Το παράπηγμα που προσβάλλει την αισθητική της Σύμης

Το παράπηγμα που προσβάλλει την αισθητική της Σύμης

Το παράπηγμα που προσβάλλει την αισθητική της Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 874 ΦΟΡΕΣ

Την απομάκρυνσή του απαιτεί ο δήμαρχος Λ. Παπακαλοδούκας

Προσβάλλει βάναυσα την αισθητική του νεοκλασικού οικισμού της Σύμης, το «παράπηγμα» που έχει εγκατασταθεί για την διεξαγωγή ελέγχων visa των εκτός Schengen επισκεπτών.

Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκας, ζητώντας την απομάκρυνσή του.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην υπουργό Πολιτισμού και στην υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων ο δήμαρχος Σύμης τονίζει τα εξής:


«Τα τελευταία έτη έχουμε γίνει όλοι στην Σύμη μάρτυρες ενός «εγκλήματος» σε βάρος της αισθητικής του μοναδικού νεοκλασικού οικισμού του νησιού μας, της ιστορίας του, της αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και του τουριστικού του εκτοπίσματος, που το κατέτασσε σε έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς παγκοσμίως.


Η τάχα προσωρινή τοποθέτηση ενός κραυγαλέα αντιαισθητικού παραπήγματος στο κεντρικότερο σημείο του παραδοσιακού λιμένος του νησιού (υποβαθμίζοντας την εικόνα της Σύμης ως σύνολο), με αφορμή την ανάγκη διενέργειας ελέγχων visa των εκτός Schengen επισκεπτών (οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της Σύμης), εξελίχθηκε σε μόνιμη πληγή για το νησί μας, καθιστώντας το «γνωστό» διεθνώς για την απροκάλυπτη προσβολή της ιστορικότητας του οικισμού (από το ίδιο μάλιστα το κράτος, που υποτίθεται είναι επιφορτισμένο με την προστασία του, και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες!) και την πρόκληση απίστευτης ταλαιπωρίας των τουριστών κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.


Περαιτέρω, το προαναφερθέν παράπηγμα που πληγώνει την εικόνα κάθε επισκέπτη αλλά και ντόπιου για το κατά τα άλλα γραφικότατο νησί μας, ήδη από τα πρώτα λεπτά προσέγγισης σε αυτό, δυσχεραίνει και την καθημερινότητά μας, αφού στο σημείο, όπου έχει τοποθετηθεί, αποκλείει την άνετη διέλευση οχημάτων γύρω από το Ρολόι, ιδίως κατά την πρόσδεση και φορτοεκφόρτωση μεγάλων οχηματαγωγών πλοίων στο νησί (και δη στο συγκεκριμένο σημείο) με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, να συναγελάζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα ΙΧΕ οχήματα, πεζοί κάθε ηλικίας και φορτηγά νταλίκες, να προκαλείται έντονος εκνευρισμός, αλλά και κίνδυνος για την ασφάλεια του κοινού, καθώς και απόλυτη διακοπή της κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό.

Ανεξάρτητα από την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης άδειας εισόδου (visa) των ξένων επισκεπτών στο νησί μας, η ανωτέρω κατασκευή (παράπηγμα), που τα τελευταία έτη αμαυρώνει την εικόνα του νησιού και του οικισμού μας, επιβάλλεται να απομακρυνθεί πάραυτα, και δη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι σχετικοί έλεγχοι που διενεργούν τα λιμενικά και αστυνομικά όργανα, ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο λαμβάνουν χώρα (Αστυνομικό Τμήμα, Λιμεναρχείο, υπαιθρίως), σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να οδηγούν στην αυθαίρετη κακοποίηση του προστατευόμενου αρχαιολογικού οικισμού της Σύμης.


Είναι ανεπίτρεπτο η ίδια η πολιτεία διά των οργάνων της να καταστρατηγεί νόμους και διατάξεις, που η ίδια αξιώνει από τους διοικουμένους να σέβονται, αλλιώς τους τιμωρεί με αυστηρότατες κυρώσεις!

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις περιπέτειες που θα αντιμετώπιζε, οποιοσδήποτε πολίτης επιχειρούσε αυτό που εν προκειμένω το ίδιο το κράτος έπραξε (τοποθέτηση ενός παραπήγματος σε αρχαιολογικό χώρο, ακόμη και αν αυτός ήταν ιδιωτικός): ποινική δίωξη για σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την προστασία αρχαιολογικών χώρων, πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και γενικά έναν ατελείωτο Γολγοθά.

Για τους λόγους, λοιπόν, που εκθέσαμε παραπάνω παρακαλούμε, όπως ικανοποιήσετε πάραυτα το αίτημά μας για απομάκρυνση της προαναφερθείσας κατασκευής από την είσοδο του κεντρικού λιμένα της Σύμης.
Παράλληλα και προς επιβεβαίωση των όσων εκθέσαμε παραπάνω, σας επισυνάπτουμε και το από 18-12-2017 έγγραφο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδ/νησου, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η άμεση απομάκρυνση του συγκριμένου οικίσκου (κοντέινερ) καθώς και της περίφραξης που έχει τοποθετηθεί.

Ωστόσο θεωρούμε ότι η απομάκρυνση της συγκεκριμένης κατασκευής δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων εισερχομένων και εξερχομένων προσώπων, ενώ απαιτείται για την τοπική οικονομία, το νησί μας να συνεχίσει να αποτελεί πύλη εισόδου σε έδαφος Schengen.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε ως ενδεδειγμένη και ασφαλή λύση την χρήση μέρους (περίπου 20τμ επί συνόλου 85τμ) του Α’ Ορόφου του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης καθώς και του κτιρίου του δημοσίου, το οποίο διαθέτει ξεχωριστή είσοδο και αποτελεί συνέχεια του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται το Α. Τ. Σύμης το οποίο μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε τις στεγαστικές ανάγκες του Ταχυδρομείου Σύμης και παρέμενε κενό, με εσωτερικούς λειτουργικούς χώρους 50τμ.

Στους ανωτέρω χώρους με τις κατάλληλες εργασίες εκτιμούμε ότι δύναται να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις (αίθουσες αναμονής για είσοδο & έξοδο , Α’ & Β’ γραμμή ελέγχου κ.α ) , σύμφωνα με τις προβλέψεις –προδιαγραφές του Κώδικα Συνόρων Schengen, οι οποίες εκτός του ότι είναι απαραίτητες και υποχρέωση της Χώρας μας έναντι της Συνθήκης Schengen, εξασφαλίζονται κατάλληλες εγκαταστάσεις σε τυχόν έκτακτες αξιολογήσεις του σημείου εισόδου των αρμοδίων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες αναμονής και εργασίας, σεβόμενοι την προσωπικότητα τόσο του επισκέπτη όσο και των εργαζομένων, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στο νησί μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόθεσή μας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο (οικονομικό, διάθεση κατάλληλου προσωπικού κ.α.) για την διαμόρφωση των ανωτέρω εγκαταστάσεων.

Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ».

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο