Θα εφαρμοστούν άμεσα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας στην «καρδιά» της πόλης της Ρόδου προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η Δημοτική Αρχή, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και, βέβαια, την «ανακούφιση» έστω και λίγο από το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο, με τους επαγγελματικούς φορείς πάντως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προτάσεις αυτές, τουλάχιστον όπως διεφάνη κατά τη χθεσινή, ευρεία, σύσκεψη στο Δημαρχείο.

Σ’ αυτήν, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της ΡΟΔΑ κ. Δημήτρης Παρασκευάς, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, επίσης είχαν προσκληθεί και παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Γιώργος Στέργου, οι Πρόεδροι των ταξιτζήδων, του Συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων όπως και των οδηγών, του Σωματείου ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ.α.

Καταρχήν, έγινε η εισήγηση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα αποτελέσει κανονιστική διάταξη.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, οι Τ.Υ. προτείνουν τη χωροθέτηση χώρων στάθμευσης για καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και για ΑμΕΑ. Όπως είπαν, μάλιστα, τα στελέχη, κατά καιρούς η υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα από πολίτες στο κέντρο της πόλης. Επίσης, θα καθοριστούν συγκεκριμένες ώρες για τη φορτοεκφόρτωση ενώ το σημαντικό είναι ότι με την παρούσα κανονιστική παύουν να ισχύουν οι προσωπικές θέσεις για τα καταστήματα, ο Δήμος θα τις διαγράψει, και οι θέσεις θα είναι κοινές.

Μάλιστα, για το κέντρο, προτείνονται θέσεις στις οδούς: Αλεξάνδρου Διάκου, Σοφοκλή Βενιζέλου, Αμερικής (2 θέσεις), Γρηγορίου Λαμπράκη (σ.σ. μετακίνηση λίγο πιο δεξιά) και Εθελοντών Δωδεκανησίων.


Όσο αφορά στα ξενοδοχεία, από τεσσάρων αστέρων και πάνω δικαιούνται δύο θέσεις, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και τα ξενοδοχεία έως τριών αστέρων από μία θέση, επίσης σε τράπεζες, φαρμακεία, κλινικές, πολυιατρεία ή μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (σ.σ. και όχι ιατρεία), στα ΕΛΤΑ, τον ΟΤΕ και τα ιδιωτικά σχολεία θα δοθεί από μία θέση. Εννοείται ότι θα πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο τέλος.

Για τα τουριστικά λεωφορεία
Σχετικά με τα τουριστικά λεωφορεία ο Δήμος δίνει κάποιες θέσεις για να εξυπηρετηθούν ξενοδοχεία στο κέντρο ενώ φέτος πάλι η χωροθέτηση γι’ αυτά γίνεται στην Ακτή Προμηθέως. 
Οι υπηρεσιακοί διαπίστωσαν ακόμη ότι μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί την καλοκαιρινή περίοδο στην πλατεία Σύμης και με την παρούσα κανονιστική θα απαγορεύεται η διέλευση των τουριστικών λεωφορείων από το τουριστικό λιμάνι προς το Μανδράκι. Δηλαδή, θα αποβιβάζουν στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ, θα στρίβουν από Παπάγου και θα σταματούν στην Ακτή Προμηθέως. Μάλιστα, η υπηρεσία διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτό που γινόταν πέρυσι με τα τουριστικά λεωφορεία στην περιοχή της Κολώνας.

Σχετικά με τις θέσεις για ΑμΕΑ δίνονται θέσεις γενικής χρήσεως και όχι προσωπικές, στις οδούς Αλεξάνδρου Διάκου και Αμερικής. Την υπηρεσία φαίνεται ότι απασχολεί έντονα και το θέμα με τη στάθμευση των μοτοποδηλάτων στο κέντρο και χωροθετεί θέσεις και γι’ αυτά στις οδούς Αβέρωφ, Γρίβα, Εθνάρχου Μακαρίου, Ίωνος Δραγούμη, Μανδηλαρά και 7ης Μαρτίου.
Τέλος, με τη νέα αυτή κανονιστική διάταξη που εισηγούνται, καταργούνται όλες οι προηγούμενες χωροθετήσεις για θέσεις στάθμευσης και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν νέες αιτήσεις.

Οι φορείς
Επιφυλακτικοί φάνηκαν στην πρώτη αντίδρασή τους οι εκπρόσωποι των φορέων, με τον Πρόεδρο του Σωματείου των rent a car να λέει ότι πρέπει να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα που έρχονται στην πόλη. Ο Πρόεδρος των ταξιτζήδων, κ. Καστανίδης, έκανε λόγο για απαράδεκτη εικόνα στην οδό Προμηθέως λέγοντας ότι για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις θα πρέπει να απαγορευτεί το πάρκινγκ από τη μία πλευρά.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, δια του Προέδρου τους, θεωρούν ότι υπάρχουν παραλείψεις στις ρυθμίσεις αφού καταργείται η είσοδός τους στην 28ης Οκτωβρίου ενώ εκεί όπως και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία. Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων τώρα, δια του Προέδρου τους, εμφανίστηκαν σκεπτικοί καθώς θεωρούν ότι υπάρχει θέμα για την Ακτή Προμηθέως όταν δέκα και δεκαπέντε λεωφορεία θα συνωστίζονται για ν’ αποβιβάζουν κόσμο ενώ αναρωτιούνται πως θα γίνεται η επιτόπια αναστροφή εκεί.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, διαπιστώνει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την Παλιά Πόλη. Ως παράδειγμα ανέφερε το αίτημά τους να προβλεφθούν θέσεις φορτοεκφόρτωσης για όλο το 24ωρο έξω από το Μνημείο, όπως και περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τα μοτοποδήλατα.

Είπε, ακόμη, όσο αφορά στα τουριστικά λεωφορεία, ότι η απόσταση από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ μέχρι την Ακτή Προμηθέως, ειδικά για τους ηλικιωμένους, είναι τεράστια και θύμισε  ότι είχαν προτείνει να χρησιμοποιηθεί για τον λόγο αυτό το λιμάνι της Κολώνας.  Ο εκπρόσωπος του ΕΣΡ είπε και εκείνος ότι το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης είναι οι θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα που εισέρχονται και ότι η Ρόδος είναι μία κορεσμένη πόλη.

Από την πλευρά του, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής διαβεβαίωσε ότι ως Διεύθυνση θα συμβάλουν όσο μπορούν στην επίλυση του προβλήματος αυτού και θα στηρίξουν ό,τι αποφάσεις πάρει η Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, είπε ότι είναι ευαισθητοποιημένοι για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αφού όλοι εδώ ζούμε ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κυλήσει ομαλά η φετινή σεζόν.

Ο Δήμαρχος
Για θέματα που τους έχουν βασανίσει, έκανε λόγο στην αρχή της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και μίλησε για έναν ευρύτερο σχεδιασμό που έχουν κάνει. Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας αυτή τη στιγμή είναι το κυκλοφοριακό εξαιτίας της έλλειψης χώρων στάθμευσης. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής που τίθεται προς διαβούλευση. Μεταξύ άλλων, λοιπόν:
Μονοδρομείται η οδός Εθνάρχου Μακαρίου και πεζοδρομείται η οδός Τάρπον Σπρινγκς η οποία, επίσης, αλλάζει φορά. Στα σχέδιά τους είναι, ακόμη, η διαμόρφωση του χώρου μπροστά από το «Ήχος και Φως» αφού με την επαναλειτουργία του τα τουριστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν κόσμο εκεί.

Ακόμη, η οδός Παπανικολάου γίνεται ξανά διπλής κατεύθυνσης αφού έτσι θεωρούν οι υπηρεσίες ότι θα αποσυμφορηθεί η οδός Κως και η παραλιακή. Επειδή η οδός Στεφάνου Καζούλη επιβαρύνεται αρκετά μέχρι την Παπάγου, θα μονοδρομηθεί το τμήμα που ξεκινάει από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ προς τα πάνω. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού είναι μεγάλη διαδικασία.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα περιμένει την έγκριση της ένταξης της επέκτασης του ξύλινου πεζόδρομου στο Ειδικό πρόγραμμα, κάτι που θα επιφέρει επίσης μονοδρόμηση.
Σχετικά με τους χώρους στάθμευσης, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι ήδη μελετούν το πάρκινγκ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως πριν από το «Αραπάκι» ενώ το άλλο περιφερειακό πάρκινγκ που δρομολογούν είναι στον κενό χώρο που υπάρχει ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τα «Λαϊκά» που έχει ζητήσει την παραχώρησή του στο Δήμο.

Όπως ανέφερε, φέτος, έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό 400 χιλιάδες ευρώ για τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης εκτός από το λιμάνι της Ακαντιάς που, ως γνωστόν, έχει προβλεφθεί διώροφο πάρκινγκ στο σημείο πίσω από τους καραβομαραγκούς.

Σε αυστηρό τόνο μίλησε ο Δήμαρχος για την ανάγκη «αναδιάταξης» του χώρου που παραχωρείται στα rent a car λέγοντας ότι σε καμία τουριστική πόλη του κόσμου δεν είναι διασκορπισμένα και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι θα πρέπει από τα 800 αυτοκίνητα τα πεντακόσια να μεταφερθούν εκτός κέντρου, στο χώρο δίπλα στο λιμάνι της Ακαντιάς, κάτι το οποίο προτίθεται να κάνει ο Δήμος. Τέλος, όσο αφορά στην περιοχή της Κολώνας είπε ότι η μελέτη προβλέπει πλήρη ανάπλαση της περιοχής.