70 χρόνια Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου

«Κι’ ήρθαν κυράδες του γιαλού,
 μαζί μ’ αγγέλους τ’ ουρανού 
και χόρεψαν και ήπιαν 
και τραγούδησαν...»

Το φημισμένο ήλιο της Ρόδου, τον ήλιο του Απόλλωνα.

Κι αντιλαλούν, οι αντικρυστές πλαγιές απ’ τα τραγούδια και τα χαρμόσυνα μηνύματα των φιλόξενων Δωδεκανησίων, για την πολυπόθητη Ένωση των νησιών με τη μητέρα Ελλάδα. Όνειρο πολύτιμο, κρυφό, φυλαγμένο χρόνια στα βάθη της καρδιάς τους. 70 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε. Τότε, που στις 7 Μαρτίου του 1948 γιορτάστηκε επίσημα στη Ρόδο η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, έπειτα από 630 χρόνια συνεχόμενης κατοχής από τους διάφορους κατακτητές.

Μια τέτοια ηλιόλουστη και ιστορική ημέρα ήταν η 22η  Οκτωβρίου του 1945, όταν 20 νέοι, από διάφορα κοινωνικά στρώματα της Ρόδου, οδηγήθηκαν από τον Παντελή Παντελίδη στη χαρά της προσκοπικής ζωής. Χάρη στην ηθική και υλική υποστήριξη της Ελληνικής Στρατιωτικής αποστολής Τσιγάντε και με την αρχηγία του τότε υποσμηναγού κ. Ελευθέριου Μακρή, άρχιζε με θάρρος και αγάπη η οργάνωση του Προσκοπισμού. Η δοκιμαστική αυτή ομάδα, ως πυρήνας αρχικά, αυξήθηκε και αργότερα χωρίστηκε σε τρείς ομάδες. Έτσι παρέλασαν 98 Πρόσκοποι, που καταχειροκροτήθηκαν εκείνη την ιστορική ημέρα. 

Ομάδες προσκόπων λειτουργούσαν και στην Κάλυμνο, με τον Σκεύο Ζερβό και στη Σύμη, για μικρό χρονικό διάστημα. Όπως επίσης ομάδες υπήρχαν και κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής 1920 με 1921 στη Ρόδο, με αρχηγό τον αείμνηστο Γεώργιο Γεωργιάδη.

Άλλωστε, από αυτές τις ομάδες προήλθε και ο  ήρωας της Πίνδου, Αλέξανδρος Διάκος, που στις 3 Νοεμβρίου 1940 ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που «έπεσε» στο ύψωμα της Τσούκας.

Από τον Μάρτιο του 1945 μέχρι και την ημέρα της Ενσωμάτωσης, τα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν ανεξάρτητο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δωδεκανήσου, με έφορο τον κ. Ελευθέριο Μακρή και αναπληρωτή και πρώτο τοπικό έφορο Ρόδου τον Παντελή Παντελίδη. Εννέα τοπικές εφορίες, 1.200 Πρόσκοποι, σ’ όλη τη Δωδεκάνησο, τραγουδούν και εργάζονται εντατικά. 

Στις 6 Μαρτίου του 1948 ελληνική αποστολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων αποτελούμενη από 35 μέλη, ταξίδεψε με το Α/Γ Πηνειός από τον Πειραιά στη Ρόδο για να παραστεί στις εκδηλώσεις της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Στις 7 Μαρτίου του 1948 πραγματοποιήθηκε παρέλαση με 855 Δωδεκανήσιους Προσκόπους πίσω από την Σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και της 35μελούς ομάδας που αντιπροσώπευε την κεντρική διοίκηση του Σ.Ε.Π., με αρχηγό τον Αρχιπρόσκοπο Αντώνιο Μπενάκη.
 


Την επομένη 8 Μαρτίου, ο Βασιλιάς Παύλος και Γενικός Αρχηγός του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, παραδίδει στους προσκόπους τη πρώτη Σημαία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου και εγκαινιάζει και την πρώτη Προσκοπική Λέσχη στη Ρόδο, στην πλατεία Ιωάννη Ζίγδη 1 (Ακαδημίας), εκεί που σήμερα βρίσκεται το κτήριο των προσκόπων.

Ένας ακράτητος ενθουσιασμός εντατικής δουλειάς και μια σειρά καλών πράξεων και εκδηλώσεων, χαρίζουν χαμόγελα στους Προσκόπους, ενδυναμώνοντας τους με το αίσθημα του αλτρουισμού.
Παιδιά των βράχων και της θάλασσας, της αλμύρας και της χορταριασμένης γης, θέλουν να χαρίσουν την αγάπη και τη ζωή τους ακόμα, όπου μπορούν, να δώσουν χαρά, να δώσουν βοήθεια κι ελπίδα στον συνάνθρωπό τους. 

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου, δεν έπαψε στιγμή να κάνει πράξη τις αρχές του Προσκοπισμού. Συγκεντρωμένη στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών, δημιουργεί τους αυριανούς ενεργούς και ευτυχισμένους πολίτες. Μέσα από την προσκοπική ζωή οι νέοι αποκτούν γνώσεις, ικανότητες και συμπεριφορές, που η προσκοπική μέθοδος μπορεί να τους προσφέρει.

Για τη συνεχή επί εβδομήντα έτη προσφορά της, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2018, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου.

«… χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμένη, 
εντροπαλή, 
κι ένα στόμα εκαρτερούσες, 
«έλα πάλι», να σου πει»

Ιωάννης Σπύρου
Αν. Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π


Οι διατελέσαντες Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων Δωδεκανήσου τα 70 χρόνια:
1. Ελευθέριος Μακρής
2. Γεώργιος Σταυρινίδης
3. Ιωάννης Ιωαννίδης
4. Γεώργιος Τοπούζης
5. Γεώργιος Ρεμπάκος
6. Παντελής Παντελίδης
7. Εμμανουήλ Παπαδούλης
8. Γεράσιμος Μαμαλίγκας
9. Σταύρος Βαφείδης
10. Κωνσταντίνος Παλιούρης
11. Ιωάννης Αγαπητίδης
12. Βασίλειος Μαυράκης
13. Ιωάννης Καζουλάκης
14. Σωτήριος Βενιζέλος
15. Ιωάννης Σπύρου
16. Δημήτριος Χατζηγιακουμής
17. Θεοδόσιος Κατσαμούνδης