Συνάντηση του Χ. Κόκκινου με το Βέλγο πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (Ε.τ.Π.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) στην Αθήνα, στις 1.3.2018 (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), με κεντρικό θέμα «Το Μέλλον τής Ευρώπης».

Η εκδήλωση εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών «Προβληματισμός για την Ευρώπη», που έχει στόχο να προσφέρει στους πολίτες ένα βήμα για να παρουσιάσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τις απόψεις τους για το μέλλον τής Ευρώπης.

Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο Βέλγος πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz.

Στη συνάντηση που είχε μαζί του ο κ. Χ. Κόκκινος αλλά και στην τοποθέτησή του στην ημερίδα, επισήμανε τα εξής:

- την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας στα μέλη - κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- την ιδιαίτερη χρηματοδότηση που πρέπει να έχουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Δωδεκανήσου και συνολικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. και είναι πολυνησιακή περιφέρεια,

- στο μεταναστευτικό, που η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Δωδεκάνησος σήκωσαν και σηκώνουν μεγάλο - δυσανάλογο βάρος και εμφανίστηκε το φαινόμενο ορισμένα από τα κράτη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και κάποια άλλα να «κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά» και να μη συμμετέχουν ουσιαστικά στην επίλυσή του.

- Η οικονομική κρίση κτύπησε τις χώρες του νότου της Ε.Ε. και αναμένουν την ουσιαστική υποστήριξή τους από την Ε.Ε., ιδιαίτερα των ισχυρών χωρών του βορρά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επισήμανε ότι κινδυνεύει να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της, διότι βιώνει τις συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας επί εννέα (9) συνεχόμενα έτη.

- Τέλος αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι μέλη της Ε.Ε. και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται σε αυτήν τη χώρα και εξέφρασε την ανάγκη για ουσιαστική παρέμβαση της Ε.Ε. σε αυτήν τη στάση της γειτονικής χώρας για την Ελλάδα και την Ε.Ε..