Σε νέα έργα προχωρεί η ΔΕΥΑΡ

Σε «κυνήγι» κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου αποδίδονται οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ, διαβεβαίωσαν χθες τόσο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης με αφορμή την υπογραφή τριών μεγάλων συμβάσεων για νέα έργα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος μαζί με στελέχη της ΔΕΥΑΡ αλλά και τους τρεις εργολάβους, μεταξύ άλλων, θέλησε να απαντήσει σε σχόλια που, όπως είπε, είδε τελευταία ότι η Δημοτική Αρχή επαίρεται ότι με χρήματα της ΔΕΗ κάνει αυτά τα έργα.

Είπε λοιπόν, ότι εννοείται το θέμα αυτό έρχεται από το τότε που ξεκίνησε το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο αλλά επίσης εννοείται ότι έτρεξαν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να ωριμάσουν τις μελέτες και οι πόροι αυτοί είτε έρχονται από τη ΔΕΗ ή απ’ οπουδήποτε αλλού, αξιοποιούνται από τις υπηρεσίες. Και είπε: «Ναι, λοιπόν, επαιρόμαστε γι’ αυτό και χαιρόμαστε γιατί καταφέραμε και ξεκίνησαν επιτέλους λιμνάζοντα έργα που είχαν να κάνουν με τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ στη δ.ε. Καταβιάς».

Για τα άλλα είπε ότι μπορεί να είναι ευρωπαϊκά χρήματα αλλά…δεν μας τα χαρίζει κανένας αφού γι’ αυτά έτρεξαν οι υπηρεσίες, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης και τα ενέκρινε η Διαχειριστική Αρχή.

Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο πρώην Πρόεδρός της κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης κ. Μανόλης Διακομανόλης όπως και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Μάτσης.

Από την πλευρά του, ο  Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, θέλοντας να δείξει τι αγώνας χρειάζεται προκειμένου να πάρουν μία έγκριση για μια χρηματοδότηση, είπε ότι δίνεται καθημερινά μεγάλη μάχη, τόσο από τους υπηρεσιακούς όσο και από τους πολιτικούς προϊστάμενους, σε διάφορα επίπεδα.  «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, δίνουμε αγώνα και μάχη προκειμένου να πάρουμε αυτό που ανήκει σ’ αυτό το Δήμο», είπε.

Στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι ενώ χαίρονταν για τις συνεχείς βροχοπτώσεις, η ΔΕΥΑΡ δημιουργούσε κάποια προβλήματα στους δρόμους επειδή δεν μπορούσε να κάνει αποκαταστάσεις. Όμως, εδώ και μία εβδομάδα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και με τη συνδρομή του Δημάρχου και των συντονιστών Αντιδημάρχων και με τη συνεργασία συνεργείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ, έχουν ξεκινήσει και επιχειρούν ταυτόχρονα και σε τρία και σε τέσσερα χωριά με αποτέλεσμα να έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αποκαταστάσεων ενώ εντός της άλλης εβδομάδας θα ξεκινήσουν στην πόλη.

Οι συμβάσεις
-Ανταποδοτικά ΔΕΗ: Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης τ.κ. Καταβιάς
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.240.000 ευρώ, η σύμβαση είναι 954.628 ευρώ και έχει δωδεκάμηνη διάρκεια. Ανάδοχος αναδείχθηκε η Εταιρία «Λεριάς Γρηγόρης & ΣΙΑ Ε.Ε.».

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτέλεση με μία εργολαβία των έργων που προβλέπονται από τις εγκεκριμένες μελέτες:
α) «Βελτίωση-επέκταση δικτύου ύδρευσης και ομβρίων Δ.Δ. Καταβιάς»
β) «Δίκτυα αποχέτευσης-εσωτερικά δίκτυα οικισμών-οικισμός Καταβιάς»
-ΕΣΠΑ 2014-2020: Υδροδότηση Νότιας Ρόδου για τη δ.κ. Ασκληπιειού και τ.κ. Γενναδίου-Λαχανιάς-Βατίου

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 540.000 ευρώ, η σύμβαση είναι 244.328,98 ευρώ και έχει εξάμηνη διάρκεια. Ανάδοχος αναδείχθηκε η Εταιρία «Vast-MAKE I.K.E.-Ζαράνης Εμμανουήλ».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο».

Η μελέτη του έργου προσβλέπει στην κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού από νέες γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί στην περιοχή Μεγάλη Γη στο Ασκληπιειό, στη νέα μεταλλική δεξαμενή που θα κατασκευαστεί εκεί και εν συνεχεία με αγωγό βαρύτητας το νερό θα μεταφέρεται στην υφιστάμενη δεξαμενή Αερικό και μέσω αυτής στα υφιστάμενα δίκτυα.

-ΕΣΠΑ 2014-2020: Αντικατάσταση-τροποποίηση-επέκταση δικτύου ύδρευσης περιοχής Κολυμπίων ΔΕ Αφάντου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 981.500 ευρώ, η σύμβαση είναι 374.776 ευρώ και έχει δωδεκάμηνη διάρκεια. Ανάδοχος αναδείχθηκε η Εταιρία «P&C Development»-Για την Εταιρία στη Ρόδο Μαυρονικόλας Χαράλαμπος.

Η χρηματοδότηση είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο».
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή νέων αγωγών, απομονώσεις και συνδέσεις με τους υφιστάμενους κτλ.

Νέα έργα που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΡ έχει ολοκληρώσει και έχει υποβάλει στην πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τρεις ώριμες μελέτες έργων ύδρευσης με τους παρακάτω τίτλους:

1. Αντικατάσταση-επέκταση δικτύων ύδρευσης πόλεως Ρόδου, προϋπολογισμού 1.497.800 ευρώ
2. Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης δ.ε. Ιαλυσού, προϋπολογισμού 1.598.000 ευρώ
3. Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης δ.κ. Έμπωνας, δ.κ. Καλλιθέας και δ.κ. Κρεμαστής, προϋπολογισμού 1.244.500 ευρώ.