Θετική ανταποκρίση στην πρόταση του Δ. Γάκη για την οδοντιατρική φροντίδα των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο (βίντεο)

Θετική ανταπόκριση βρήκε η πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη για την κάλυψη των αναγκών σε οδοντιατρικές υπηρεσίες των ατόμων με αναπηρία στη Δωδεκάνησο, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου με θέμα: «Μέτρα για την οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών με νοητική αναπηρία στη νησιωτική χώρα», που διεξήχθη χθες, 5 Μαρτίου στη Βουλή, διαφάνηκε η επί της ουσίας δρομολόγηση λύσης στο κρίσιμο αυτό κοινωνικό ζήτημα.

Με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να ικανοποιεί τις οικογένειες των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη της ερώτησής του προς το υπουργό, ο Δημήτρης Γάκης ζήτησε να εξεταστεί σαν μια άμεση λύση στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα η δυνατότητα να προγραμματιστεί κεντρικά, από το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία «ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να έρχεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου ειδική μονάδα αντιμετώπισης οδοντιατρικών περιστατικών για άτομα με αναπηρίες, προκειμένου να εξυπηρετούνται επί τόπου, στη Δωδεκάνησο».

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία επίσκεψης, συνέχισε ο βουλευτής, «να περάσουμε και στην ειδική εκπαίδευση και εμπειρία (με γνώσεις γύρω από τις ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες των παιδιών με ειδικές ανάγκες) των οδοντιάτρων στο Νοσοκομείο και να φτάσουμε έτσι στο επιθυμητό αποτέλεσμα για την αποτελεσματικότερη παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Δωδεκάνησο».

Στην απάντηση του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου, δήλωσε: «…Αυτό το οποίο είναι ενδιαφέρον στη δευτερολογία που είπατε, είναι ότι ναι, αυτό μπορεί να γίνει. Να οργανώνεται μια ετήσια ή δύο φορές τον χρόνο επίσκεψη κλιμακίου από νοσοκομεία του κέντρου με προγραμματισμό κάποιων τέτοιων παρεμβάσεων στα παιδιά που έχουν πρόβλημα. Αυτό ναι, μπορεί να γίνει και μπορούμε να το οργανώσουμε. <…> Επομένως, το να οργανώσουμε με την ευθύνη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου (Ρόδου) μία επίσκεψη δύο φορές τον χρόνο για την κάλυψη αυτών των παιδιών, αυτό μπορούμε να το εξετάσουμε και να το δούμε.»

Στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της λειτουργίας ογκολογικού τμήματος στο ΓΝΡ, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει μια ακόμα απόδειξη της συνέπειας της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους νησιώτες.

«Πρέπει να προχωράμε με το βλέμμα στραμμένο στους νησιώτες και στις ανάγκες τους. Με μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του Κράτους, με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, όπως η δρομολόγηση της λειτουργίας της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα», τόνισε στην ομιλία του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου.