Ανοιχτή επιστολή φοιτήτριας  για τις δυσκολίες προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στη Ρόδο

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου κ. Μανώλη Ζηδιανάκη και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, απευθύνει νε επιστολή της στη ΡΟΔΙΑΚΗ, η φοιτήτρια της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Ρόδου κα Μάρθα Κανταρζόγλου, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση και ευαισθητοποίησή τους για την τοποθέτηση ειδικών ραμπών seatrac, οι οποίες βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπαίνουν στη θάλασσα και να απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο.

Στην επιστολή της η συμπατριώτισσά μας, επισημαίνει  συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί μου,
κ. Δήμαρχε του νησιού της Ρόδου μας, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου, καθώς και έγκριτη εφημερίδα του νησιού μας, τυγχάνω επί πτυχίω φοιτήτρια της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και ως θέμα της διπλωματικής μου εργασίας επέλεξα το “Διαμονή Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα ελληνικά ξενοδοχεία. Δυνατότητες φιλοξενίας - υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές ανάπτυξης. Μελέτη περίπτωσης: το νησί της Ρόδου”.

Επέλεξα το θέμα αυτό ως ένα άτομο ευαισθητοποιημένο όσον αφορά τους συνανθρώπους μου ανάπηρους συμπολίτες μου, καθώς και τους τουρίστες ΑΜΕΑ και επειδή το ίδιο ευαισθητοποιημένη νοιώθω και για τον τόπο που γεννήθηκα (Ρόδο) ΔΕΝ μπορώ να εθελοτυφλώ μπροστά σε δύο προκλήσεις.  
 


Αφενός της πλημμελούς προσβασιμότητας των τουριστών ΑΜΕΑ τόσο στη μετακίνησή τους, όσο και στους χώρους παραμονής τους (ξενοδοχεία, καταλύματα, χώρους αναψυχής, υποδοχής και φιλοξενίας γενικά). Και το χειρότερο; Η παντελής έλλειψη προσβασιμότητας σε παραλίες και σε πισίνες. Και μη μου αναφέρετε τη ράμπα διάδρομο (μπλε χρώματος) με πρόσβαση στην παραλία ΝΟΡ-Καζίνου, γιατί δεν θα με ικανοποιήσετε σε περίπτωση θετικής απάντησής σας.

Σας πληροφορώ, λοιπόν, εάν δεν γνωρίζετε, πως επισκεπτόμενη την ιστοσελίδα περί προσβασιμότητας τουριστών ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων στη θάλασσα, θα βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν διαπιστώσετε:

α.  Η ειδική ράμπα SΕΑΤRAC βοηθάει πολίτες με αναπηρία και ηλικιωμένους να
μπαίνουν στη θάλασσα. Δημιουργήθηκε για να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια και έχει ανοίξει τον δρόμο προς τη θάλασσα σε εκατοντάδες ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

β. Υπολογίζεται ότι η ειδική ράμπα SΕΑΤRAC έχει εγκατασταθεί σε περίπου 50 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, και είναι στα σχέδια να τοποθετηθούν και  άλλες τόσες και περισσότερες. Σας παραθέτω λίστα εγκατάστασης 2017/18.
Catanzaro- Italy
Costa Navarino- Navarino Dunes
The Sense De Luxe Hotel - Antalya
Αγία Μαρίνα

Άγιος Βασίλειος
Αλεξανδρούπολη
Αλεποχώρι
Αμμουδιά
Ανάβυσσος
Βάρη
Πιερία - Ολυμπιακή Ακτή

Πλαζ Πάτρας
Ηγουμενίτσα
Καβάλα
Καλαμάτα
Κατάκολο
Κατασκήνωση Αγίου Ανδρέα

ΚΑΥΥ Αγίου Ανδρέα
Κέρκυρα - Μπενίτσες
Κομοτηνή
Κύθηρα
Κύπρος - Λεμεσός
Λάρισα

Λέσβος
Λήμνος
Λουτράκι
Ναύπακτος
Νέα Μάκρη
Νέοι Επιβάτες

Ξάνθη - Άβδηρα
Πιερία - Νέοι Πόροι
Πιερία - Ολυμπιακή Ακτή
Πλαζ Πάτρας
Πόλη Χρυσοχούς
Πόρτο Ράφτη

Πρωταράς - Κύπρος
Ραφήνα
Ρωμέικος Γιαλός - Λήμνος
Σαντορίνι - Περίσσα
Σπέτσες

Σταυρός Βόλβης
Χαλκίδα
Χανιά
Χίος
Ωρωπός
Ακράτα

Εμείς στη Ρόδο τι κάνουμε; Στενοχωρήθηκα για την απουσία της Ρόδου μας από τη λίστα. Και θέλετε να ακούσετε και την πικρή αλήθεια; Θα έπρεπε να φιγουράραμε πρώτοι!  Νοιώθω άβολα, για να μην πω νοιώθω ντροπή και πικρία παράλληλα που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε την ύπαρξη των ανθρώπων ΑΜΕΑ.  

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας υποβάλω το εξής ερώτημα: Έχετε διανοηθεί τα σε “εκατομμύρια” οικονομικά οφέλη που χάνει το νησί της Ρόδου κάθε χρόνο, λόγω της “πλημμελούς” υποδοχής και φιλοξενίας των τουριστών ΑΜΕΑ; Και να σκεφθείτε. Δεν έρχονται μόνοι τους, αλλά με συνοδούς! Μην καθυστερείτε, λοιπόν, προχωρήστε... Ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίησή σας στα θέματα των ΑΜΕΑ,
 σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.  

Με εκτίμηση   
Μάρθα Κανταρζόγλου  


Ο κος Βασίλης Ψυλλάκης
Μιλώντας χθες στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο εντεταλμένος σύμβουλος (αρμόδιος για τις παραλίες της Ρόδου) κος Βασίλης Ψυλλάκης, επισήμανε ότι πράγματι η ράμπα αυτή δεν υπάρχει στη Ρόδο, αλλά είναι μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς του δήμου να αγοραστεί και να τοποθετηθεί στις κεντρικές τουλάχιστον παραλίες του νησιού.

Σημειώνεται πάντως ότι ο δήμος της Ρόδου έχει  εγκαταστήσει ήδη ειδικούς διαδρόμους για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε 4 κεντρικές παραλίες της Ρόδου.