Ξεκάθαρες θέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ρόδο

Ξεκάθαρες θέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ρόδο

Ξεκάθαρες θέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1853 ΦΟΡΕΣ

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το Γκολφ Αφάντου

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην επένδυση του γκολφ Αφάντου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στη Ρόδο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.


Επισκεπτόμενος προχτές την περιοχή, συνοδεία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εικόνα εγκατάλειψης που αντίκρισε, προσθέτοντας ότι όταν το κόμμα του θα γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει η υλοποίηση των επενδύσεων τις οποίες, δυναμιτίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το χώρο του γκολφ Αφάντου, όπου -ενώ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ - οι μεθοδεύσεις του πρώην Υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαλτά, έχουν υπονομεύσει την υλοποίησή της. Για την εμπλοκή της επένδυσης λόγω της κήρυξής της περιοχής ως ζώνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει μεγάλη αλλεργία, αν όχι δυσανεξία, σε οποιουδήποτε είδους επένδυση. Το απέδειξε και στην περίπτωση της Αφάντου, που με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού κηρύχθηκε αρχαιολογική ζώνη, την ίδια μέρα που ετοιμαζόταν η ολοκλήρωση της εκχώρησης της έκτασης στους δύο επενδυτές. Είναι ξεκάθαρο ότι, με αυτές τις λογικές, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.


Αν θέλουμε πραγματικά μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής και της επικράτειας συνολικά, θα πρέπει οι κανονισμοί να είναι ξεκάθαροι και να μην αλλάζουν. Δεσμευόμαστε ότι την επόμενη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση, θα επανέλθει η κανονικότητα στον τρόπο υλοποίησης τέτοιου είδους επενδύσεων. Και δεν πρόκειται να ανεχτούμε εκ των υστέρων παρεμβάσεις από καμία υπηρεσία, οι οποίες τελικά έχουν ως μόνο γνώμονα να μην προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις.

Η εικόνα την οποία βλέπουμε σήμερα τα λέει όλα μόνη της. Είναι μια εικόνα παντελώς αποκαρδιωτική. Εδώ θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη μια σημαντική επένδυση με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, θέσεις απασχόλησης. Και, αντί γι’ αυτό, βλέπουμε ερείπια και μία έκταση η οποία παραμένει αναξιοποίητη. Την επόμενη των εκλογών αυτά θα σταματήσουν».

Τα νησιά μας ο μεγάλος πλούτος
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ακριτικά νησιά μας ενώ παραδέχτηκε ότι επλήγησαν από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε τον κόσμο προς την περιφέρεια, ειδικά προς την ακριτική περιφέρεια». Επισήμανε ότι «πολλές φορές τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από δημόσιους υπάλληλους για να φεύγουν από την περιφέρεια και να πηγαίνουν στο κέντρο» και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι το αντίστροφο. Κυρίως να στελεχώνονται ακριτικές περιφέρειες, μικρότεροι Δήμοι, μικρότερα νησιά».


«Τα νησιά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας. Και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και του τουριστικού μας προϊόντος είναι η νησιωτικότητα της Πατρίδας μας. Είτε μιλάμε για μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, είτε μιλάμε για μικρά νησιά, όπως είναι η Σύμη και η Τήλος, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

«Ξέρω πολύ καλά πόσο έχει πληγωθεί η νησιωτική οικονομία από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α.», είπε, και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά ποιοι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις αυτό το καθεστώς να διατηρηθεί, ποιοι είχαν καταφέρει να το διατηρήσουν και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να το διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την οποία έκαναν οι ίδιοι».

Αναφέρθηκε κατόπιν στο ζήτημα του αυξημένου κόστους πρόσβασης στα νησιά, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν τρόπο οικονομικής ενίσχυσης για να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος πρόσβασης στις νησιωτικές περιοχές. Μας απασχολεί πολύ και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νησιωτικότητα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής πρέπει να μπει στο λεξιλόγιό μας με έναν τρόπο πιο σύγχρονο και πιο προχωρημένο από ό,τι τη βλέπαμε μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα σημαντικούς πόρους για να προωθήσει αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλική οικονομία στα νησιά. Δηλαδή, την αυτονομία των νησιών, ειδικά των μικρότερων νησιών ως προς την αξιοποίηση των δικών τους φυσικών πόρων». Επεσήμανε, ότι ειδικά για τα μικρότερα νησιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία καίρια ζητήματα (απορρίμματα, νερό και ενέργεια), μέσα από καινούργιες ιδέες, που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζουν την αρχή της κυκλικής οικονομίας.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της 7ης Μαρτίου, συμμετείχε στον επίσημο εορτασμό για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα που έγινε στη Ρόδο, παρακολούθησε την παρέλαση και κατέθεσε στεφάνι.
Στη συνέχεια, έκανε βόλτα στους δρόμους της πόλης. Επισκέφθηκε καταστήματα και συνομίλησε με καταστηματάρχες και υπαλλήλους. Οι περισσότεροι του έθεσαν το ζήτημα της πρόσφατης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διόρθωση ή αντιστάθμιση της μεγάλης αυτής επιβάρυνσης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας, απ’ όπου μετέβη στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που του έγινε στα Αφάντου, ενώ πλήθος κόσμου και στελέχη του κόμματος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να μιλήσουν μαζί του σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediteraneanτο βράδυ της Τρίτης.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ίδρυσης Ιατρικού Συλλόγου Καρπάθου και Κάσου

Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Fariz Rzayev