Συμμετοχή του 1ου Λυκείου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην Πολωνία

Συμμετοχή του 1ου Λυκείου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην Πολωνία

Συμμετοχή του 1ου Λυκείου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην Πολωνία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 523 ΦΟΡΕΣ

Επέστρεψε από την Πολωνία η οκταμελής αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, που συμμετείχε στη 5η εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Bringing life into classroom: innovative use of mobile devices in the educational process” - «Φέρνοντας ζωή στην τάξη: καινοτόμος χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία» (“Blic & Clic”).

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον κ. Ζήκα Βασίλη (Διευθυντή του Λυκείου) και τους καθηγητές του Βενετοκλείου κκ. Αθανασόπουλο Παναγιώτη (συντονιστή του προγράμματος) και Παπαμεντζέλου Δημήτρη και τους μαθητές της Β΄ Τάξης Ζαχαριά Κατερίνα, Νάκκα Μίκα, Τσαβαρή Γιάννη, Τρουμούχη Χριστίνα και Φωτούδη Μαρία. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες έξι σχολείων από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία) καθώς και εκπρόσωποι του πορτογαλικού πανεπιστημίου UMinho.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Πολωνών συμμαθητών τους, έχοντας, έτσι, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής τους και να συνδεθούν μαζί τους με σχέσεις φιλίας. Η φιλοξενία ήταν εγκάρδια, και εξαιρετικά θερμή, ενώ και η συμπεριφορά των μαθητών του Βενετοκλείου ήταν υποδειγματική.

Το πολωνικό σχολείο Zespol Szkol im. Josefa Sarny , που φιλοξένησε τη συνάντηση, βρίσκεται στην πόλη Gorzyce μια μικρή πόλη 10.000 περίπου κατοίκων στην νοτιοανατολική Πολωνία. Το σχολείο είναι τεχνικό και επαγγελματικό με άμεση εύρεση εργασίας των αποφοίτων του στις βιομηχανίες της περιοχής. Στεγάζεται σε ένα καινούργιο τριώροφο κτίριο, που διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ και πατινάζ, καθώς και όλον τον απαραίτητο σύγχρονο διδακτικό εξοπλισμό (διαδραστικοί πίνακες, διαδίκτυο κλπ).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γλώσσα εργασίας του οποίου είναι η αγγλική, 50 μαθητές και 25 καθηγητές από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες. Την οργανωτική ευθύνη των δραστηριοτήτων ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία η κα. Renata Stadnik - Komorkiewicz, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, υπό την επίβλεψη του διευθυντή του σχολείου κου. Krzysztof Komorkiewicz. Για τη θερμότατη υποδοχή και την άψογη φιλοξενία των ξένων αποστολών, καθώς και για την άρτια οργάνωση όλων των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού πενθημέρου, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους συναδέλφους του πολωνικού σχολείου.

Στην διάρκεια του πενθημέρου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα και παρουσιάσεις στους χώρους του Λυκείου, υπό την καθοδήγηση Πολωνών καθηγητών και μαθητών, και συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες και διαγωνισμούς. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, πολλές δραστηριότητες και εκτός του σχολικού χώρου, επισκέψεις και ξεναγήσεις στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης (Δευτέρα 19/2), μετά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι διοργανωτές στις ξένες αποστολές με παρουσίαση των χωρών και ανάκρουση των εθνικών ύμνων τους, οι μαθητές αυτοπαρουσιάστηκαν με τη χρήση της εφαρμογής Trello. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους και τα εργαστήρια του σχολείου και στη η μέρα έκλεισε με την εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών σε σύγχρονες εφαρμογές μέσω κινητών συσκευών.


Τις τρεις επόμενες μέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή.
Επισκέφτηκαν το ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου (τόπο εξόντωσης και των Εβραίων της Ρόδου) και συγκλονίστηκαν από την ανθρώπινη θηριωδία, τα περίφημα ορυχεία αλατιού στη Βιέλιτσα και την πανέμορφη ιστορική πόλη της Κρακοβίας. Επίσης ξεναγήθηκαν στο υπερσύγχρονο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Ζεσούφ και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στη Στάλοβα Βόλα. Είχαν ακόμα την ευκαιρία να θαυμάσουν το μεσαιωνικό κάστρο Baranow Sandomierski και να διασκεδάσουν με τα δρώμενα, που παρουσιάστηκαν εκεί. Τέλος επισκέφτηκαν το Μουσείο χριστουγεννιάτικων στολιδιών στη Νόβα Ντέμπα, όπου κατασκεύασαν και τα δικά τους προσωπικά στολίδια.

Για την τελευταία ημέρα του εκπαιδευτικού πενθημέρου (Παρασκευή 23/2), οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στο σχολικό χώρο, που περιελάμβανε συναυλία της τοπικής φιλαρμονικής του Gorzyce, συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών και παρουσίαση πολωνικών χορών, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του προγράμματος.

Στο τέλος της ημέρας, αφού παρουσιάσθηκαν τα πνευματικά προϊόντα της εκπαιδευτικής συνάντησης, τα έργα των μαθητών, και βραβεύτηκε η καλύτερη ομάδα, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές και ακολούθησε συγκινητική αποχαιρετιστήρια γιορτή.

Ο απολογισμός της πέμπτης αυτής συνάντησης του προγράμματος “Blic & Clic” είναι, ασφαλώς, εξαιρετικά θετικός. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, συνδέθηκαν με φιλίες και γνώρισαν διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές επιμορφώθηκαν στη χρήση κινητών συσκευών, συναναστράφηκαν συναδέλφους τους διαφορετικών χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Η ελληνική αποστολή είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει και να μελετήσει σπουδαία μνημεία, να δεί και να μάθει πολλά και να επιστρέψει πλήρης εμπειριών, γνώσεων και συγκινήσεων.

Η αξιοποίηση των εμπειριών και γνώσεων που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές του Βενετοκλείου, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της καθημερινής σχολικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η έκτη και τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Φωξάνη της Ρουμανίας από 21 έως 28 Απριλίου 2018.

Για περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ “Bringing life into classroom : innovative use of mobile devices in the educational process” - «Φέρνοντας ζωή στην τάξη : καινοτόμος χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία» (“Blic & Clic”), επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος https://www.blicclic.com/ (υπό κατασκευή), καθώς και τις σελίδες του προγράμματος στο facebook https://www.facebook.com/groups/342904979394986/ (Blic+Clic [1lykrod-Venetokleio] ) και https://www.facebook.com/BlicClic/ .

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΖΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Erasmus + του 1ου ΓΕΛ Ρόδου
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΒΕΡΑ
ΓΕΩΡΓΑΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΚΙΖΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΜΠΛΑΔΕΝΗ ΑΝΝΗ
ΠΑΠΑΜΕΝΤΖΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Διαβάστε ακόμη

Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Παραδεισίου έβαψαν πασχαλινά αυγά για τη Δομή Συσσιτίου του δήμου

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»