεις αλλά κυρίως κλιμάκια της περιφέρειας θα προχωρήσουν σε αυτοψίες.

Επισημαίνουμε λοιπόν σε όλους με σεβασμό στους επενδυτές και όσους ενισχύουν τον τομέα τουρισμού ότι υπάρχει περιβαλλοντική νομοθεσία και πρέπει να τηρείται. Όποιος μετακινηθεί προς νότια Ρόδο βλέπει δεξιά και αριστερά στο δρόμο μία εικόνα που δε μας τιμά. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης μάλιστα στα εγκαίνια του ΚΔΑΥ έβαλε σε προτεραιότητα το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν ανατροπές και να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία προς όλους και αυτό το έχει κάνει με όποιο κόστος» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται και ας παραπονούνται για τα πρόστιμα και για άλλες κυρώσεις γιατί το περιβάλλον δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. «Υπογραμμίζω ότι ήδη έχει λάβει οδηγία από την υπηρεσία ο αστυνομικός σταθμός Γενναδίου να διαπιστώσει τις πράξεις και ξεκινούν οι αυτοψίες από τη διεύθυνση περιβάλλοντος. Καλώ τους παραβάτες να επαναφέρουν τα πράγματα όσο μπορούν και να μην προβαίνουν στο μέλλον σε τέτοιες πράξεις γιατί θα υπάρξουν πρόστιμα.

Από Κιοτάρι μέχρι Γεννάδι γίνεται σε πολλά σημεία, απόθεση εκσκαφών και μπάζων δεξιά και αριστερά των δρόμων. Σε ένα μήνα ξεκινά ο τουρισμός. Πρέπει να γίνονται ξενοδοχεία, αλλά από την άλλη να δίνουμε μία τέτοια εικόνα στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες δεν είναι σωστό» πρόσθεσε. 

Όπως υπογράμμισε, τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 15.000 ευρώ, αλλά αν υπάρξει μία παραβατική συμπεριφορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να υπερβούν ακόμα και τα ποσά αυτά. Και μάλιστα η υπηρεσία μπορεί να προσδιορίσει από πού προέρχονται τα συγκεκριμένα υλικά και ποια μονάδα προχώρησε σε αυτή την όχληση. 

Τα αιτήματα στην κυβέρνηση
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις συσκέψεις που έγιναν χτες στη διεύθυνση περιβάλλοντος Δωδεκανήσου και στη διεύθυνση ανάπτυξης Δωδεκανήσου, αναφορικά με την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου στη Ρόδο στο τέλος Μαρτίου.

Δύο αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν όμως και στις Κυκλάδες με τη διεύθυνση βιομηχανίας και τη διεύθυνση ανάπτυξης, κατά τις οποίες συζητήθηκε η διεκδίκηση που θα υπάρξει συνολικά από την περιφερειακή αρχή προς την κυβέρνηση και δεν θα είναι άλλη από το να ληφθούν μέτρα νησιωτικότητας που τόσο μεγάλη ανάγκη τα έχουμε.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι πρακτικά, δηλαδή, μετά την αναπτυξιακή σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και του πρωθυπουργού να είναι χειροπιαστό το αποτέλεσμα και να περάσει στους κατοίκους των νησιών που ζητούν αυτά τα μέτρα. 

Επί του θέματος δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Από τη σύσκεψη βγήκε ότι πρέπει να στηριχτεί με νομοθετικό πλαίσιο, η υποδομή σε κάθε μικρό νησί που σήμερα δεν υπάρχει καθώς είναι δύσκολες οι αδειοδοτήσεις.

Δηλαδή κάθε νησί πρέπει να έχει μία μονάδα ελαιουργείου, και να μπορεί να τη λειτουργήσει χωρίς να έχουμε τα μέτρα που ισχύουν σε μεγάλες χερσαίες εκτάσεις. Επίσης μονάδες σκυροδέματος και ασφαλτομείγματος πράγματα που είναι αναγκαία για να υπάρξει ζωή και ανάπτυξη στα νησιά.

Απαιτούνται λιμενικά έργα, φράγματα, δρόμοι. Αυτή είναι η ατζέντα μας και αυτήν θα «περάσουμε» προς την κυβέρνηση και δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να νομοθετήσουμε σε αυτή τη χώρα μέτρα νησιωτικότητας.

Δεν μπορεί να προτρέπουμε κάποιους για παράδειγμα να κάνουν λιμενικά έργα και να μην υπάρχει σκυρόδεμα, ή ασφαλτομείγμα ώστε να γίνεται τοπικά η παραγωγή». 

Οι αλλαγές στη βιομηχανική νομοθεσία
Τέλος όπως έκανε γνωστό Κλιμάκιο της περιφέρειας θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο ανάπτυξης καθώς, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανική νομοθεσία, για τις οποίες θα ενημερωθούν καθώς αυτές θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα νησιά.

Όπως είπε υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά τα επαγγελματικά εργαστήρια, δηλαδή τις παραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν μηχανήματα ισχύς κάτω των 37 μονάδων, καθώς με την αλλαγή των δικαιολογητικών  και τα μικρά εργαστήρια θα μπορούν πλέον να λειτουργούν.

Η δεύτερη και η τρίτη αλλαγή αφορά τις μέσης και χαμηλής όχλησης μονάδες, καθώς το 90% των επιχειρήσεων θα μπορούν να λειτουργούν με κάποια δικαιολογητικά τα οποία απλουστεύονται.

«Κάθε μονάδα θα προχωρά στη λειτουργία με βάση όσα έχει δηλώσει και στη συνέχεια θα ελέγχεται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, η νομιμότητά της. Είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης, που έκανε επίσης γνωστό ότι το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου από κοινού με το περιφερειακό φυτώριο και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Μιχάλη Μπαριανάκη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Ευστρατίου και την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Χαρούλα Γιασιράνη, θα πραγματοποιήσει μέσα στον επόμενο μήνα δενδροφύτευση.