Από αύριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ίστριο!

Οι… Ιστριενοί κάνουν θαύματα! Αφού πρώτα έφεραν μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής στο μικρό χωριό τους, να δώσουν αξέχαστες  συναυλίες μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που συγκεντρωνόταν κάθε φορά, εδώ και επτά χρόνια συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου και πάλι σε ένα τριήμερο μέσα στον Μάρτη, στο χειμερινό κατασκηνωτικό τους φεστιβάλ που μάλλον είναι το μοναδικό που γίνεται στην Ελλάδα!

Από αύριο Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή θα στηθούν πάνω από 500 σκηνές από  κατασκηνωτές θα συρρεύσουν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο το νησί, εκεί στο νότο, στο χώρο που έχει διαμορφώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιστρίου, σε μια γιορτή χαράς όπου τίποτα δεν θα αγοράζεις, κι όλα φαγητό, ποτά και μουσική θα προσφέρονται δωρεάν.

Μια διοργάνωση για την οποία δουλεύουν για να πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη διοργάνωση! Μοιάζει μεγαλεπήβολο, αλλά το έχουν κάνει να φαίνεται απλό ακριβώς επειδή έχουν δουλέψει πολύ και είναι οργανωμένοι.

Για το τριήμερο που ακολουθεί μιλούν σήμερα  ο Κώστας, ο Μιχάλης, ο Άκης, ο Σιδέρης, ο Βασίλης, ο Στάθης, ο Μπίλης, ο Δημήτρης και ο Ράμπο, αλλά είναι κι άλλοι πολλοί!

Λίγες ώρες έμειναν για να ξεκινήσει το κατασκηνωτικό φεστιβάλ για το οποίο δουλέψατε πάλι πάρα πολύ. Από πότε το ετοιμάζετε;
Από την επομένη του τριημέρου  ξεκινούμε να δουλεύουμε για την επόμενη χρονιά.  Κάνουμε απολογισμό, βλέπουμε τα λάθη μας, μιλάμε με τους φορείς που συμμετέχουν και τις εθελοντικές ομάδες, προσδιορίζουμε τις νέες ημερομηνίες. Επομένως δουλεύουμε από πέρυσι.
 


Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του, γιατί έρχεται τόσος πολύς κόσμος σ΄ εσάς;
Θα πρέπει να είναι η μοναδική εκδήλωση με ελεύθερο κάμπινγκ, που γίνεται χειμώνα στην Ελλάδα. Να πούμε πρώτα αυτό. Και να πούμε επίσης το πολύ σημαντικό ότι κανένας από τους χιλιάδες επισκέπτες που προσδοκούμε να έχουμε και φέτος, αλλά και από τους κατασκηνωτές δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει οτιδήποτε. Προσφέρουμε δωρεάν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό  φαγητό, αλλά και το ποτό. Θα υπάρχει μαγειρείο  από αναγνωρισμένους σεφ της Ρόδου οι οποίοι θα μαγειρεύουν με παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά φαγητά, μαγειρεμένα σε φωτιές από ξύλα καθώς και ζυμωτό ψωμί, προσπαθώντας να αναδείξουμε την τοπική κουζίνα.  Καμία οικονομική συναλλαγή λοιπόν δεν θα υπάρχει. Ο επισκέπτης έρχεται εκεί χωρίς πορτοφόλι για περάσει ένα τριήμερο κοντά στη φύση, να απολαύσει μουσική από πάνω από 20 μουσικά σχήματα του τόπου μας. Από παραδοσιακή μουσική μέχρι λαϊκή, μέχρι τζαζ και ροκ, που θα παίζει  15 ώρες το 24ωρο. 

Μια γιορτή λοιπόν που θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα κλείσει αργά το απόγευμα της Κυριακής. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα πριν από επτά χρόνια;
Η ιδέα ξεκίνησε από το ορεινό φεστιβάλ στα Λάερμα όπου συμμετείχαμε κι εμείς ενεργά. Επηρεασμένοι απ΄ αυτό  μια ομάδα ανθρώπων που συμμετείχαμε που συμμετείχαμε στο ορεινό Φεστιβάλ ξεκινήσαμε το Winter  Camp.  Είναι μια εθελοντική προσπάθεια. Όλοι μαζί οι εθελοντές γινόμαστε ένα και περνάμε καλά. Ξεκίνησε από μία παρέα και κράτησε το χαρακτήρα του τον παρεΐστικο.  Στο τέλος κάθε βραδιάς ανάβουμε φωτιές, καθόμαστε γύρω από τη φωτιά.

Πόσους κατασκηνωτές υπολογίζετε ότι θα έχετε φέτος;
Υπολογίζουμε ότι φέτος θα έχουμε πάνω από 500 κατασκηνωτές με την παρέα τους οι οποίοι θα έρθουν με τον εξοπλισμό τους: σκηνή κατάλληλη για χειμώνα, υποστρώματα ή στρώματα ύπνου, υπνόσακο κατάλληλο για το κρύο, φακούς ή φαναράκια, τρόφιμα και ποτά, πιάτα, πιρούνια, ποτηράκια και βέβαια σακούλες σκουπιδιών γιατί ο καλός κατασκηνωτής  δεν αφήνει σκουπίδια εκεί που κατασκηνώνει. Αφού οι κατασκηνωτές έχουν εφοδιαστεί με όλα αυτά, φορτώνουν το αυτοκίνητό τους και τους περιμένουμε. Και περιμένουμε επίσης και τους χιλιάδες επισκέπτες που θα έρθουν για εκδρομή.
 


Και απασχολείτε τον κόσμο με διάφορες δραστηριότητες!
Κάνουμε δενδροφυτεύσεις, πεζοπορίες και προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά στη φύση, με σεβασμό προς το περιβάλλον,  να τους δείξουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες. Οι γονείς με παιδιά μπορούν να τα απασχολήσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένων εθελοντών σε δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση σε τοίχο, το Flying fox, την ιππασία, το στίβο Survivor, τσουβαλοδρομίες, γιόγκα, zumba dance  και άλλα. Η εκδήλωση έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού θα συγκεντρώνουμε και τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 


Ποιοι είσαστε και ποιοι  σας στηρίζουν;
 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιστρίου ο «Άγιος Μερκούριος» αποτελεί τον πυρήνα των διοργανωτών και  πλαισιώνεται από πολλούς εθελοντές που είναι είτε μεμονωμένοι κατασκηνωτές είτε εθελοντικές ομάδες. Την εκδήλωση στηρίζει οικονομικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στηρίζουν επίσης: o Δήμος Ρόδου, κι ο ΔΟΠΑΡ, η Τοπική Κοινότητα Ιστρίου, η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου, Malona Discovery. Την πυρασφάλεια του χώρου ελέγχει η Εθελοντική Ομάδα Α.Κ. Σαλάκου, την ασφάλεια της εκδήλωσης στηρίζει η ΔΙΑΣ G & M Security Services, την υγειονομική κάλυψη ο Ερυθρός Σταυρός και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια ο Δωδεκάηχος, ενώ έχουμε και τη στήριξη του Στρατού. 

Πού ακριβώς βρίσκεται το σημείο του κατασκηνωτικού Φεστιβάλ;
Είναι 2 χιλιόμετρα πριν την Ίστριο, μεταξύ Ιστρίου και Προφύλιας στην περιοχή που λέγεται Σταυρός. Το σημείο είναι ψηλά, βλέπεις όλη την Ίστριο, τα γύρω χωριά, τα βουνά της Καρπάθου, και το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Πρόκειται για μία παλιά, εγκαταλελειμμένη μάντρα η οποία ήταν σκουπιδότοπος και χρόνο με το χρόνο εμείς διαμορφώσαμε, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες που συναντήσαμε.  Σήμερα πια είναι ένας παράδεισος. Η φωτιά του 2013 στην οποία όλοι ήμασταν εκεί για να υπερασπιστούμε το χώρο είναι ενδεικτικό ότι έσβησε σ΄ εκείνο ακριβώς το σημείο γιατί ήταν καθαρό. Και να πούμε εδώ ότι στο σημείο αυτό πηγαίνουν και κατασκηνώνουν κατασκηνωτές κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου.
 


Το δέντρο στα φυλλάδιά σας, τι συμβολίζει;
Το σύμβολο του τριημέρου Winter Camp είναι ένα καμένο δέντρο που δημιούργησε ο Δημήτρης Καρδούλιας- Οίστρος,  το οποίο εμπνεύστηκε λόγω της φωτιάς του 2013. Το καθένα από τα επτά πράσινα φιλαράκια που υπάρχουν πάνω στο δέντρο συμβολίζει τα χρόνια που γίνεται το κατασκηνωτικό  Φεστιβάλ ενώ το κόκκινο μήλο συμβολίζει την ελπίδα  εξ ου και το σλόγκαν μας  “South Hope”, η ελπίδα έρχεται από το Νότο. Περιμένουμε όλο τον κόσμο λοιπόν από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, εκεί στο νότο, να γίνει μέλος της παρέας μας. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ίστριο.