Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων: Στη Ρόδο συνεχίζουν να συλλαμβάνονται ακόμα και παιδιά

Ανακοίνωση με την οποία ζητά να καταργηθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής ένωσης με την Τουρκία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, εξέδωσε η ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ».

Όπως επισημαίνει η ομάδα, η εφαρμογή της μετέτρεψε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε ανοιχτές φυλακές, τόπο βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης προσφύγων, ζητώντας την απελευθέρωσή τους και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα, στις πόλεις και τις γειτονιές σε όσα σπίτια και διαμερίσματα είναι άδεια.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη Ρόδο συνεχίζουν να συλλαμβάνονται ακόμα και παιδιά για να οδηγηθούν στα κρατητήρια και από εκεί να γυρίσουν στην Τουρκία, και φέρνει ως παράδειγμα μία οικογένεια Ιρακινών στην Ιαλυσό.

Ειδικότερα για την περίπτωση αυτή αναφέρει τα εξής: «…Δυο χρόνια από την υιοθέτηση της Συμφωνίας, και στη Ρόδο συνεχίζονται οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Αφού συλλαμβάνονται ακόμη και μικρά παιδιά, οδηγούνται στα κρατητήρια με σκοπό την άμεση επαναπροώθησή τους.

Οι συλληφθέντες αποκόπτονται βίαια από την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικούς τρόπους για την κοινωνική ένταξή τους στην τοπική κοινωνία όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Οι Αρχές, ωστόσο, δεν σέβονται αυτήν την προσπάθεια της κοινωνίας, των ίδιων των προσφύγων και των αλληλέγγυων για την κοινωνική ένταξη και ομαλή διαβίωση των προσφύγων, αντίθετα συνεχίζουν να επαναπροωθούν! Πριν 3 μέρες (Παρασκευή 9 Μαρτίου), τρεις Ιρακινοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Ρόδου με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Πρόκειται για τον υπερήλικα πατέρα, τη μητέρα με χρόνιες παθήσεις και ένα κοριτσάκι που φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο της Ιαλυσού. Από τις σχολικές αίθουσες βρέθηκε στα υγρά κελιά των κρατητηρίων της Ρόδου.

Η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΟΑΣΙΣ», σε συνεργασία με αλληλέγγυους/ες δικηγόρους, έχει αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις. Όλοι εμείς, σε συνεργασία με το σχολείο που φοιτούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και με τη βοήθεια όλης της κοινωνίας που προσφέρει στέγαση, ή προσλαμβάνει τους/τις πρόσφυγες για να εργαστούν, μπορούμε να αποτρέψουμε τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, η οποία δεν αποτελεί φιλόξενο περιβάλλον!

Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».