7 Μαρτίου 1958: Η γιορτή της όμορφης μέρας

Εν Ρόδω Παρασκευή 7 Μαρτίου 1958
Αριθ. Φύλλου 2069

ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Η γιορτή της όμορφης μέρας

Ηταν όμορφη εκείνη η μέρα. Ομορφη απ’ τις όμορφες. Ολόκληρη η Ρόδος έπλεε στο γαλανόλευκο. Οι καμπάνες χτυπούσανε χαρμόσυνα. Τα καΐκια είχανε σημαιοστολισθή. Το σπουδαιότερο όμως ήταν άλλο:
Η Ρόδος ήταν ελεύθερη!

Οι άνθρωποι τρέξανε Χαρούμενοι. Ζητωκραυγάζοντας. Αγκαλιάσανε τους απελευθερωτές, τους τιμημένους ιερολοχίτες. Τους σήκωσαν στα χέρια. Τους στεφάνωσαν με δάφνες. Τους προσέφεραν λουλούδια.
Ενα τραγούδι, το τραγούδι της πατρίδας, το τραγούδι της λευτεριάς, δονούσε την ατμόσφαιρα. Και το τραγουδούσαν όλοι. Αντρες, γυναίκες και παιδιά, ντόπιοι και ξένοι, ελευθερωτές και απελευθερούμενοι.
Κι ανέβαινε το τραγούδι αυτό στον ουρανό και σκορπιζόταν ολόγυρα και διαλαλούσε σ’ όλες τις χώρες το χαρμόσυνο άγγελμα. Την γιορτή της Δωδεκανήσου. Την γιορτή της Ελευθερίας στον τόπον αυτό της Μεσογείου ύστερα από 6 ολόκληρους αιώνες.

Ηταν όμορφη εκείνη η ημέρα. Και σήμαινε πολλά πράγματα για τους Δωδεκανήσιους. Σήμαινε δουλειά, σήμαινε ελευθερία κινήσεων, σήμαινε ελευθερία γνώμης.

Οι Δωδεκανήσιοι το κατάλαβαν αυτό. Τόχαν ριζωμένο στην καρδιά τους. Και τη στοργή της μάνας που πάντοτε με προνόμια τους βοηθεί, την εκτιμούν. Κι αγαπούν την μάνα. Και γι’ αυτό σήμερα, γιορτάζουν την όμορφη εκείνη μέρα.

ΡΟΔΙΟΣ

 


ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΦΙΧΘΗΣΑΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΝ
Χθες την πρωΐαν κατέπλευσεν εις τον λιμένα μας το αρματαγωγόν του Βασιλικού Ναυτικού “Αξιός” δια του οποίου αφίκοντο διμοιρία της Σχολής Ναυτικών δοκίμων, διμοιρία της Σχολής Ευελπίδων, Αγημα του Βασιλικού Ναυτικού, η μπάντα του Βασιλικού Ναυτικού, τμήμα μαθητών της Σχολής Αξιωματικών της Βασιλικής Χωροφυλακής η μπάντα της Βασιλικής Χωροφυλακής και 60 χωροφύλακες. Ως γνωστόν προχθές δια του αρματαγωγού “Πηνειός” είχον αφιχθή δύο λόχοι πεζικού, λόχος ορεινών καταδρομιών, τμήμα της Στρατιωτικής Αστυνομίας, η Μουσική της Φρουράς Αθηνών και τμήμα μαθητών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πόρου, ενώ δι’ αεροπλάνου, είχεν αφιχθή τμήμα της Σχολής Ικάρων. Επίσης χθες είχον αφιχθή αντιπροσωπείαι προσκόπων εξ όλης της χώρας, και οι Εφοροι κ.κ. Νικολάου και Μαρκουλής.

ΑΦΙΧΘΗΣΑΝ 35 ΦΟΙΤΗΤΑΙ
Χθες δια του ατμοπλοίου της γραμμής αφίκετο ετέρα αντιπροσωπεία των Πανεπιστημίων της Ελλάδος αποτελουμένη εκ 35 Δωδεκανησίων φοιτητών.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Υπό του Υπουργείου των εσωτερικών ανεκοινώθη ότι η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς εγγραφήν εις τους εκλογικούς καταλόγους και έκδοσις εκλογικών βιβλιαρίων λήγει την 31ην τρέχοντος.

ΦΘΑΝΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.
Σήμερον αφικνείται εις Ρόδον ο Γενικός Εφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Αλεξάτος.
Επίσης χθες, αφίκετο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠ κ. Σοφιανός και άλλα στελέχη του Σώματος.