Ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Από μέρα σε μέρα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ο διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Τα διαδικαστικά έχουν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός ο οποίος θα είναι διεθνής και θα πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου όπως δήλωσε χτες ο υπεύθυνος λειτουργίας του εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραμαρίτης ανέρχονται σε περίπου 8.000 αν και οι αιτήσεις συνεχίζονται ενώ εκτός από τα βασικά τρόφιμα τα οποία είχαν καθιερωθεί στις διανομές, θα ξεκινήσει η διανομή χαρτικών, λαδιού και κατεψυγμένου κρέατος.

«Ο διαγωνισμός ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ και αφορά τα τρόφιμα του κοινωνικού παντοπωλείου Ρόδου με τα παραρτήματα του καλύπτοντας όλα τα νησιά και φτάνοντας μέχρι την Αστυπάλαια.

Θα διανείμουμε τρόφιμα σε όλους τους δικαιούχους του νομού μας. Ο διαγωνισμός είναι διεθνής και όχι ένας απλός διαγωνισμός και θα λάβουν μέρος περισσότεροι προμηθευτές» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Καραμαρίτης και πρόσθεσε τα εξής: «Έγινε αναμόρφωση προϋπολογισμού καθώς είχαμε προϋπολογίσει γύρω στα 300.000 ευρώ για την πρόνοια και πήγε στο ένα εκατομμύριο γιατί το χρειάζεται ο κόσμος. Εμείς αυτό κάνουμε τώρα, έχει περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την αποκεντρωμένη, έχει υπογραφεί από τον περιφερειάρχη και προχωράμε τώρα για να αναρτήσουμε το διαγωνισμό ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν τις προσφορές τους.

Εμείς είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μία διανομή τροφίμων στα νησιά, πιλοτικά μέσα στο Μάρτιο όμως επειδή πιθανόν να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα τρόφιμα, αποφασίσαμε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και μετά να πάμε στα νησιά για να μοιράζουμε τακτικά τρόφιμα ανά μήνα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμέσως μετά το Πάσχα θα υπάρχει ανάδοχος του έργου.

«Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια, δούλεψαν πολλοί άνθρωποι, η εκκλησία βοήθησε υπάρχουν πολλοί που θα βοηθήσουν και στη συνέχεια. Ήταν ένα δίκτυο που ήταν δύσκολο να στηθεί όμως το κάναμε και τώρα προχωράμε.

Μιλάμε για περίπου 8000 άτομα ωφελούμενους, καθώς είχαμε αρχικά 600. Μάλιστα έρχονται ακόμα αιτήσεις. Εμείς δεν κάνουμε δώρο σε κανέναν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο όριο της φτώχειας σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου εργασίας, εμείς παίρνουμε τα δικαιολογητικά και όποιος πληροί τις προϋποθέσεις παίρνει τρόφιμα.

Εκτός από τα βασικά είδη διατροφής θα δίνουμε και λάδι, και χαρτικά και κρέας και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Εμείς δίνουμε μόνο τυποποιημένα προϊόντα που είναι μακράς διάρκειας και όχι νωπά για να μην αλλοιωθούν. Κοτόπουλο και κρέας δίνουμε κατεψυγμένα.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη που δε σκέφτηκε καθόλου το κόστος , προχωρήσαμε και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση όταν παίρνουμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και κάνουμε ένα διαγωνισμό ενός εκατομμυρίου καταλαβαίνετε τι δουλειά έχει γίνει».

Τέλος ο κ. Καραμαρίτης υπογράμμισε ότι αυτά τα χρήματα που θα δοθούν για την προμήθεια των τροφίμων πιάνουν τόπο και πάνε εκεί που πρέπει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «δεν τα πετάμε ούτε σε μικροέργα ούτε σε ρουσφέτια ούτε σε άλλα. Κάνουμε κάτι το οποίο έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό».
Πάντως εξέφρασε το φόβο να υπάρξει κάποια ένσταση στο διαγωνισμό κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις που θα έχουν επίπτωση στην όσο το δυνατό γρηγορότερη διανομή των τροφίμων που ήδη έχουν καθυστερήσει.