Σε έξαρση το πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην Κάλυμνο

Να ληφθούν μέτρα για την έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών στο νησί της Καλύμνου, ζητά ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Για το θέμα ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Η Κάλυμνος, το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη Ρόδο και την Κω, με συνολικό πληθυσμό 17.000 κατοίκους, μαστίζεται έντονα από το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στο νησί, η ηλικία έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών είναι εξαιρετικά μικρή και προσδιορίζεται στα 9 έως 15 έτη, ενώ το 55% των χρηστών εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.

Η μοναδική δομή φροντίδας που υφίσταται στο νησί είναι το ΚΕΘΕΑ, τις λειτουργικές δαπάνες του οποίου καλύπτει ιδιώτης. Η απουσία δημόσιας δομής αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου ”ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ” επωμίζεται τη διαχείριση της κατάστασης που ανακύπτει από την εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όμως, αδυνατεί να ανταπεξέλθει και να προσφέρει συνολική διαχείριση του προβλήματος, αφού σε αυτό, δεν υφίσταται ψυχιατρική κλινική, ενώ, γενικότερα, στο νησί δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης ψυχίατρος για την περίθαλψη των χρηστών. Άλλωστε, η διαχείριση και αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν μπορεί να περιοριστεί στις δομές και τη λειτουργία ενός περιφερειακού νοσοκομείου, αλλά απαιτούνται εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες.

Παράλληλα, προκύπτουν σημαντικά ζητήματα δημόσιας τάξης και γενικότερα εσωτερικής ασφάλειας, μέσω της ελλιπούς αστυνόμευσης, καθώς το μοναδικό τοπικό Αστυνομικό Τμήμα είναι υποστελεχωμένο και, μόνο κατά τους θερινούς μήνες, το ανθρώπινο δυναμικό αυξάνεται περιστασιακά. Αναλόγως, υποστελεχωμένο και το Λιμενικό Σώμα του νησιού με αποτέλεσμα την αντικειμενική δυσκολία άσκησης αποτελεσματικών ελέγχων και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, δεδομένου, μάλιστα, ότι το νησί, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτελεί “μεταφορικό κόμβο” παράνομης διακίνησης.

Είναι απαραίτητο να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, όπου καθημερινά η χρήση ναρκωτικών σε μικρές ηλικίες αυξάνεται. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους νέους και τις νέες είναι το πιο επώδυνο κοινωνικό σκάνδαλο. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ευρύτερο και γύρω από αυτό αναπτύσσονται δυστυχία και εγκληματικότητα. Απαιτείται βούληση και οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες της πολιτείας σε αυτή τη μάχη και να διαμορφώσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ώστε να προστατευθεί η νέα γενιά και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διακίνησης των ουσιών, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσουμε για την επανένταξη των τοξικομανών στο κοινωνικό σύνολο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών που βρίσκεται σε έξαρση στην Κάλυμνο;

2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας ώστε να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν τις ναρκωτικές ουσίες;

3. Ποιός ο  σχεδιασμός για την στήριξη των τοξικομανών και την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, ιδίως σε μικρές περιοχές, όπως η Κάλυμνος.

Ο ερωτών βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
βουλευτής Ηρακλείου”