Σοβαρό πρόβλημα με τα μπάζα στη Ρόδο

Αυτοψία στη νότια Ρόδο και συγκεκριμένα στα σημεία όπου άγνωστοι έριξαν προϊόντα εκσκαφών, πραγματοποίησε η διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, μετά από καταγγελίες που έγιναν από μέλη των τοπικών συμβουλίων.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο της διεύθυνσης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποίησε τη δεύτερη αυτοψία του καθώς επιτόπια επίσκεψη έγινε αμέσως μόλις σημειώθηκαν οι καταγγελίες δηλαδή πριν από περίπου 20 μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και μάλιστα σε ευρεία έκταση, σε σημείο να γίνεται λόγος για τραγική κατάσταση.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση, και συγκεκριμένα γύρω από την περιοχή του Γενναδίου και του Ασκληπενού ποταμού, όπου υπάρχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χιλιάδες κυβικά χώματος.  
Βρίσκονται σχεδόν πάνω στο δρόμο αλλά ακόμα και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτόν, κοντά στη θάλασσα αλλά και μέσα στο ρέμα και εύκολα μπορεί κανείς να τα δει.

Η υπηρεσία ενημέρωσε τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής και ζήτησε να υπάρχει έλεγχος της περιοχής για τον εντοπισμό όσων επιχειρήσουν να ρίξουν και πάλι χώματα τα οποία προέρχονται από εκσκαφές.

Παράλληλα θα συντάξει έκθεση που θα σταλεί σε επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, της περιοχής οι οποίες πιθανολογείται ότι εμπλέκονται στην παράνομη ρίψη τους σύμφωνα με τις καταγγελίες, ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η υπηρεσία στην προσπάθειά της να διαπιστώσει τελικά ποιος είναι ο υπαίτιος.

Η εναπόθεση μπαζών και προϊόντων εκσκαφής, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει στο νησί αδειοδοτημένος χώρος στον οποίο θα μπορούν να οδηγούνται με αποτέλεσμα, να παρατηρείται το φαινόμενο της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, δημιουργήθηκε ειδικός χώρος που πήρε την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια προκειμένου να συγκεντρώνονται εκεί τα προϊόντα εκσκαφής.